Kansitaide Candlemass
Epicus Doomicus Metallicus (reissue)
2CD
[ Peaceville Records / Black Dragon Records ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:

01. Solitude
02. Demons Gate
03. Crystal Ball
04. Black Stone Wielder
05. Under the Oak
06. A Sorcerer’s Pledge

Kesto: 43:02

CD2: Live in Birmingham March 1988

01. The Well of Souls
02. Demons Gate
03. Crystal Ball
04. Solitude
05. Bewitched
06. A Sorcerer’s Pledge
07. Black Sabbath Medley
Harva yhtye voi kehuskella vaikuttaneensa vahvasti metallimusiikin historiaan ja myös luoneensa lähes itsenäisesti oman alagenrensä, mutta Candlemass voidaan lukea tähän eliittijoukkoon. 80-luvun puolessavälissä kovaa työtä tehnyt yhtye räjäytti pankin debyytillään Epicus Doomicus Metallicus vuonna 1986 (jolloin muuten ilmestyi myös toista, nopeampaa ääripäätä edustanut klassikko, Slayerin Reign in Blood), ja nimensä mukaisesti levy veti vahvat suuntaviivat eeppiselle doom metalille.

Tämä tummasävyinen kokonaisuus on julkaistu jo useasti uudelleen, ja nyt tempun toistaa Peaceville tukeutumalla Powerline Recordsin vuoden 2002 konseptiin: ensiksi itse levy ja sitten keikkataltiointi vuodelta 1988. Ja tuskinpa levy-yhtiöiden ahneet hampaat pääsevät koskaan kalvamaan itse musiikkia: 21 vuoden jälkeen Epicus Doomicus Metallicus on yhä puhdasta kultaa. Kalmaavan intron jälkeen tilan valtaava Solitude on sanoituksiaan myöten täyttä dooooomia, ja klassikkolinjaa täydentävät vaikkapa biisintekijä-basisti Leif Edlingin lempiviisu Demons Gate, vauhdikkuuttakin tarjoava Crystal Ball ja massiivinen, naislaulujen voimin taivaallisiin sfääreihin nouseva A Sorcerer’s Pledge.

Epicus Doomicus Metallicus oli siis ainutlaatuinen teos omalla ajallaan, ja sitä se on vieläkin. Vain harvoin levy sortuu doom-bändien perusvirheeseen eli suunnattomaan harhailuun, ja niinpä levyn paikoin hyökkäävässä tunnelmassa palaa koko ajan vahva näkemys, joka tiivistyy raskaissa mutta vetävissä riffeissä ja loisteliaassa biisikokonaisuuksien rakentamisessa – ja vaikka Candlemassin keulakuvana ja ehdottomana julistajana numero yksi pidetäänkin levyn julkaisun jälkeen mukaan tullutta Eddie ”Messiah” Marcolinia, ei Johan Landquistin osuutta levyn legendastatukseen voi kiistää: mies edustaa puhtailla lauluillaan samanaikaisesti sekä ahdistusta ja voimaa, mikä on harvinainen keitos näinä päivinä.

Birminghamissa nauhoitettu live-veto asettuu aikaan, jolloin Candlemass oli sementoinut asemansa doom metalin kärkinimenä kakkosalbumillaan Nightfall, joka on myös vahvasti edustettuna biisilistassa. The Well of Souls onkin täydellinen aloitus keikalle, vaikka alkupäässä rosoiset soundit hakevat vielä balanssia. Yhtyeellä on kuitenkin palaset kohdallaan, ja tuomiosävelet valuvat englantilaisyleisön päälle hehkuvana lyijymassana. Harmi vain, että yleisön reaktiot eivät ole nauhalle päässeet, ja siksipä Marcolinin ”come on” -huudot jäävät vaille vastakaikua. Tämä jää kuitenkin pelkäksi kauneusvirheeksi, sillä kun ääninamikat on saatu kohdilleen, paluuta tuomion tälle puolen ei ole, ja niinpä loppuun kasattu Black Sabbath Medley on lähestulkoon ekstaattista kuunneltavaa.

Livellä tai ilman, digitaalisena tai analogisena, uudelleenjulkaisuna tai ajan patinoimana ensipainoksena – klassikko on klassikko.

19.11.2007, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Death Thy Lover
Death Thy Lover
[ MCD ]
Psalms For The Dead
Psalms For The Dead
[ CD ]
Doomology
Doomology
[ BOX ]
Ashes to Ashes
Ashes to Ashes
[ CD+DVD ]
Death Magic Doom
Death Magic Doom
[ CD ]
http://www,candlemass.se Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 8405
Palaa »