Kansitaide Waltari – Suomimetallin pioneerit
Tuomola, Pauliina
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 8½ )
Sidosasu: sidottu
ISBN: 978-952-01-0624-9
Sivumäärä: 384
Ilmestyi: 10/2011

Vuonna 1986 Helsingissä perustettu Waltari on Suomen metallikentässä ehkä se kaikkein suurin ja kaunein crossover-yhtye – käytettiinpä mittapuuna sitten kansainvälistä menestystä tai visionääristä kykyä tehdä tasan oman näköistään musiikkia. Alusta pitäen laulaja-basisti Kari ”Kärtsy” Hatakan masinoiman bändin ohjenuorana on ollut luoda metallia, joka on kaikkea muuta kuin tavanomaista sekoittaen genrejä niin ristiin kuin rastiinkin: rock, metal, industrial, rap, pop, funk, kansanmusiikki – you name it, Waltari does it!

Viime vuoden puolella päivän valon nähnyt, toimittaja Pauliina Tuomolan kirjoittama bändihistoriikki Waltari – Suomimetallin pioneerit tekee huikeasti oikeutta kohteelleen. Kirja luotaa paljon ja syvältä kertoen Waltarin tarinan kronologisesti alkaen vuonna 1966 rakennetun, Helsingin Sturenkadun Setlementti-talon syövereistä aina viime syksyyn ja viimeisimpään Waltari-äänitteeseen, bändin jäsenten mielilainakappaleista koostuvaan Covers All -albumiin. Ja tuolle ajanjaksolle mahtuu huikaiseva määrä tinkimättömällä asenteella tehtyä työtä, satoja keikkoja, kolmetoista studiolevyä, miehistönvaihdoksia, nousuja ja laskuja – kuten millä tahansa rock-yhtyeellä. Kaiken lisäksi Waltarista nykybändeihinsä ovat aikanaan ponnistaneet muun muassa Children Of Bodomin Roope Latvala, Ensiferumin Janne Parviainen ja Kreatorin Sami Yli-Sirniö.

Waltari – Suomimetallin pioneerit on lukukokemuksena informaation puolesta totaalinen. Se kertoo itse pääkohteen ohella paljon myös Waltarin aikalaisten, lähinnä stadilaisbändien olosta ja elosta 1980- ja 90-lukujen kasvavassa ja voimistuvassa suomimetalliskenessä. Lukijaa hellii myös kirjan viljava kuvitus. Kahden värivalokuvasetillisen lisäksi opuksen lehdille on myös sijoiteltu runsaasti mustavalkoista kuvitusta. Tässä kohtaa kiitos kirjan taittajalle, joka on järkevästi osannut sijoittaa kuvat samoille sivuille fotoon liittyvän tarinan kanssa. Bändihistoriikeissa ei nimittäin yleensä näin tapahdu ja se jos mikä häiritsee lukukokemusta.

Waltari-niteen ainoa, joskin kohtuuttoman suuri miinus on, että sen leipäteksti olisi kaivannut kustannustoimittajan tiivistävää ja liiat rönsyt ja lapsukset parturoivaa kättä. Nyt kirja on kuin ylipitkä, kiireessä tehty lehtijuttu, jonka riveillä on hiukan liikaa epäolennaisuuksia, turhan tarkkaan kartoitettuja sivuraiteita. Kattava taustatyöhän pitää toki tehdä, mutta kun aasinsillan kautta ryhdytään kertomaan jonkin toisen yhtyeen edesottamuksia (edes lyhyesti), ei ratkaisu välttämättä palvele lukijaa. Myös tiettyjä, uskoakseni melko helposti tarkistettavissa olleita yksityiskohtia (henkilöiden, bändien tai tapahtumien nimiä) ei olla aina jaksettu selvittää loppuun saakka. Samoin genre-luokitusten kirjoitusasun osalta olisi kannattanut pyrkiä jonkinlaiseen yhteneväiseen linjaan. Nyt esimerkiksi metallin alalaji speed metal kirjoitetaan aukeaman mitalla peräti kolmella eri tavalla (speedmetal, speedmetalli, speed metalli).

Waltari – Suomimetallin pioneerit on yhtä aikaa sekamelska ja aarrearkku. Jos leipätekstin muotoseikkoihin ei kiinnitä tarpeettoman paljon huomiota, antaa kirja lukijalleen runsaasti elämyksiä, oli kyse sitten Waltari-fanaatikosta tai bändiä sivusta seuranneesta perushevipetteristä. Kirjan ehdoton suola ovat opuksen ensimmäisen puolikkaan bändin Saksan ja muun Keski-Euroopan valloituksesta ammentavat kokemukset. Kirjan loppuosa tosin floppaa aavistuksen keskittyessään lähes pelkästään kulloistenkin levyjen yksittäisten kappaleiden yksityiskohtaiseen ruotimiseen. Hauskan lisän kirjaan tuo kirjoittaja Tuomolalle ominainen naisnäkökulma, joka mielellään alleviivaa pienimpiäkin ulkonäköön ja romantiikka-asioihin liittyviä huomioita.

Viimeistään kirjan viimeisen sivun suljettuaan lukijan tekee vastustamattomasti mieli paneutua levyhyllynsä Waltari-tallenteisiin ja huudattaa So Fine!:a, Atmospherea tai The Stagea ns. täpöillä.02.11.2012, Jaakko Silvast
http://www.like.fi/kirjat/waltari Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 4013
Palaa »