Kansitaide KOKOELMA
Rising of Yog-Sothoth: Tribute to Thergothon
2CD
[ Solitude Productions ]

( 8 )
CD1:
01. Asunder – Who Rides the Astral Wings
02. Officium Triste – Crying Blood and Crimson Snow
03. Evoken – Yet the Watchers Guard
04. Imindain – Everlasting
05. Colosseum – The Unknown Kadath in the Cold Waste
06. Mournful Congregation – Elemental
07. Worship – Evoken
08. Umbra Nihil – The Twilight Fade
09. Persistence In Mourning – Dancing In The Realm Of Shades

CD2:
01. Nojda – Evoken
02. Otzepenevshiye – The Unknown Kadath in the Cold Waste
03. Krohm – Everlasting
04. Inter Arbores – Who Rides the Astral Wings
05. Astral Sleep – Yet the Watchers Guard
06. Aarni – Verivaikerrus – Hurmehanki
07. Axis Of Advance – Elemental
08. Singultus – The Twilight Fade

Harva suomalaisyhtye voi röyhistellä rintaansa uuden tyylisuunnan luomisella (HIM ja ’love metal’ unohdetaan silti tässä kättelyssä heti), mutta Thergothon (Unholya ja Skepticismia unohtamatta) voidaan lokeroida tähän joukkoon. Vaikka doom metal itsessään oli jo levinnyt musiikillisesti moneen suuntaan 90-luvulle tultaessa, oli tämän länsisuomalaiskolmikon kuolleen pulssia hitaammassa ja lakonisen toteavassa hautajaisvyörytyksessä aivan uusi luonteensa. Samoihin aikoihinhan myös Englannissa taottiin uutta muottia Anatheman, My Dying Briden ja Paradise Lostin voimin, mutta Thergothon veti nuottansa vieläkin syvemmälle saaliinaan genrenimike funeral doom.

Ei siis ihme, että 20 vuoden aikana yhtyeen tyyli on saanut mukaansa useita seuraajia ympäri maailmaa ja näin ollen Rising of Yog-Sothoth -tribuutti on ollut mahdollista toteuttaa. Kyseessä on laadukkaanoloinen tuplalevy, jonka bändikatraasta löytyy useita doom metalin kärkinimiä. Kotiinpäinvetoakaan ei venäläinen Solitude Productions ole lähtenyt harrastamaan, sillä 17 yhtyeen joukosta löytyy vain kolme venäläisyhtyettä. Suomalaisia bändejä löytyy yksi enemmän – Colosseum, Umbra Nihil, Astral Sleep ja Aarni – mikä määränä on paljon, mutta useita kovia kotimaisia on jäänyt poiskin. Lievätkö sitten vaikutekytkökset olleet liian vahvat tällaiseen tributointiin.

Se nimittäin on selvää, että doom-tribuutiksi Rising of Yog-Sothoth on yllättävän monipuolinen: mukana on puhtaan doom metalin lisäksi black metalia, doom/deathia ja ambient-vaikutteitakin, mikä vain osoittaa Thergothonin vaikuttaneen laajalla skaalalla uusiin sukupolviin. Tästä katraasta parhaiten ainakin omaan korvaani onnistuvat ne yhtyeet, jotka eivät ole puhtaasti Thergothonin jälkeläisiä. Esimerkiksi Nojdan shamanistisesti munniharpulla ja muilla soittimilla manaama Evoken toimii hienosti. Myös Aarnin suomeksi tulkitsema versio Crying Blood and Crimson Snow'sta on huiluineen ja huurteineen mielenkiintoista kuultavaa, vaikka kokonaisuus hieman hapuileekin.

Näin laajalla kokoelmalla varjoihin liukuvat ainakin omissa korvissani ne yhtyeet, jotka toteuttavat versionsa liian unisesti, laiskasti ja alkuperäistä teosta liikaa kopioiden. Vaikka ratkaisussa ei olekaan mitään väärää ja turha erikoisuudentavoittelu olisi pahempi synti, liian monta vellovaa tuomionjulistajaa peräjälkeen on liikaa. Mielenkiinto herääkin heti, kun hiidenpataan heitetään lisää likaa, rosoa ja raskautta kuten Mournful Congregation ja Worship tekevät. Myös Asunderin kuulas mutta silti massiivinen avaus on syytä mainita onnistujista puhuttaessa.

Vaikka levykaksikolla on mittaa tuhannen lonkeron verran, on kokonaisuus suhteellisen tasapainoinen ykköslevyn pysytellessä enemmän perinteisillä poluilla ja kakkoslevyn esitellessä monipuolisempia lähestymistapoja. Näin vältetään myös sudenkuoppa, että levyjen biisilistat ovat lähestulkoon identtiset – vain Persistence of Mourningin esittämä harvinaisempi Dancing in the Realms of Shades toimii poikkeuksena. Kansilehtinen olisi ehkä kaivannut laajempaakin tarinointia itse isäntäyhtyeestä, mutta näinkin Rising of Yog-Sothoth toimii hienosti kaksisuuntaisena peilinä: se kuvailee Thergothonin laajaa jälkikasvua mutta voi muuntautua myös initiaattiportiksi pimeämmän doom metalin maailmaan.
 19.01.2010, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
http://www.solitude-prod.com http://www.myspace.com/solitudeprod Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2779
Palaa »