Kansitaide Suomifilmin Alamaailma
Haavisto, Sami
KIRJA

[ Blood Ceremony Books ]

( 8½ )
Sivumäärä: 440
ISBN: 978-952-93-0007-5
Sidosasu: nidottu, pehmeäkantinen
Ilmestyi: 12/2011

Jo kymmenen vuotta indie-elokuvia aktiivisesti työstänyt elokuvaohjaaja Sami Haavisto on nyt niputtanut kirjaksi yhden aikakauden täynnään elokuvantekemisen riemuja, suruja, vastoinkäymisiä, detaljeja ja hauskoja hetkiä. Kauhuelokuviin jo pienenä poikana retkahtanut Haavisto on tullut tutuksi elokuviensa kautta myös metallimusiikin ystäville, ja säveltääpä Haaviston Blood Ceremony Films -kollektiiville elokuvamusiikkia Moonsorrowista ja Finntrollista tuttu suomipeikko Henri Sorvali itse. Metallimusiikki näyttelee muutenkin vahvaa osaa kirjassa, joten teos kiinnostanee metallifania jos toistakin. Eli avataanpa opuksen sisältöä, siis.

Kirja kertoo viistolla huumorilla ja vauhdikkaalla kirjoitustyylillä sävytettynä yhden miehen uskomattoman DIY-tarinan. Sohvalla syntyneestä käsikirjoituksesta Sami Haavisto lähti aikoinaan tekemään ensimmäistä vampyyrielokuvaansa, minkä jälkeen paluuta ei ole enää ollut. Elokuvia on syntynyt sittemmin vain lisää ja panokset nousseet leffa leffalta. Nykyisin ryhmän elokuvat leviävät Redemption Films -kustantamon kautta Suomen ulkopuolelle, ja uusin ensi vuoden puolella ensi-iltansa saava The Curse of the Witches Blood on ryhmän ensimmäinen selkeästi ulkomaille muutenkin suunnattu merkkiteos, tähtenään mm. englantilainen kulttinäyttelijä Eileen Daly. Välissä on kuitenkin tapahtunut paljon, eikä elokuvanteko ole ollut sellaista loistoa ja glamouria, mitä moni saattaa luulla sen olevan. Paljon on matkalla ollut vastoinkäymisiä niin kuvauspaikalla sekoilevien näyttelijöiden, ankarien sääolosuhteiden, pitkittyneiden kuvausten, ohareiden, univelkojen, kenkkuilevien editointilaitteiden kuin ensi-illassa värisäädöiltään viturallaan olleiden videotykkienkin tiimoilta. Oma osansa rattaiden kapuloissa on myös uskovaisilla, Suomen Elokuvasäätiöllä, yleisillä moraalikäsityksille jne. Kaikki saavat tulisesti osansa, niin hyvässä kuin pahassa. Mutta on matkalla tapahtunut paljon hauskaakin, josta kertoo paljon mm. otsikot "Verivahinko" ja "Piereskelevät ruumiit", ja lopullisen katharsiksen ovat lopulta tarjonneet onnistuneet hetket ja se kun elokuvat ovat valmistuneet, ja koko kollektiivi on saanut ensi-illassa nähdä monien kuukausien uurastuksen.

Pääpiirteissään kirja on vauhdikas kuvaus elokuvantekemisestä ja sen maailmasta. Siitä saavat irti paljon alan harrastajat, mutta myös sellaisetkin, joilla ei ole tuon taivaallista käsitystä elokuvantekemiseen liittyvistä vaikeuksista. Tätä taustaa vasten teosta voisi hyvinkin suositella kaikille niille, jotka joskus haluavat joskus itse tehdä oman elokuvan. Teos tipauttaa realiteetit kohdilleen jo varsin nopeasti, mutta samalla antaa myös paljon vinkkejä ja neuvoja, joilla voi ainakin pahimmat sudenkuopat välttää. Mutta tässäkin asiassa - kuten niin monen luovan taiteen saralla - työ tekijänsä kuitenkin parahitemmin opettaa.

Nurinaa kirjassa aiheuttavat lähinnä muodolliset seikat; oikeinkirjoitusvirheitä on todella paljon, ja ne pistävät paikka paikoin pahastikin silmään. Mutta tämä on vain pieni miinus kokonaiskuvassa, ja uskoisinkin tästä päästävän eroon pykälän verran tarkemmalla oikoluvulla seuraavaa kirjaa ajatellen. Yleisnäkemykseltään kirja on joka tapauksessa hieno mustalla huumorilla sävytetty kertomus siitä, että yksi mies voi saada paljon aikaan ja toteuttaa unelmansa tinkimättömällä asenteellaan ja omaperäisillä visioillaan, viis veisaten siitä, mitä muut sanovat. Palava rakkaus kauhuelokuviin ja intohimo taiteen tekemiseen voivat saada ihmeitä aikaiseksi ja silloin on kaikki mahdollista. Se on asenne, josta kaikkien luovan taiteen tekijöiden on syytä ottaa mallia. Ja sitä asennetta on syytä kunnioittaa!24.12.2011, Juha Jyrkäs
http://fi-fi.facebook.com/pages/Blood-Ceremony-Films/400760968416 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 4753
Palaa »