Kansitaide Spock's Beard
Live
DVD
[ InsideOut ]

( 7 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Intro
02. On a Perfect Day
03. In the Mouth Of Madness
04. Crack the Big Sky
05. The Slow Crash Landing Man
06. Return to Whatever
07. Surfing Down the Avalanche
08. Thoughts - Part 2
09. Drum Duel
10. Skeletons at the Feast
11. Walking on the Wind
12. Hereafter - Ryo Solo
13. As Far As the Mind Can See: Pt 1
14. As Far As the Mind Can See: Pt 2
15. As Far As the Mind Can See: Pt 3
16. As Far As the Mind Can See: Pt 4
17. Rearranged
18. The Water - Medley
19. Go the Way You Go - Medley
Spock´s Beardin nykyhetkestä tulee väistämättä mieleen Genesiksen ja Peter Gabrielin teiden erkaantuminen reilun 30 vuoden takaa. Vaikka yleisö hyväksyi rumpujen takaa keulahahmoksi nousseen Phil Collinsin Genesiksen uudeksi nokkamieheksi, kesti hänen hioutumisensa luontevaksi showmieheksi aikansa.

Samaan tilanteeseen joutui myös Spock´s Beard, kun yhtyeen pääsäveltäjä/solisti/multi-instrumentalisti Neal Morse jätti yhtyeen lähes kuusi vuotta sitten. Monille muille yhtyeille vastaava tilanne merkitsisi kuoliniskua, mutta jäljellejäänyt kvartetti alkoi etsiä itsestään säveltäjänlahjoja, jotka muutamien hutien jälkeen puhkesivat kukkaansa kolmannella ilman Neal Morsea julkaistulla studiolevyllä (Spock´s Beard, 2006).

Jos viimevuotinen studiokiekko todisti Spock´s Beardin kykenevän tekemään Neal Morsen päiville yltävää musiikkia, on yhtyeen keikkakunnon ja sen omaaman lavakarisman toteaminen -ainakin näillä levysasteilla- ollut arvailujen varassa. Kolme vuotta sitten ilmestyneeltä Gluttons For Punishmentilta keikkakunnon saattoi aistia, muttei nähdä. Asia on korjattu julkaisemalla Hollannissa viimevuonna taltioitu konsertti, joka on saatavana niin cd- kuin dvd-muodossa.

Spock´s Beardin toinen konserttidvd Live ei tuottane pettymystä niille faneille, jotka ovat ottaneet yhtyeen viimeisimmän studiokiekon omakseen. Settilista nimittäin painottuu suurimmaksi osaksi ko. levyn varaan. "Nealittomalla" kaudella syntynyttä materiaalia on otettu mukaan vain yhden kappaleen verran (Surfing Down The Avalanche) hivenen hajanaiselta kuulostavalta konseptilevyltä Octane (2005). Muuten yleisöä ilahdutetaan vanhoilla klassikoilla, kuten In The Mouth Of Madness, Crack The Big Sky, Thoughts - 3Part 2, Walking On The Wind, The Water ja Go The Way You Go. Vaikka vanha materiaali istuu hyvin tuoreen materiaalin joukkoon, suotavaa olisi, että yhtye jättäisi tulevaisuudessa Neal Morsen säveltämät kappaleet rauhaan uuden, tasokkaan materiaalin karttuessa.

Rehellisesti sanottuna Live on visuaalisesti tarkasteltuna raina, jonka mielellään hankkisi cd-julkaisun kylkijäisenä, ei itsenäisenä dvd-julkaisuna. Periaatteessa dvd:n kuvauksessa ja toteutuksessa ei ole mitään moitittavaa. Se on vain riisutussa klubiympäristössä taltioitu konsertti, josta välittyy intiimi tunnelma. Näissä puitteissa yhtye on omassa rennossa elementissään, mutta jotenkin sitä toivoisi lavalle isompia puitteita ilman, että esiintymistila näyttäisi niin ahtaalta. Se ei kuitenkaan anna yhtyeen häiritä itseään.

Rumpujen takaa keulahahmoksi noussut Nick D´Virgilio tuskin mahtaa mitään olemukselleen, mutta ainakin toistaiseksi miehen lavaesiintymistä vaivaa lievä liikayrittäminen ja väkinäisyys. No, ei se helppoa ollut Phil Collinsillakaan. Pahimmat särmät varmasti hioutuvat vuosien saatossa ja D´Virgiliokin löytää roolinsa. Väkinäisyydestä huolimatta on vaikuttavaa katsoa, kuinka D´Virgilio sukkuloi mikrofonin ja eri instrumenttien välillä, täydentäen kokonaissoundia aivan kuten yhtyeen entinen nokkamies teki aikoinaan.

Yhtä vaikuttavaa katsottavaa on Alan Morsen omintakeinen kitaratyöskentely. Miehen poikkeuksellinen oikean käden soittotekniikka (niin, hän ei käytä plektraa vaan näppäilee) selviää viimeistään tätä dvd:tä katsoessa, ja sitä kelpaa hämmästellä niin aloittelevan kuin ammattimaisen pelimanninkin.

Kosketinsoittaja Ryo Okumotoa ei voi katsoa vakavalla naamalla. Mies pistää itsensä likoon viihdyttäjänä ja showmiehenä. Okumoton scat-soolo The Waterin aikana on myös hulvaton!

Toinen show-miehen tittelin ansaitseva musikantti lavalla on avustavana rumpalina toimiva Jimmy Keegan. Sillä aikaa kun muu yhtye soittaa setin huippuhetkiin lukeutuvaa Skeletons At The Feast -instrumentaalia, Keegan ei tyydy pitämään täysimittaista taukoa vaan syöksyy yleisöön stagedaivaamaan kappaleen puolivälissä. Myös Keeganin ja D´Virgilion välinen rumpukaksinkamppailu (Drum Duel) on mukavaa katsottavaa, vaikka siitä tulee väistämättä mieleen Collinsin ja kumppaneiden maneerit.

Kuten jo sanoin, Live ei ehkä kestä dvd:nä vaativan kuluttajan vaatimuksia, vaan dvd:n paikka olisi pikemminkin bonuslevynä cd:n mukana. Vaikka musiikki toimii ja on kiehtovaa nähdä yhtyeen lavatyöskentelyä, ei Live ole elämää suurempi dvd-julkaisu. Soundivalikosta on valittavana ainoastaan 5.1 Dolby Digital ja normaali stereoääni, eikä bonuksiin ole liiemmin panostettu. Levyn ainoa bonus on vaatimaton, musiikkinäytteillä varustettu kuvagalleria, jota voi lähinnä pitää levy-yhtiön mainoksena.

11.07.2008, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
[ CD ]
The X Tour Live
The X Tour Live
[ 2CD ]
X
X
[ CD ]
Spock's Beard
Spock's Beard
[ CD ]
Gluttons For Punishment – Live in ´05
Gluttons For Punishment – Live in ´05
[ 2CD ]
http://www.spocksbeard.com/ http://www.myspace.com/spocksbeard Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2249
Palaa »