Kansitaide Cavalera Conspiracy
Inflikted
CD
[ Roadrunner Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Inflikted
02. Sanctuary
03. Terrorize
04. Black Ark
05. Ultra-Violent
06. Hex
07. The Doom Of All Fires
08. Bloodbrawl
09. Nevertrust
10. Hearts Of Darkness
11. Must Kill
Tätä on odotettu. Maailman parhaasta yhtyeestä lähteneet Cavaleran veljekset paiskasivat kämmentä kymmenen vuoden tauon jälkeen ja tuloksena on helvetin vihainen levy. Tyyliä ei ole vaikea arvata, mutta levyn kiukkuisuus tulee silti yllätyksenä. Inflikted on kuin kooste Sepulturan Maxin aikaisesta tuotannosta. Soulfly-elementtejäkin toki löytyy, mutta etnoilut on jätetty pois. Odotukseni levyä kohtaan olivat suorastaan sikamaisen korkealla, varsinkin kun Max on Soulflyn kolmella viimeisimmällä levyllä tehnyt rautaista jälkeä.

Tuntuu hieman epäreilulta verrata Cavalera Conspiracya veljesten aiempaan ja järjettömään laadukkaaseen tuotantoon, mutta se on välttämätöntä. Vertailussa Inflikted pärjää hyvin, vaikkei Sepulturan huippuhetkiä ylitäkään. Huonoja kappaleita ei ole mukaan mahtunut, mutta pari pikkuasiaa kusee hieman.

Ensinnäkin sanoitukset. Ei Max Cavalera koskaan mikään runoilija ole ollut, mutta äijän sanoituksista on sentään aiemmin voinut lukea (ainakin rivien välistä) väkevää yhteiskunnallista ja henkilökohtaista mielipidettä, kritiikkiä ja pohdintaa (tietty poislukien ne "jumpdafuckup"-jutut). Nyt herra rähisee pelkästä tuhosta ja kuolemasta, mikä on vähän turhan yksipuolinen aihe yhdentoista kappaleen mitalle. Loputon uho käy puuduttavaksi, eikä Maxin tarvitse todistella enää yhtään mitään kenellekään. Mitä ihmettä mies on ajatellut kirjoittaessaan rivit "Nevertrust - emo kids, nevertrust - fucking pigs"?

Levyn avaavien Infliktedin ja Sanctuaryn aikana olen valinnut vuoden, vuosikymmenen ja vuosisadan parhaan levyn. Tuo kaksikko pakottaa moshaamaan niin tajuttoman kovaa, että rastat meinaa lähteä päästä. Harmi, ettei muu materiaali laadustaan huolimatta yllä aivan noiden tasolle, jolloin levy olisi ansainnut kiitettävän. Kyllähän riffikynä toimii yhä, mutta järjettömän tarttuvia ja kallon sisällä loputtomiin kimpuilevia möyrintöjä á la Roots Bloody Roots tai Slave New World ei Infliktediltä löydy. Igorin rumpalointi on toki laadukasta, muttei yllä lähellekään Rootsin rytmikkyyttä ja sulavuutta. Mies teki parempaa työtä viimeisellä Sepultura-levyllään Dante XXI:lla

Kappalemateriaalin etuna on vaihteleva tempo. Nopean thrash-paukkeen lisäksi uskalletaan pudottautua keskitempoiseen ja julmetun raskaaseenkin möyrintään, kuten vaikkapa Ultra-Violentissa. Marc Rizzon näppärät kitarasoolot ovat myös ensiluokkaisia, vaikka ei niitä olisi pakko jokaisessa kappaleessa pyöräyttääkään. Maxin ääni on suorastaan upeassa vireessä, ei sillä, etteikö miehen karjunta olisi ollut vakuuttavaa viimeisellä vuosikymmenellä muutenkin. Basisti Joe Duplantierin tukimurinat ovat myös hyviä, mutta Maxin pojan Richien ummetushuuto Black Arkissa on suorastaan paskaa.

Inflikted on kova levy. Se on armoton, väkivaltainen, raskas ja ennen kaikkea siitä kuuluu väkevä tekemisen ilo ja aitous. Vaikka parissa kappaleessa, kuten Hexissä meno hieman notkahtaa, levy on muuten ihan silkkaa timangia. Cavaleran veljekset ovat tehneet parinkymmenen vuoden aikana niin hyvää ja ikimuistettavaa musiikkia, että heidän omien suoritustensa kohentaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Laadustaan huolimatta Inflikted ei tarjoa mitään uutta ja säväyttävää. Siitähän sitä kritisoidaan monia menestyneitäkin yhtyeitä, mutta toisaalta näiltä herroilta ei muunlaista materiaalia voi odottaa.

Cavalera Conspiracya ei kannata ajatella sen syvemmin. Kun yhtyeessä vaikuttavat näin perkeleen kovat äijät, syvempiä merkityksiä on turha hakea, sillä nyt vedetään turpaan. Inflikted on täydellistä vitutusterapiaa kuunneltavaksi juuri silloin, kun Suomi taas kerran häviää jääkiekon MM-finaalin. Odotetuinta, parasta ja tärkeintä on kuitenkin se, että veljekset on jälleen saatu soittamaan yhdessä. Nautitaan siitä, eikä itketä pikkuasioista.

22.04.2008, Tuomas Valtanen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Psychosis
Psychosis
[ CD ]
Pandemonium
Pandemonium
[ CD ]
Blunt Force Trauma
Blunt Force Trauma
[ CD ]
http://www.cavaleraconspiracy.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5622
Palaa »