Kansitaide KOKOELMA
My Own Wolf: A New Approach to Ulver
2CD
[ Cold Dimensions / Aspherical Asphyxia ]

( 5½ )
CD 1:
01. Unfurl - Lost in Moments
02. Avathar - Utreise
03. Mura Hachigu feat. Nokturnes - Blinded by Blood
04. Smohalla - Le Trône De La Tragédie
05. Asmodée - Wolf and Hatred
06. Selvmord - Wolf and Devil
07. Sael - Wolf and Passion
08. Otzepenevshiye - Wolf and Destiny (Forest Fire Version)
09. Wardaemonic - Nattens Madrigal
10. FB[FoRce] - Graablick Blew Hun Vaer
11. Karna - Naturmystikk
12. Fluoryne - Not Saved
13. Year Zero - Nowhere / Catastrophe
14. Sinestesia - Tomorrow Never Knows

CD 2:
01. Pryapisme - In the Red
02. Joey Hopkins Midget Factory - Catalept
03. Aidan Baker - Eitttlane
04. Panacea Enterpainment - Porn Piece or the Scars of Cold Kisses
05. Project:A - Ulver
06. Cataplus - Høyfjeldsbilde
07. Jääportit - Gnosis
08. Wheel of Knowledge - Lyckantropen Themes
09. Zweizz - Kledt I Nattens Farget
10. Bosque - Utreise
11. Noises of Russia - Darling, Didn't We Kill You?
12. Ashtar - The Marriage of Heaven & Hell Medley
Miten luoda tribuutti Ulverille - yhtyeelle, joka on aina ollut arvaamaton, repinyt itseään irti ennakko-odotuksista ja käynyt läpi niin kirskuvaa black metalia, humisevaa elektroa kuin akustisiakin hetkiä? Pitäisikö keskittyä vain yhteen aeoniin vai kaataa kaikki yhteen suureen ämpäriin? Entä yhtyeet, pitäisikö artistien yrittää lähestyä valitsemaansa kappalettaan aivan uudesta näkökulmasta vai muotoilla kokonaisuutta vain hieman uuteen kuosiin?

Cold Dimensions / Aspherical Asphyxia on ottanut haastavan toimen toteuttaakseen, ja niinpä yksi levyllinen ei ole My Own Wolfille riittänyt, vaan kuulija saa rahoillaan kaksi yli 75-minuuttista kolossia. Toinen harkittu valinta on ollut selvien nimibändien pudottaminen matkasta ja keskittyminen pääosin tuntemattomiin ja vasta uraansa aloitteleviin yhtyeisiin pääosan juurien ollessa joko Ranskassa tai Venäjällä.

Ongelma ei tässä tapauksessa ole kuitenkaan kokemattomuus vaan itse esikuva Ulver. Yhtyehän on täynnä absoluutteja, joita on vaikea lähteä edes koskettamaan: Garmin laulutyyli, Perdition Cityn urbaani elektro, Nattens Madrigalin kitarasoundi ja Kveldssangerin akustinen puhtaus nyt muutamia mainitakseni. Niinpä moni yhtye tyytyy kopiointiin: esimerkiksi ensimmäiselle levylle ahdettu Nattens Madrigal -biisikvartetti on pelkkää hiilikopiosurinaa – ainoastaan Otzetepenevshiye pyrkii luomaan jotain omaperäisempää industrial-henkisellä versiollaan.

Toisen levyn konepuolella on ehkä hieman enemmän mahdollisuuksia eräänlaisten remix-versioiden tekoon, mutta tämäkin puolisko saa enemmän tekemään mieli kuuntelemaan alkuperäisiä kappaleita. Joitakin mielenkiintoisia versioita kuitenkin löytyy: Pryapisme saa Blood Insidelta napatun In the Redin vääntäytymään dancen ja nintendocoren suuntaan, kun taas Nadjasta tuttu Aidan Baker kasvattaa Eitttlanesta hienon ambient-veistoksen. Myös kotomaamme toiselle edustajalle eli Jääporteille täytyy antaa tunnustus fiilistelevien konekomppien ja naislaulujen käytöstä Gnosis-kappaleessa. Toinen suomalainen orkesteri, Avathar tekee taas sen, minkä lähes jokainen Kveldssangerin biisien kanssa tekevä yhtye tekee: kääntää biisin metallisemmaksi. Versio on keinuva ja folkahtava mutta ei kovinkaan kummoinen. Paremmin tässä onnistuu funeral doom -käännöksen samasta kappaleesta muovannut Bosque.

Kuten sanottua, levy-yhtiö on ottanut tässä selvän riskin ja tällaisesta uskaliaisuudesta voi jo nostaa hattua, mutta konkreettinen onnistuminen jää puolitiehen itse digipackinkin sisältäessä varsin vähän informaatiota. Onneksi kuulijoilla on mahdollisuus ladata koko paketti itselleen levy-yhtiön kotisivuilta. Seuraavaksi Aspherical Asphyxia lähtee toteuttamaan triplatribuuttia Emperorille, Ved Buens Endelle ja Arcturusille. Tehtävä ei ole ollenkaan Ulveria helpompi, joten saa nähdä, pystytäänkö tasoa nostamaan.

06.08.2008, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
http://panacea.msk.su/ulver/1/ http://www.cold-dimensions.de/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 3195
Palaa »