Kansitaide KOKOELMA
We Wish You a Metal X-Mas ...And a Headbanging New Year
CD
[ Eagle/Armoury Records ]

( 7 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. We Wish You A Merry X-mas
02. Run Rudolph Run
03. Santa Claws is Coming to Town
04. God Rest Ye Merry Gentlemen
05. Silver Bells
06. Little Drummer Boy
07. Santa Claus Is Back In Town
08. Silent Night
09. Deck the Halls
10. Grandma Got Ran Over By A Reindeer
11. Rockin' Round the X-mas Tree
12. Happy X-Mas
13. O´ Christmas Tree
14. Auld Lang Syne"Joulu on taas joulu on taas Anttilat täynnä tuubaa".

Joulukokoelmia siis. Piru sen nokkikoon joka päätti, että joululevyjä aletaan myydä jo lokakuun puolivälissä. Ja uusia pukkaa joka joulu, nykyisin myös raskaan musiikin kentältä. Tutkitaanpa, kuinka kokis toimii, kun laulujen toteuttajiksi laitetaan joukko vanhan kaartin heavyn eturintamaa, Diosta Lemmyyn ja Alice Cooperista Doro Peschiin.

Juhlien starttaamisen saa kunniakseen monessa liemessä keitetty Jeff Scott Soto, eikä We Wish You A Merry X-masin (Taas toivotus hyvän joulun) melodia ole saanut osakseen paljoakaan muutoksia, mutta sovitus toki on Kulick-veljesten kitararevityksineen ja nykyisellään Kornissa vaikuttavan Ray Luzierin yliosallistuvan rumpaloinnin vuoksi melko metallinen.

Pikkujoulut jatkuvat Hurriganes-tyyppisen rock'n'rollin merkeissä, sillä Motörhead-Lemmyn kähisemä Run Rudolph Run voisi olla vuoden 2008 The Rockin' Vicarsia, jos bändi vielä elossa potkisi.

Alice Cooper puolestaan muuttaa Santa Claws is Coming to Townin (Joulupukki matkaan jo käy) omantyylisekseen kauhurockiksi, mutta laulaa niin räikeästi nuotin vierestä, että äänittäjä olisi voinut kyllä turvautua Melodynen käyttöon.

Vireongelmia ei sen sijaan löydy levyn eeppisimmästä vedosta, Dion laulamasta vaisusta God Rest Ye Merry Gentlemen (Ah, iloitkaatte ystävät), jonka paisuteltu mahtipontisuus on silkkaa Candlemassia.

Queensrÿchen Geoff Taten äänen kireys rivakassa Silver Bellsissä (Kellot soi) yllättää, sillä rallatus ei vaikuttaisi niin vaikealta kuin miltä ylitulkitseva Tate saa sen kuulostamaan.

Little Drummer Boyn (Pieni rumpali) laulaa King's X:n Doug Pinnick. Alkujaan harras ja yksitotinen biisi on sovitettu The Who:n Who Are You -biisin tyyliin eikä biisiin lopulta jää muuta yksitotista kuin Pinnick itse.

Ilkeästi sanottuna, nimibändeissä parin levyn pituisiin tuurauksiin erikoistunut Tim Owens repii äänijänteitään Santa Claus Is Back In Townissa ja yllätykseni on suuri Ripperin puhaltaessa joulurokkiin enemmän henkeä kuin useimpiin isoissa kehissä laulamiinsa biiseihin.

En tiedä oletko kierossa mielessäsi koskaan funtsinut, miltä Jouluyö, juhlayö kuulostaisi death metal -korinoilla, pieksevänä deaththrash-sovituksena ja soitetaanmitäsattuu-rässisoololla kuulostaisi, mutta ainakaan enää sitä ei tarvitse enää miettiä. Testamentin Chuck Billyn korisema Silent Night nousee helposti albumin kärkikastiin.br>
Unohdettujen musikanttien museon kellarin pölyisimmästä nurkasta kaivettu aikanaan yhden levyn ajan Lynch Mobin keulilla patsastellut Oni Logan kähisee kitaroiltaan kasari-Ozzyn tyyliin sovitetun Deck the Hallsin (Kuusen kotiin tuoda saamme) kuin Kirka vielä eläessään. Ei sytytä, Logan olisi saanut jäädä jatkamaan pölyttymistään.

Ratt-mies Stephen Pearcyn ääntelemä Grandma Got Ran Over By A Reindeer ei laulullisesti ihmeitä tarjoile, mutta rytmisesti styge groovaa kuin lentävä poro, mistä vastuussa ovat ihmemiehet Billy Sheehan ja Greg Bissonette.br>
Rokkibiisi Rockin' Round the X-mas Tree (Jokisen joulukuusi) on sovitukseltaan alkuperäistä muistuttavassa formussa ja kuulostaa Joe Lynn Turnerin suussa valitettavasti aika hälläväliä-tyyliin läpilauletulta.

Sen sijaan Styx/Damn Yankees -mies Tommy Shaw lataa John Lennonin Happy Xmas (War Is Over) -klassikkoon sellaisen fiiliksen, että luulisi kyseessä olevan elämän ja kuoleman kysymysten. Itsensä antaumuksella likoon laittavaa vokalistia säestää Steve Lukatherin laulava kitarasoundi ja kappaleen (koomisenkin rajoissa taiteilevan) emotionaaliselle toteutukselle on pakko nyökätä hyväksyvästi.

On kuvaavaa, että levyn ainoan saksalaissävellyksen laulajaksi on laitettu levyn ainoa saksalainen. Huomattavan turboruuvin kääntämisen sekä järjettömän ja loputtomalta tuntuvan Michael Schenker -kitaratilun riesakseen saanut O´ Christmas Tree (Oi kuusipuu) olisi tosin saattanut Doron suussa tökkiä vähemmän saksaksi laulettuna.

Jouluaiheen tultua käsitellyksi jo 13:lla veisulla vuodenvaihdealbumin päättää tietenkin englanninkielisissä maissa joka uusi vuosi keskiyöllä kajahteleva Auld Lang Syne, josta yli 30 vuotta heviä veivannut viskinhajuinen muija-armeija Girlschool ruuvaa skottilaisen kännäyslaulun. Vaan eiköhän tuo perimmiltään sitä olekin, sovitukseen katsomatta.

Vaikka We Wish You a Metal X-Mas ei vanhassa kyynikossa ja joulunvihaajassa juhlahenkeä nostatakaan, eikä varsinkaan näin vielä lokakuuta elettäessä, niin pakkohan se on myöntää, että levyllä on muutama melko viihdyttävä veto. Esim. Lemmyn, Dion, Chuck Billyn, Tommy Shawn ja Girlschoolin pariin saattaisin palata kuuntelun merkeissä uudestaankin.

27.10.2008, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
http://www.eaglerockent.com/eaglerockUSA/media_detail.php?media_id=964 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3347
Palaa »