Kansitaide KOKOELMA
Dark Alliance Vol. 4
CD
[ Danse Macabre Records ]

( 6½ )
01. Sub-Division: Love Assassin
02. Cylix: So much for love
03. NON Music - Gender Changer
04. F.E.V.E.R: Resurrection
05. Roman Rain: Dementia's Hailing
06. Faith and The Muse: Nine Dragons
07. Feuerschwanz: Wir singen met
08. Dunkelschön: Lacrima
09. Die Art: Alles was dein herz begehrt
10. Grimm: Schön
11. Goja Moon Rockah: Minimale Totale
12. Patenbrigade Wolff: Rohrlegerpopmusik
13. Herzschlag: Steh auf
14. Inline.Sex.Terror: Distorted life
15. Dexy Corp: Needle in each arm
16. Nexus: Incident
17. Agapesis: Roter Drache

Neljänteen osaansa ehtinyt Dark Alliance -kokoelmasarja lyö tiskiin sellaisen musiikillisen sekametelisopan jotta heikompaa hävettäisi, mutta Imperiumi senkuin porskuttaa ja sukeltaa pelotta sekaan.

Aloittajan roolin kokiksella on saanut Sub-Division, kovasti elektronista goottijumppaa kevyesti efektoidulla naislaululla tarjoileva orkesteri. Eikä avausraita ihan hukkapala olekaan, aivan  kuuntelukelpoista poppista on tarjolla. Vielä astetta paremmaksi heittää Cylix, kovasti Depeche Modea lähentelevä EBM -duo Kreikasta; tätähän voisi kuunnella jopa enemmänkin. Kolmosta silmään ja F.E.V.E.R aloittaa rouhealla kitarariffillä jolla saa jo pari casiotakin anteeksi. Kitarariffi on jopa niin iso että väkisin tulee mieleen jotta ollaan taidettu käväistä Devin Townsendin lääkesalkulla kyläilemässä. Ihan ok ryskettä siis.

Levyn viides kappale ansaitsee tekstiin kappaleenvaihdon, sillä Roman Rain -hörhöjoukkion lähinnä akustisia soittimia matkivin sähköisin efektein säestetty Dementia's Hailing on mylvintänsä epävireisyyden osalta täysin omaa luokkaansa. Kappaleen mahtipontisuutta ja kaikenpuolista monipuolisuutta tavoitteleva kunnianhimoisuus  kuitenkin kapsahtaa nilkkaan kuin ansarauta jäniksen käpälään, ja tuloksena tästä biisistä ei ole tuomio hullujenhuoneella vaan lähinnä elinikäinen syntikankäyttökielto ja kielenpoisto tylsällä veitsellä. Omituisella linjalla jatkaa myös Faith and The Muse: Nine Dragons tavoittelee jo Moonspellin alkuaikojen nautinnollisia sfäärejä, muttei kuitenkaan pääse lupausta pidemmälle sillä lähinnä lyömäsoitinten kolkutuksella säestetty ärjyntä ei kanna viittä minuuttia pitkää biisiä, ja raita tuntuukin lähinnä introlta luvaten jotain mitä ei koskaan lunasta.

Omituisuuksista puheenollen, säkkipillifetistien koston toimittaa Feuerschwanz. Fetisismistään huolimatta veisu olisi suhteellisen toimivaa keskiaikarokkia mikäli laulaja vain osaisi laulaa. Genrelleen tyypillisesti laulajan pallille on laitettu veikko joka koittaa korvata täydellisen laulutaidon puutteen mölinän määrän lisäämisellä, ja niinpä homma toimiikin kuin kieltolaki. Seuraavaksi keskiaikaa haikaileva Dunkelschön tuo mukanaan leyhähdyksen lähes slaavilaiselta kuulostavaa kaihoa, ja on kohtuullisen onnistunut pala jousineen ja naislauluineen, vaikkakin nuo ominaisuudet ovat viime vuosina olleet yhtä toivottavia kuin potkut paperitehtaalta.

Die Art on mollivoittoisuudestaan huolimatta kovin poppista ja nostaa hakematta mieleen 80-luvulla vaikuttaneen The Housemartinsin jolla ei toki pitäisi olla tämän genren kanssa mitään tekemistä. Naivistisen onnistunut laulumelodia nostaa kappaleen harmaan massan yläpuolelle ja saa aikaan hymyn kareen, juuri ennen maailmanloppua. Jos maailmanloppu ei ehdi ennen seuraavaa biisiä, hyvä niin, sillä Grimmin hassusti pönöttävä Schön on kummallinen pastissi 90-luvulta; notkea bassorytmi ja letkeästi napottava muu tausta käyttää häpeilemättä hyväkseen kaikenlaista ennen tehtyä ja -koettua. Kertakäyttövitsin biisistä tekee kuitenkin haukottelemalla möristy laulu, eli keine punkte. Kovin 90-lukulaista on myös Goja Moon Rockah: tästä tulevat mieleen kaikki ne inttimatkat jotka piti matkustaa kaverin autossa kuunnellen päivän discohittejä. Rockah tillbaka hevonperseh, minun puolestani. On se perkele että Suomenkin ulkopuolella ajatellaan bändin perustamiseen
riittävän pelkkä hauska nimi.

Kraftwerk-vaihde laitetaan ensimmäistä kertaa tosissaan silmään Patenbrigade Wolffin toimesta, silkkaa sähköautomaatiota edustava biisi toimii hyvin kokoelmalla sillä levyllistä en tätä kyllä jaksaisi kuunnella. Herzschlag tarjoaa ensimmäisenä hieman rankempaa elektronista musiikkia särölaululla varustettuna. Ei lajinsa kermaa mutta kuuntelukelpoista. Mikähän sähköbändi ehtisi tekemään ensimmäisenä oman versionsa Virtasen Elektroninen Xtaasi -klassikosta? Karumman EBM:n tummanpuhuvia visioita tarjoaa seuraavaksi Inline.Sex.Terror, nimestään huolimatta varteenotettava ryhmä ja kokoelmalta löytyvä biisi voidaankin jo sijoittaa genren parempaan päähän, eli levy tilaukseen ja Hellektro soimaan (kyllä, hemmot ovat siis kreikkalaisia). Varma hitti hieman synkempää näkemystä edustaville klubeille.

Dexy Corp julistaa maailmanlopun ennustelut turhiksi sillä silkkaa maanpäällisen harmageddonin soundtrackia heidän musiikkinsa edustaa, ja se on täällä tänään. Helvetillistä raivoa, ritinää, rätinää ja jyskettä riittää niin että tässä voisi sanoa cyberpunkin tulleen lihaksi. Pää ei tällaisen kuuntelua tietenkään kestä mutta tekipähän ainakin vaikutuksen. Nexuksen kappale Incident ei sisällä vokaaleja lainkaan, vaan kuulostaa lähinnä tietokonepelin soundtrackilta eikä aivan huonolta sellaiselta. Toki silkkaa naksutusta ja pojotusta mutta mikäs siinä. Levyn lopettavan Agapesiksen tanssittava EBM toimii hyvin, mutta eikö jo löydettäisi klassisen musiikin puolelta muutakin lainattavaa kuin Carmina Burana?

Dark Alliance -kokoelma toimii ihan hyvin eräänlaisena läpileikkauksena siitä mitä saksalaisessa pimeän puolen genressä tapahtuu, ja olo on kuin M'era Lunassa käyneellä sillä reippaan tunnin aikana on tullut kuunneltua niin säkkipilliä, casiota kuin sähkökitaraakin. Minkäänlaista järkeä tai loogista jatkumoa on tältä kokoelmalta siis turha odottaa, mutta miksi aina pitäisi? Varsinkaan kun kokoelma toimitetaan ilmeisestikin Negatief-lehden mukana ilman
eri kustannusta.14.01.2010, Sami Lehto
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2247
Palaa »