Kansitaide Härmägeddön
Österman, Nalle
KIRJA

[ Like Kustannus ]

( 10 )
ISBN: 978-952-01-0586-0
Sidosasu: nidottu
Sivumäärä: 300

Viljami Puustisen päätoimittajakaudella Rumba on petrannut menoaan. Legendaarisen Rami Kuusisen ja Puustisen kausien välillä saattoi mennä monta numeroa, ettei aviisisissa ollut muuta luettavaa kuin Nisse M:n palsta. Tällä palstalla esiintyi usein kontulalainen suomenruotsalainen, joka nykyään vastaa rockin ajankohtaislehdeksi itseään kutsuvan julkaisun nettisivujen ylivoimaisesti suurimman lukuarvon omaavista teksteistä. Sattumaako?

Niin tai näin, nyt nämä blogit on koottu kirjaksi. 1980-luvulla nimeltä mainitsematonta tamperelaista rockjulkaisua tavanneena tulee mieleen sana gonzo. Tuolloin sankaritoimittajat gonzoilivat Saksassa levynostomatkalla, Monsters of Rockissa tai Saimaan aalloilla. Nyt puhaltavat uudet tuulet. Koskapa persaukisilla postimiehilläkin on varaa lennellä ympäri Eurooppaa bändien perässä, on tutkiva rockjournalismikin muuttunut lähialuematkailuksi. Turkuun, Tampereelle ja pariin muuhun paikkaan kohdistuneita harharetkiä lukuun ottamatta sankarimme seikkailut keskittyvät luonnonkauniin pääkaupunkimme maisemiin. Matkaa tehdään aina legendaarisista rock-klubeista pahamaineiseen Itäkeskukseen asti.

Musiikillinen skaala kattaa niin metallin, rapin kuin suomipopinkin ja suurinta osaa artisteista Nalle Österman käsittelee kunnioittavasti. Suurinta ironiaa tässä kokoelmassa on itseironia. Siitäkin huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Härmägeddönia ei malta laskea käsistään kuin pikaisen jääkaapilla käynnin ajaksi. Ja olutta siemaillessa tulee noudattaa varovaisuutta, sillä sanan säilä kutittaa ainakin kuivan huumorin ystävän nauruhermoja siihen malliin, että mallasjuomaa saattaa pärskähtää tämän mainion opuksen sivuillekin. Nenän kautta.

Oman hauskuutensa luovat joihinkin blogeihin lisätyt epilogit. Niissä kerrotaan mitä sitten tapahtui –tyylisesti alkuperäisen julkaisuajankohdan jälkeisistä tapahtumista. Kuten nyt vaikka siitä Radio Rockin risteilystä kertoneesta kirjoituksesta, jonka jälkipuintia saimme seurata iltapäivälehtien lööpeistä. Jos nyt hakemalla jotain negatiivista hakee, niin henkilöhakemisto olisi ollut poikaa. Niin, ja hyvää yleissivistystäkin lukijalta vaaditaan. Kuka helvetti on Henna Kalinainen?

Nämä nyt ovat pikkuseikkoja tässä maksimaalisen viihdyttävässä paketissa, jolle toivoo julmetusti jatko-osia. Suunnilleen kymmenennen jälkeen Östermanille pystytettäneen todennäköisesti patsas. Kontulan ostarille, siihen haljennutta betonipalkkia esittävän ”taideteoksen” viereen. Tai paikalle.

Tätä kirjoittaessani mietin, että voinko oikeasti antaa Härmägeddönille kympin? Vaikka mukana ei ollut yhtään tarinaa Siilinpesästä ja Three Wishesin tai Conquestin keikasta. Tai koska kirjassa kerrotaan myös minulle tutuista ihmisistä? Mutta Herttoniemen legendaarinen keikkapaikka saattaa olla jopa Nallelle liikaa ja yhtä poikkeusta lukuun ottamatta minunkin tuttuni ovat Elmun Sweden Rock –matkalta tuttuja. Sitä paitsi niitä jatko-osia tulee, tuleehan? Ki-tois!07.04.2011, Ismo Karo
http://www.like.fi/kirjat/harmageddon Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.netissä Osta Lukukertoja : 7565
Palaa »