Kansitaide Sarcofagus
Anthology 1979-1982
2CD
[ Rocket Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. Go To Hell
02. All Those Lies
03. Subconscious Penetrating
04. Back To Black
05. Here I Am
06. Astral Flyer
07. A) Go To Hell; B) Incarnation; C) Cycle Closes
08. Clairvoyant
09. Eternal Silence
10. Feed Me
11. Hermit
12. You´re Talkin´ Too Much

CD2:
01. Envoy of Death
02. The Deadly Game
03. Wheels of Destruction
04. Insane Rebels
05. Die to Win
06. Stolen Salvation
07. Black Contract
08. Metallinen sateenkaari
09. Kuoleman kauppias
10. 1000 megawatin totuus
11. Elävien hautausmaa
12. Moottorilinnut
13. Veistoksen ajatuksia
14. Talo
15. Megakone
16. Automania
17. Homemade Hero
18. Bounds Made of Lace

Jos Englannissa oltiin 70-luvun lopulla vähintään toisen, ellei kolmannenkin heviaallon kurimuksessa, löivät Suomenlahden rantaan metallimainingit vasta ensimmäistä kertaa. Ainakin mitä tulee alan kotimaisiin toimijoihin. Ensimmäinen varsinainen suomihevitallenne olikin helsinkiläisen Sarcofaguksen Go To Hell/All Those Lies –single vuonna 1979. Tämä Black Sabbathia ja Deep Purplea mallikkaasti kombinoiva harvinaisuus on nyt tarjolla ensimmäistä kertaa digimuodossa Rocket Recordsin koostamalla Sarcofagus-, tai pitäisikö sanoa Kimmo Kuusniemi –antologialla. Tuplakko kun sisältää myös Kimmo Kuusniemi Bandin nimellä julkaistun Moottorilinnut –albumin sekä vuosia myöhemmin tv-sarjan oheistuotteena syntyneen Exciterin Automania –maksin. Kuusniemen itse kauppaamat Sarcofagus Live in Studio 1979 ja Moottorilinnut–dvd ovat rajattu Anthology 1979-1982:n ulkopuolelle.

Kalevi Heino on Imperiumissa jo vuolaasti kehunut Poptorin aikaisemmin uudelleen julkaisemat Cycle of Lifen ja Moottorilinnut, joten ei niistä sen enempää, paitsi että ne sisältävät väkevää tavaraa myös allekirjoittaneen mielestä. Parin vuoden takaista Envoy of Deathin uusintajulkaisua ei jostain syystä arvosteluun saapunut, joten keskitytään enemmän siihen. Kun Sarcofagus teki kakkoslevyään syksyllä 1980, riveistä puuttui laulaja. Alkuperäisen vokalisti Hannu Leidénin tilalle löydettiin lehti-ilmoituksen välityksellä tamperelainen Jukka Homi, joka 17-vuotiaan itsevarmuudella oli ilmoittanut postikortilla, että ”osaan laulaa heviä”. Myöhemmin OZ-yhtyeen Jay C. Bladena ja Yön Jukka Lewiksenä tunnetun Homin korkealta ja kovaa kulkevat vokaalit sopivatkin Sarcofaguksen konseptiin Leidenin blues-pohjaista tulkintaa paremmin. Lisäksi Envoy of Deathin materiaalikin oli tasalaatuisempaa ja suoraviivaisempaa.

Iltatähden tv-nauhoituksinakin jälkipolville säilyneet The Deadly Game ja Insane Rebels sekä nimiraita, Stolen Salvation ja Die to Win eivät häviä mitenkään esimerkiksi Brittein saarilla samaan aikaan tuotetun tavaran kanssa. Oma lukunsa on lähes kymmenminuuttinen, omankäden ratkaisuun päätyneen Wigwam–rumpali Ronnie Österbergin viimeiseksi sessioksi jäänyt Black Contract, joka maalailee piruja seinille siinä määrin, että kaverini myi aikoinaan levyn pois. Sama raita sai myös Lewiksen ex-bändikaverin tokaisemaan, että ”en ole koskaan tiennyt että musiikkiakin voi pelätä" ja poistumaan paikalta hyvin ahdistuneena.

Rohkeimmat väittävät jopa Mercyful Faten ja Celtic Frostin saaneen inspiraatiota mystistä auraa kantaneen Sarcofaguksen suunnasta. Mene ja tiedä, mutta kyllä Kimmo Kuusniemen hengentuotteet olisivat ansainneet kansainvälistäkin huomiota, jonka myötä olisi syntynyt ehkä myös lisää levyjä. Vuonna 1986 nauhoitettu Exciter-materiaali ei valitettavasti jatka enää hevilinjaa, vaan kyseessä on enemmän uusi aalto –vaikutteinen hard rock, jota tehtiin Jenkeissä paljon näihin aikoihin.13.10.2009, Mika Penttinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Back From the Valley of the Kings
Back From the Valley of the Kings
[ CD ]
Cycle of Life
Cycle of Life
[ LP ]
Live in Studio 1979
Live in Studio 1979
[ LP ]
Core Values
Core Values
[ CD ]
Cycle Of Life (reissue)
Cycle Of Life (reissue)
[ CD ]
http://www.sarcofagus.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4815
Palaa »