Kansitaide Status Minor
Dialog
CD
[ Lion Music ]

( 9+ )
Osta CDON:ista
01. Something More
02. Out Of These Streets
03. Stand And Think
04. Masquerade
05. Fade Away
06. Machine
07. Dialog

Kesto: 46:38

Status Minorin täytyy olla yksi maamme parhaiten pidettyjä salaisuuksia. Vaikka sen kosketinsoittaja Jukka Karisen (Thunderstone) ja rumpali Rolf Pilven (Sightless, Dreamtale) nimet ovat vilahdelleet hiukan tunnetumpienkin kokoonpanojen rivistöissä, tamperelaisbändin debyyttipitkäsoiton armottoman kova taso tulee itselleni jonkinmoisena yllätyksenä. Sen siitä saa, kun ei ole ollut enää vuosiin aikaa kuunnella demoja.

Status Minor soittaa melodista progressiivista metallia ja jos nyt vaikka vuoden understatementiin sortuisin, niin sanoisin, ettei muuten yhtään pöljemmin soitakaan. Suomessa Status Minorin lähin vertailukohta voisi olla Malpractice, josta on karsittu kaikista thrashmetallisimmat elementit. Yhteistä kaksikossa on kuitenkin enemmän kuin eroavaista, sillä niitä yhdistävät pettämätön melodiantaju, suvereeni musikaalisuus, huima ammattitaito ja melodisesti ajatellen lievä taipumus synkistelyyn.

Kansainvälisessäkin mittakaavassa katsastellen, nykyisessä Dream Theaterin perässähiihtäjien tulvassa Status Minor tuo raikkaan ja erittäin tervetulleen tuulahduksen progressiivisen metallin kenttään. Se osoittaa pystyvänsä rakentamaan kappaleita joiden melodiat ja riffit kantavat, draaman kaari kestää tiukankin tutkiskelun ja joiden mielenkiintoisuus säilyy kuuntelukerrasta toiseen. Bändi osoittaa Dialogilla taitonsa, mutta jokainen rymistelevämpi riffittely ja joka ikinen soolo palvelee vain ja ainostaan kappaleiden toimivuutta. Soitannollisesti osaavien  progemetalliyhtyeiden yleisin kompastuskivi on yleensä vokalisti, mutta sekin osasto on tamperelaisilla keskivertoa paremmassa kunnossa. Markku Kuikan laulumelodiat ovat silkkaa mannaa eikä mies koskaan kilju yli äänivarojensa. Kuikan skaala, vaikka ei ehkä maailman laaja-alaisin olekaan, on kaverilla ihailtavan suvereenisti hallinnassa.

Albumia on siunattu niin tasavahvalla biisimateriaalilla, että en osaa nostaa siitä mitään kappaletta muiden yli. On pakko silti mainita erikseen kunnianhimoinen lähes 16-minuuttinen proge-eepos Dialog. Varttituntisen biisin kiinnostavaksi säveltäminen ja sovittaminen on väistämättä helvettiä ihan kenelle vain, mutta tekisipä mieleni väittää, että Status Minorin Sami Saarinen on selvittänyt tämänkertaisessa järkäleessään esteet liehuvin lipuin, sillä levyn ehkäpä dreamtheatermaisin kappale näyttää missä kohtaa suomalaisen progemetallin tukevimmat kulmakivi ja tukipilari juuri tällä hetkellä seisovat. Dialogissa teemoja ei venytetä liikaa, rytminvaihtoja viljellään kiintoisasti, soitto-orientoituneille riittää yksityiskohtia bongailtavaksi ja, mikä peruskuuntelijalle keskeisintä, eepoksen voimalliset melodiat ja tarina naulaavat kuulijan tuoliinsa kuin legendaarinen A Change Of Seasons ainakin.

On melkoinen temppu tunkeutua jo debyytillään kansainvälisen progeheavyn a-luokkaan, mutta mielestäni Status Minor on sinne valmiimpi kuin 95 prosenttia muista viimeisen viiden vuoden aikana kuulemistani uusista progeheavy-debytanteista. Vuonna 2002 kasattu ja ikärakenteeltaan mielenkiintoinen (vanhimman ja nuorimman jäsenen ikäero on 17 vuotta) Status Minor on myös elävä esimerkki siitä, että toisinaan demokellarissa pysytteleminen, juuri sen täsmälleen oikean kokoonpanon löytäminen ja debyyttialbumin tarpeeksi kauan kypsytteleminen voivat kantaa hämmästyttävän laadukkaita hedelmiä. On loppupeleissä ihan sama, tykkääkö potentiaalinen levynostaja enemmän melodisesta heavystä vai progemetallista, sillä Status Minor on Dialogilla molemmilla kentillä niin vahvassa tikissä, että albumi on väistämättä kumpaankin suuntaan kallistuvalle yleisölle tähän mennessä yksi vuoden parhaita ostoksia ja itselleni tähän mennessä vuoden helposti positiivisin kotimainen yllätys.11.09.2009, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Ouroboros
Ouroboros
[ CD ]
http://www.statusminor.com http://www.myspace.com/statusminor Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Lukukertoja : 7682
Palaa »