Kansitaide Mokoma
Kurimus
CD
[ Sakara Records ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Mene Ja Tiedä
02. Takatalvi
03. Kasvot Kohti Itää
04. Tämä Puoli
05. Houkka
06. Vainottu
07. Silmäterä
08. Punainen Kukko
09. Lupaus
10. Väsynyt Atlas
11. Liiton Loppu
Suomeksi lauletut thrash-levyt voi laskea vannesahaonnettomuudessa vammautunut timpurikin yhden käden sormilla, ja Mokoma nykäisee uutukaisellaan itsensä kukoksi kyseiselle tunkiolle (taikka orrelle, joka olisi tässä tapauksessa ehkä osuvampaa).
Vuodesta 1996 lähtien toiminut Mokoma tarkisti linjaansa uusiksi kahden, tyyliltään huomattavasti rockimman levyn jälkeen ja totesi thrashin olevan hyvin luonnollinen suuntavalinta koko yhtyeen kannalta, niinpä syntyi suomeksi lauletun thrashin prototyyppi, ”Kurimus”.
Uusi levy on tervetullut tuulahdus raitista ilmaa ummehtuneeseen ”raskaat suomenkieliset” –kategoriaan, sillä kukaan ei ole vielä ymmärtänyt lyödä hakkuaan suomenkielisen thrashin kultasuoneen, ja Mokoma kalauttaa niin syvälle, ettei tästä löydöksestä taida enää muille mitään jäädäkään, niin perusteellisen hyvin on Mokoma ammentanut thrashin lähteiltä.
Materiaaliin on ammennettu erittäin paljon ideoita kahdeksankymmentäluvun klassikoista, ja levyltä kuulee hyvin vaikutteita esim. Entombedilta, Testamentilta sekä, tietenkin, Slayeriltä. Etenkin tuolta viimeksi mainitulta, mutta yhtye ei kuitenkaan missään vaiheessa kuulosta liikaa esikuviltaan, vaan aivan puhtaasti Mokomalta. Kuunnelkaapa vaikka ”Takatalvi” - ensimmäisenä ei tule mieleen Kerry Kingin yhtye, vaikka vaikutteet ovatkin melkoisen selvät. Saatikka ”Tämä puoli” –kappaleen loppuosa - Entombed käy mielessä, muttei liian vahvasti. Kurimuksella on onnistuttu kerrankin sekoittamaan esikuvat erittäin toimivaksi, ja eritoten itsensä kuuloiseksi, sopaksi. Ja mitäs se ”Vainottu” taas tarkoittikaan englanniksi? Ai niin, The Haunted. Sattumaako? Ei todellakaan.
Yhtyeen laulajalle, Marko Annalalle, pitää nostaa hattua, sillä levyn laulusuoritukset ovat hyvin toimivia, miehen ääni toimii paremmin kuin aikaisemmilla Mokoman tuotoksilla ja laulumelodiat ovat kauttaaltaan tasokasta tavaraa. Erityisen ilon saa aikaan ”Väsynyt Atlas” –kappaleen Alice In Chains –tyylinen laulanta ja ”Houkka” –kappaleen eläytyminen tuo mieleen hyvin vahvasti Mike Pattonin. Ei ollenkaan pieni saavutus.
Ja kun papukaijamerkkejä ruvettiin jakamaan, annetaan saman tien yksi levyn soundipolitiikalle, sillä näiden kitarasoundien edessä ovat useammatkin leukanivelet venähdysvaarassa. Niin hyvin runttaa Tuomo Saikkosen ja Kuisma Aallon kitaravalli. Eikä thrash-levyltä voi vähempää odottaakaan kuin armotonta kitarasoundia.
Kurimus on kauttaaltaan vahva levy, täyteraitoja ei löydy, vaan jokainen kipale raippaa kuulijaan korville armoa antamatta. Kevään ehdottomasti kovin kotimainen!

22.04.2003, Niko Kaartinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Laulurovio
Laulurovio
[ CD ]
Elävien kirjoihin
Elävien kirjoihin
[ CD ]
Yksi
Yksi
[ CD+DVD ]
180 astetta
180 astetta
[ CD ]
Varjopuoli
Varjopuoli
[ CD ]
http://www.mokoma.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 14035
Palaa »