Kansitaide Rattus
Uudet piikit
CD
[ Poko Records ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Originaali
02. Viina ei petä
03. Puhtaat
04. Suuria kuvitelmia
05. On aika
06. Juhlia ne saa
07. Orjalaiva Optimia
08. Sidottu mieli
09. Koira
10. Eikä tässä vielä kaikki
11. Voittajien leiri
12. TV ja perse
13. Saukon Anu
Suomen HC-sedät jaksavat vielä heilua. Vaikka Rattus ehtikin elää 90-luvun lähes täydellistä hiljaiseloa, hautaan tämä kooma ei bändiä vienyt, vaan kaksi vuotta sitten kauppoihin ilmestyi Rattus-nimeä kantanut pitkäsoitto – mutta vieläkö Rattus on rautaa?

No, kyllähän uudet HC-retkueet ajavat vauhdissa ja kireydessä Uusien piikkien ohitse, mutta Rattuksen tasavarma tamppaus on ehdottomuudessaan sulavaa kuunneltavaa. Bändi on vakavampi kuin Kumikameli ja suoraviivaisempi kuin Radiopuhelimet mutta selkeästi muodostaa yhtenäisen kolmikon näiden kahden muun veteraanin kanssa. Biisit vedetään halki, poikki ja pinoon rullaavien rumpukomppien ja simppelien riffien voimin, ja Uusien piikkien tarttuvuus onkin paljolti laulaja-kitaristi Jaken kertosäekäskytysten varassa. Tämä puoli toimiikin hyvin, sillä vaikka monet levyn sanoituksista ovatkin yhden kielikuvan ympärille kasattuja mielenilmauksia, mukaan mahtuu sopiva määrä tylyyttä ja kieroutta. Viina ei petä -biisin ”viina ei petä koskaan ystäväänsä, mutta sydän pettää voi” -rivit ainakin saavat satunnaisen kupinkallistajan huulille hymynkareita.

On miellyttävää huomata, että Rattus on ottanut selkeästi suuntaa rokkaavuuden puolelle. Turha hektisyys ja sekavuus eivät tällä levyllä juhli, mutta silti kappaleista löytyy räjähtävää hyökkäävyyttä, joka jyrää Tuomo ”neljäs Rattus” Valtosen vahvojen soundien ja etenkin VP:n Motörhead-henkisen rumpaloinnin saattelemana. Niinpä esimerkiksi Puhtaat ei tarvitse ympärilleen kikkailuja poratessaan tiensä kuulijan kalloon – mylvivä tuplabasarikomppi, nopsakka väliosa ja puolimelodinen kertosäe, ja se on siinä!

20 vuotta muusikonuraa vetäisi varmasti monen jalat ja kädet hapoille, mutta Rattus ei tällaisesta ilmiöstä näytä edes tietävän. Vaikka joskus musiikki sudittaakin paikallaan, näin talvipakkasen ja mustan jään lähestyessä kannattaa hankkia Uudet piikit alle.

24.10.2007, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Turta
Turta
[ CD ]
http://www.rattus.fi Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4244
Palaa »