Kansitaide Dark Tranquillity
Yesterworlds - The Early Demos
CD
[ Century Media ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
Trail of Life Decayed demo 1991:
01. Midwinter (intro)
02. Beyond Enlightement
03. Vernal Awakening
04. Void of Tranquillity
A Moonclad Reflection 7” EP 1992:
05. Unfurled by Dawn
06. Yesterworld
Promo 1994:
07. Punish My Heaven
08. Away, Delight, Away
09. The Gallery
W.A.R. Compilation vol. 1 CD 1994:
10. Punish My Heaven

Kun tukholmalainen death metal oli jo vakiinnuttanut asemansa 90-luvulle tultaessa Entombedin, Dismemberin ja Graven voimin, alkoi uusi aalto kerätä voimia Ruotsin länsilaidalla: göteborgilaiset orkesterit ryhtyivät sekoittamaan death/thrash metaliinsa lisää melodiaa ja tuplakitaroita, ja niinpä toinen ruotsalainen metallin menestystarina sai alkunsa. Yksi pioneerityön tekijöistä oli Septic Broilerina aloittanut Dark Tranquillity

Yesterworlds on tyylikäs katsaus Dark Tranquillityn alkuvaiheisiin ennen Spinefarmille nauhoitettua debyyttilevyä Skydancer (1993). Vuonna 1991 julkaistu demo Trail of Life Decayed nostattaa jo kulmakarvoja mielenkiintoisella lähestymistavallaan, jossa suoraviivainen äärimetalli heilahtelee lyijynraskaasta hidastelusta kiihkeään melodiailotteluun. Varsinainen taidonnäyte on kuitenkin mielestäni 7” A Moonclad Reflection, jolla ruotsalaiset luovat kaksi yli seitsemän minuutin teosta täynnä akustisia hetkiä, tempovaihteluita ja jo orastavaa tyylitajua sointujen saralla. Kappaleet eivät ehkä pysy täysin koossa, mutta musiikista pulpahtelee jo esiin hienoja helmiä.

Yesterworldsin loppupuoli onkin selkeämmin airuita tulevalle menestykselle. Promo 1994 tarjoilee ärhäkät ja rosoisuudessaan hurmaavat versiot bändin suurimmista alkuaikojen hiteistä, joista on löydettävissä pieniä variaatioita verrattuna valmiisiin tuotoksiin. Mikael Stanne on jo korvannut tuolloin hieman tasapaksun Anders Fridénin rääkypuolella ja bändin visio on muutenkin kirkastunut. Levy lopetetaankin toimivasti W.A.R. -kokoelmalevyn versioon Punish My Heavenista, jonka energisyys ja raivo nostavat sen omissa kirjoissani The Gallery -levyn versiota korkeammalle.

Century Media on tehnyt hyvää työtä toimivan yksinkertaisen pakkauksen kanssa, joka kätkee sisäänsä musiikin lisäksi Niklas Sundinin kommentteja ja sanoitukset kappaleisiin. Jos haluat nähdä, mistä Dark Tranquillity pitkän matkansa aloitti ja etenkin jos arvostat yhtyeen alkuaikoja nykypäivää enemmän, Yesterworlds on suositeltava ostos.
 11.06.2009, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Atoma
Atoma
[ 2CD ]
We Are The Void
We Are The Void
[ CD ]
Where Death Is Most Alive
Where Death Is Most Alive
[ DVD ]
Fiction
Fiction
[ CD ]
Skydancer
Skydancer
[ CD ]
http://www.darktranquillity.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4214
Palaa »