Kansitaide ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead
The Century of Self
CD
[ Superball Music ]

( 8- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Giants Causeway
02. Far Pavillions
03. Isis Unveiled
04. Halcyon Days
05. Bells of Creation
06. Fields of Coal
07. Inland Sea
08. Luna Park
09. Pictures of an Only Child
10. Insatiable (One)
11. Ascending
12. An August Theme
13. Insatiable (Two)

InsideOut Musicin käytyä liian ahtaaksi edistysmielisille marginaalibändeille, lafkan pomo Thomas Waber päätti puolitoista vuotta sitten tehdä selkeämmän jaon julkaisemilleen levyille. Selkeästi vanhakantaisen progen ja progemetallin julkaiseminen keskitettiin InsideOut Musicille, joka oli merkkinä saavuttanut likimain yhtä tunnetun aseman kuin klassiset Harvest- ja Vertigo-merkit. InsideOutin julkaisujen kohdalla ostava yleisö tiesi suurin piirtein mitä odottaa levyiltä, vaikkei olisi kuullut uusilta sainauksilta nuottiakaan entuudestaan. Yhtä lailla edistyksellisille, mutta modernimmalla indie-otteella musiikkia tekeville yhtyeille Weber keksi perustaa Superball Musicin. Lafka onkin olemassaoloaikanaan tuonut eurooppalaisyleisön eteen kiinnostavia indiebändejä, joille on jo ehtinyt kertyä muutamien vuosien kokemusta ja kulttimainetta uskollisen fanikunnan keskuudessa.

Ratkaisu tuntuu järkevältä, sillä Porcupine Treen kaltaisten yhtyeiden taiteellinen crossovermusiikki on viimevuosien aikana noussut laajan kuulijakunnan suosioon, mikä on lisännyt progepiireissä avarakatseisuutta samantyyppisiä yhtyeitä kohtaan. Eri asia onkin, haluaako potentiaalinen kohdeyleisö tehdä itse salapoliisityötä samanhenkisiä yhtyeitä etsiessään vai luottaisiko se tarpeeksi levylafkaan, joka keskittyisi julkaisuissaan yhdenmukaisesti tietyntyylisiin yhtyeisiin. Superball Musicin julkaisujen kohdalla resepti on varma ja lafka on keskittynyt tyylitajuisiin indie-bändeihin, joilta löytyy innovatiivisuutta, korkeaa taiteellisuutta ja omaa ilmettä.

Superball Musicin viimeisin sainaus, teksasilainen ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead saattaa täkäläisittäin tarkasteltuna vaikuttaa täydeltä tuntemattomuudelta, mutta kotimaassaan yhtye on jo ehtinyt nauttia vankasta kulttikannatuksesta intensiivisten keikkojensa ansiosta. Yhtyettä ei myöskään voi pitää aivan untuvikkona, sillä yli 10 vuotta kehissä mukana olleelta Trail Of Deadilta on kertynyt katalogiinsa puolentusinaa pitkäsoittoa ja kourallinen singlejä ja ep-julkaisuja.

Soinnillisesti Trail Of Dead kuulostaa enemmän brittiläiseltä yhtyeeltä kuin yhdysvaltalaisilta kollegoiltaan. Yhtyeen soinnissa on paljolti samaa henkeä kuin Radioheadin, Musen ja Oasiksen taiteellisimmissa töissä, joskin Trail Of Dead esittää asiansa rosoisemmin. Yhtyeet, joiden solistit pakahtuvat maailmantuskaansa samalla kun vahvalla tremololla sävytetyt kitarat räimivät ja rytmisektio vyöryy armotta päälle, eivät kuulosta järin omaperäiseltä konseptilta, mutta Trail Of Dead saa puhallettua uutta henkeä reseptiin vahvoilla tulkinnoillaan ja poikkeuksellisilla kappalerakenteillaan.

Kappaleet polveilevat tarpeen mukaan hyvinkin erilaisiin suuntiin, mutta vahvan kokonaissoundin ansiosta kappaleet kuulostavat hyvin johdonmukaisilta. Eniten rönsyilyä kuullaan mittavassa Halcyon Daysissa, joka eri sävelosioistaan huolimatta kuulostaa enemmän puhtaalta indieltä kuin progelta. Luna Parkin rauhallinen, lähes hypnoottinen kehittely taas edustaa Trail Of Deadin musiikin toista ääripäätä. Hämmästyttävää, kuinka yhtye on yhtä kotonaan näinkin erityylisissä kappaleissa. Ehkäpä Trail Of Deadin valttikorttina selkeän instrumentaalisoundinsa ohella on vahva tunnelataus, joka eri jäsenten laulamista osuuksista välittyy.

Parhaimmillaan Trail Of Dead onkin levyn eteerisimmissä kappaleissa, joissa keskipiste painottuu lauluun ja koskettimiin, kitaroiden häipyessä kaiutettuna taustalle. Lähes yhtä vahvoilla yhtye on liikkuessaan räväkämmissä kappaleissa. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Isis Unveiled, jossa Trail Of Dead kuulostaa Hawkwindin ja Keanen yhdistelmältä.

The Century of Self ei välttämättä tuo mitään uutta edistysmielisen indien kentälle, muttei musiikki myöskään kuulosta puhki kulutetulta. Yhtyeen kahteen edelliseen, silotellusti tuotettuun levyyn (Worlds Apart ja So Divided) verrattuna The Century of Selfin rosoinen soundi merkitsee jonkinasteista muutosta. Soinnillista muutosta ei voi pitää takinkääntönä, joka olisi tehty uusia markkinoita varten. Pikemminkin rosoisempi ilmaisu merkitsee paluuta yhtyeen juurille. Nähtäväksi jää miten hyvin eurooppalaisyleisö löytää Trail Of Deadin täkäläisen levyjakelun myötä. Ainakaan levyn hämärä kansikuva ei anna minkäänlaisia viitteitä levyn sisällöstä saati tyylisuunnasta.01.03.2009, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
IX
IX
[ CD ]
Tao of the Dead
Tao of the Dead
[ CD ]
Festival Thyme
Festival Thyme
[ MCD ]
Worlds Apart
Worlds Apart
[ CD ]
http://www.trailofdead.com/ http://www.myspace.com/trailofdead Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2664
Palaa »