Kansitaide Brüssel Kaupallinen
Musta polku
CD
[ Stop The Building & Korpinkynsi ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Nahkaradio
02. Alakuloisten klaani
03. Varjele mun järkeni
04. Juhlat (Partibaer)
05. Musta pyöveli
06. 7 kuolemansyntiä
07. Ruokin tulta
08. Siipirikko
09. Musta polku
10. Kirveiden kehtolaulu
11. Tuhon julistaja

”Hei soita vielä se sama kappale / Soita vielä se uudestaan / Jossa naiset ovat kauniita / Ja jossa miehet heitä katselee.” Näin herkästi kuuluu Brüssel Kaupallisen uuden levyn avauskappaleen kertosäe. Paperilla tunnelma vaikuttaa kevyeltä, mutta tilanne muuttuu, kun huomaa kappaleen nimen olevan Nahkaradio... Niinpä niin. Brüssel Kaupallisen maailmassa jokainen asia on jollain tavoin pielessä, vääristynyt.

Sama pätee musiikkiin. Oululaisyhtyeen raskas metalli lonksuu, rähisee, hidastelee, jyystää ja sammaltaa. Vaikka suoraviivaisuutta löytyykin, katsotaan sitäkin aina jostakin hämmentävän erilaisesta näkökulmasta. Musta polku kuulostaakin samaan aikaan yksinkertaisen raivoavalta ja jotenkin epämukavan kierolta. Vaikutteita on selvästi otettu alan raskaimmilta nimiltä 90-luvun mouruavista grunge-orkestereista tämän päivän asennepitoisiin thrash-yhtyeisiin – voisipa Kirveiden kehtolaulu mennä nyky-Slayeristakin.

Tällainen ehdoton ruoppaus jakaa varmasti mielipiteitä niin ihmisten kesken kuin omien ajatuksienkin sisällä. Joskus Musta polku tarraa vahvasti kiveksistä, joskus taas biisien umpimielinen meininki tympäännyttää. Onneksi näitä kiveshetkiä on levyllä sen verran runsaasti, että Musta polku jättää hyvän jälkimaun: etenkin muutamalla koukulla varustetut, juurevat rokkailut kuten 7 kuolemansyntiä vievät kuulijan katarttisiin syvyyksiin. Brüssel Kaupallisen maailmassa saadaan turpaan mutta tästä sisuuntuneena jaksetaan myös nousta katuojasta.

Mielipiteiden jakajaksi muotoutuu myös Janne Helttusen laulu ja sanoitukset. Ensimmäisillä kerroilla rytmitykset ja suoraviivainen kohkaaminen eivät tunnu osuvan aivan yksiin musiikin kanssa, mutta pikkuhiljaa rattaat alkavat pyöriä sulavammin jonkin hämärän logiikan voimalla. Kiitetyistä sanoituksista en innostu aivan yhtä paljoa: muutama ilkeä kielikuva, paljon tuskaa ja voimaa – no, ehkä eteläkarjalainen mielenlaatu ei vain pysty ymmärtämään pohjoista ulottuvuutta.

Niin, eteläkarjalaiset. Parisenkymmentä vuotta teräspyörää tahkonnutta Brüssel Kaupallista on kutsuttu Kotiteollisuuden suureksi innoittajaksi, ja Mustaa polkua kuunnellessa tämän kyllä ymmärtää. Mutta missä Lappeenrannan uroot ovat tyyntyneet ja menettäneet vaarallisuuttaan, BK jaksaa raivota ennakkoluulottomasti. Se on jo paljon se.
 14.04.2009, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Murheenkruunu
Murheenkruunu
[ CD ]
Minä olen vihattu
Minä olen vihattu
[ CD ]
BK20 Live
BK20 Live
[ CD ]
Valheiden kirja
Valheiden kirja
[ CD ]
Aika (reissue)
Aika (reissue)
[ MCD ]
http://www.brusselkaupallinen.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4278
Palaa »