Kansitaide Iron Man – muistelmat
Iommi, Tony & T.J. Lammers
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 8- )
Alkuteos: Iron Man – My Journey Through Heaven and Hell with Black Sabbath
Suomentaja: Niemi, Jussi
ISBN: 9789520108007
Sidosasu: sidottu
Sivumäärä: 450
Ilmestyi: 10/2012

Heavy metalin isän, riffimestarin ja Black Sabbath -yhtyeen kantavan voiman Tony Iommin omaelämänkerta Iron Man on juurikin kuin päähenkilönsä. Aina perin hillityn, jämptin ja särmän kuvan itsestään ulospäin antava Iommi päästää kirjassaan lukijansa lähelle avaamatta kuitenkaan sisintään.

Iron Man on rakenteeltaan kuin rinnakkaisversio Joel McIverin kirjoittamasta, alunperin vuonna 2006 julkaistusta Sabbath Bloody Sabbath -bändihistoriikista. Iron Manissa käydään käytännössä läpi samat asiat yhtäläisellä aikajanalla, tosin Tony Iommin henkilökohtaisesta näkökulmasta, ja myös tiivistetymmin. Sikäli Iron Man on omiaan tukevoittamaan McIverin kynäilemän opuksen sisältöä ja avaamaan hiukan uusia portteja erilaisien sattumusten ja anekdoottien muodossa. Tämän lisäksi Iron Manissa vilahtelevat omina lukuinaan muun muassa Iommin sormenpäidenkatkeamisepisodi, erinäiset henkilökohtaiset ja bändiin liittyneen rahahuolet, Black Sabbathin ensimmäiset bändärit ja kommellukset eri managerien kanssa. Myös Iommia ikänsä seuranneille metallikitaristeille maestro paljastaa kohtalaisen mukavasti omaan soittoonsa ja biisienkirjoittamiseen liittyviä yksityiskohtia.

Kirja vahvistaa alussa mainitun kuvauksen Tony Iommin hillitystä ja asiallisesta ulkokuoresta. Myös hän on vetänyt osansa rock-tähden elämään olennaisesti liittyvistä alkoholista ja huumeista, mutta kirjassaan mies ikään kuin vain toteaa aiheeseen liittyvät tapaukset niillä sen kummemmin pröystäilemättä. Tämä asenne lienee ollut tuiki tarpeen, kun on aikanaan joutunut paimentamaan muusikkolaumaa, johon ovat kuuluneet niin Ozzy Osbourne kuin Bill Ward.

Iron Man -kirjan lukujako on kaikessa runsaudessaan lopulta toimiva. Teos summaa 90 eri osiota, joiden pituus vaihtelee kolmesta noin kymmeneen sivuun. Tästä syystä asiat on esitetty tiiviisti ilman turhia rönsyjä ja sivujuonteita. Pätkimisestä huolimatta rakenne on kunnossa ja tarina soljuu kohtalaisen hyvin tarjoten lukijalle tarvittaessa mahdollisuuden viettää kirjan parissa useita pieniä tuokioita kerrallaan lukunautinnon siitä kärsimättä. Kirjasta löytyy myös 16 sivun mittainen kattaus mustavalko- ja värivalokuvia Tony Iommin pitkältä uralta.23.11.2012, Jaakko Silvast
http://www.like.fi/kirjat/iron-man Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 4852
Palaa »