Kansitaide Rock Science
Nuday Ab / www.rockscience.tv
PELI

[ Crooked Games Oy ]

( 9½ )
Rock Science:
- Pelilauta
- 200 kysymyskorttia (1600 kysymystä)
- 6 pelimerkkiä
- 12 vedonlyöntimerkkiä
- noppa

Hinta n. 50€

Rock Science Festival:
- 100 kysymyskorttia (800 kysymystä)
- 30 pelimerkkiä
- 12 vedonlyöntimerkkiä
- noppa

Hinta n. 25€

ROCK SCIENCE - MAAILMAN ENSIMMÄINEN OIKEA ROCK-PELI

Rock Science on maailman ensimmäinen rockaiheinen lautapeli, jonka pelaaminen on aidosti hauskaa. Pelaajia pelissä voi olla kahdesta kuuteen, ja pelin tarkoituksena on voittaa kilpakumppanit kiertämällä pelilaudan rata omalla plektrallaan muita nopeammin. Etenemään pääsee tietämällä vastauksen kysymyskorteissa olevaan kysymykseen, jonka aihepiirin määrää puolestaan noppa.

Aihepiirejä on kuusi: kappale, albumi, rokkari, 50/50 ja sex, drugs & rock’n’roll. So far, so Trivial Pursuit (ja Imperiumin oma, ikuisesti remontissa oleva Skenepoliisi-tietokilpailupeli), mutta siinähän tuli vasta viisi aihealuetta. Rock Sciencestä kokonaan omanlaisensa ja samalla hulvattoman hauskan tekee kategoria Rock the Song, joka tuo peliin paitsi musiikin itsensä (sillä pelaaja joutuu esittämään kysymyskortissa annetun kappaleen ilman lyriikoita tai mitään muitakaan sanallisia vihjeitä joko rummuttamalla, hyräilemällä tai näyttelemällä). Rock the Song -kategoria päästää samalla valloilleen pelaajien luovuuden ja pähkähulluuden ja tuo peliin itse musiikin lisäksi myös komiikkaulottuvuuden niin tarkoituksellisessa kuin tahattomassakin merkityksessään. Aika kuvaavaa on, että parilla ensimmäisellä pelikerralla testipelaajamme suorastaan anelivat nopan Onnettarelta, että eivät heittäsi Rock the Song -kategorian kysymyksen langettavaa kolmosta, mutta muutaman neuvoa antavan virvokkeen jälkeen koko pelaajaporukka yhteistuumin päätti pelata vielä yhden kierroksen; ilman noppaa ja pelkästään Rock the Song -kysymyksillä!

Jokaisessa kysymyksessä (paitsi Rock the Songissa) vastaaja voi valita kolmesta vaikeustasosta, onko hän mielestään Poser, Fan vai Scientist. Kysymyksen vaikeustaso vaikuttaa myös palkintoon, eli mitä vaikeampaan kysymykseen pelaaja osaa vastata, sitä enemmän hän saa pelilaudalla edetä kerrallaan. Kysymysten suhteuttaminen vaikeustasoihin on mielestämme onnistunut varsin hyvin, ja vaikeustasot alentavat pelin tutustumiskynnystä myös niille, jotka eivät elä ja hengitä rock’n’rollia. Tämän pelin nimittäin voi voittaa myös rokista paljoa tietämättä. Vedonlyöntinappulansa oikein pelaamalla laudalla pelaaja pääsee siis laudalla eteenpäin, vaikkei itselleen osoitettuihin kysymyksiin oikein osaisi vastatakaan.

Aivan, siis vetoa lyömällä, joka onkin Rock Sciencen toinen ihastuttavan omaperäinen piirre. Yhden pelaajan ollessa vastausvuorossa ja toisen kysymysvuorossa, loput pelaajat voivat lyödä vetoa siitä, riittääkö vastausvuorossa olevan pelaajan tietämys kulloiseenkin kysymykseen. Kaverien keskeinen ihmistuntemus saattaa näytellä vedonlyönnissä suurtakin osaa. Samaten Rock the Songissa, sillä jos hyvillä kavereilla on yhteisiä eleitä tai ilmeitä, niillä voi muiden pelaajien tietämättä kieliä toisilleen paljonkin. Rock Sciencessä pärjäämiseen ei siis tarvitse olla rock-guru.

Mutta jotta emme pilaisi peli-iloa pelin hankkijoilta yliselittämällä, jätämme teille itsellennekin vielä hieman oivallettavaa. Sen verran vain sanon, että Rock Science on yksi hauskimpia nuorille ja aikuisille tarkoitettuja lautapelejä miesmuistiin. En suoraan sanoen edes pysty kuvittelemaan rock- ja metallihenkiselle yleisölle – ikään katsomatta – Rock Scienceä parempaa syntymäpäivälahjaa tai pukinkontintäytettä. Lempilevynsä osaa jokainen ostaa itsekin, mutta Rock Sciencen tapauksessa kimppakiva on todellakin 2-6 kertaa kivempaa! Ihan pienille peli ei toki sovi, sillä en ainakaan itse osaa kuvitella alle kymmenvuotiainen osaavan esimerkiksi laittaa Iron Maidenin levyjä julkaisujärjestykseen…

 


KESÄKELILLÄ KEVYEMMIN - ROCK SCIENCE FESTIVAL

Rock Sciencestä ilmestyi alkukesästä suomeksi ”kevennetty versio”, Rock Science Festival. Suomessa pelit ovat siis ilmestyneet tavallaan ”väärässä” järjestyksessä. Helpommin kuljetettavaksi tarkoitetussa Festival Editionissa ei ole pelilautaa eikä siinä kierretä rataa, vaan kerätään pisteitä (pelimerkkejä) ja pelataan pelkästään nopan, korttien ja vedonlyöntinappuloiden kera. Festival Editionin kysymykset keskittyivät enimmäkseen viime kesän Suomen festivaalivieraisiin, joten sen kysymysvalikoima oli aiheskaalaltaan kapeampi, mikä ilmenee pelissä jo muutamalla pelaamiskerralla suurempana toisteisuutena ja osaa pelaajista myös vieraannuttavana. Hauskaa senkin pelaaminen toki on, sillä siinä vedonlyönnille voi antaa suuremman merkityksen kuin lautaversiossa, ja epätoivoisessa paikassa jopa ratkaista pelejä toisten tietämisistä vetoja lyöden. Rock Science Festival ei kapea-alaisuutensa vuoksi ole aivan yhtä hulvattoman hauska kuin emopelinsä, mutta sitä voi parannella ihan itse, sillä pelien kysymyskortit ovat luonnollisestikin yhteensopivia ja toistensa kanssa vaihtokelpoisia.31.10.2012, Mape Ollila
http://www.facebook.com/RockScienceFinland Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 5346
Palaa »