Kansitaide Blackfield
NYC - Live In New York City
DVD
[ Snapper Music ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Once
02. Miss You
03. Blackfield
04. Christenings
05. The Hole In Me
06. 1000 People
07. Pain
08. Glow
09. Thank You
10. Epidemic
11. Someday
12. Open Mind
13. My Gift Of Silence
14. Where Is My Love
15. End Of The World
16. Hello
17. Once - Encore
18. Cloudy Now
Nähtävästi Steven Wilson on tosissaan Aviv Geffenin kanssa tekemästään sivuprojektista, jonka he ovat ristineet Blackfieldiksi. Tästä kielii Blackfieldin siirtäminen studioprojektista keikkaolosuhteisiin, jossa Wilsonin ja Geffenin taustalla on oikea bändi.

Wilson, joka tunnetaan parhaiten Porcupine Treen nokkamiehenä, oli Blackfield-konseptin kehittelyn aikoihin jo ehtinyt siirtyä päätyönsä kanssa hevimmille linjoille. Raskaampien metallielementtien lisääntyminen melankolisten sävyjen rinnalle varmasti vieroitti yhtä paljon vanhoja Porcupine Tree-faneja kuin se toi uusia. Tässä suhteessa Blackfield on osoittautunut vanhojen Porcupine Tree-fanien kannalta tutustumisenarvoiseksi nimeksi, sillä Geffenistä Wilson on löytynyt rinnalleen musiikintekijän, joka jakaa hengenheimolaisuuden melankolista rockia kohtaan. Karkeasti sanottuna Blackfield jatkaa siitä, mihin Porcupine Tree lopettivat Stupid Dream- ja Lightbulb Sun -kiekoillaan. Toistaiseksi Blackfield onkin jatkanut missiotaan kahden pitkäsoiton verran.

Bowery Ballroomissa, New Yorkissa viime maaliskuussa taltioitu NYC osoittaa Blackfield-konseptin toimivan hienosti myös keikkatilanteessa. Pienessä klubissa taltioitu konsertti luo ihanteelliset puitteet Blackfieldin intiimejä tunnelmia loihtivalle musiikille. Tämä myös näkyy yleisöstä, joiden kasvoilta kuvastuu, että he ovat paikalla todistamassa jotain erityislaatuista. Lavalla esiintyvien muusikoiden ja yleisön välillä on havaittavissa hengenheimolaisuutta viimeistään päätöskappaleen Cloudy Now aikana, jolloin yleisö laulaa synkänpuhuttelevaa kappaletta mukana kuin transsissa.

Blackfieldin keikkaohjelmisto on koottu tasapuolisesti ryhmän molemmilta studiolevyiltä. Ainoastaan muutama levyjen kappaleista jää esittämättä. Vaikka viimeisin studiokiekoista kärsii tietynlaisesta tasapaksuudesta, sekoittuu sen sisältämä materiaali onnistuneesti ykköslevyn kappaleisiin. Oman materiaalin lisäksi ohjelmistoon on otettu lainakappaleeksi Alanis Morrissetten Thank U, jonka Wilson ja Geffen ovat muokanneet omannäköiseksi versioksi. Pianolla ja uneliailla slidekitarakuvioilla tulkittu lainakappale nouseekin yhdeksi konsertin kohokohdista. Luultavasti moni valistumattomampi kuulija tulee olemaan pitkään siinä uskossa, että kappale on Wilsonin omaa käsialaa.

Käytännön syistä johtuen Wilsonin ja Geffenin taustabändinä toimii jälkimmäisen israelilaiset yhtyekollegat. Vaikka Blackfieldin studiolevyillä on käytetty pääsääntöisesti Wilsonin englantilaisia yhtyekollegoita musikantteina, tekee kiertuekokoonpano oikeutta kaksikon kappaleille. Vajaa puolitoista tuntia intensiivistä tunnelmointia saa riittää, sillä suurempi annos saattaisi tehdä kokonaisuudesta puuduttavan. Tylsistymisen pitää kuitenkin loitolla tyylikäs kamarakuvaus, joka välittää kotikatsomoihin klubikeikan käsin kosketeltavan hienon tunnelman.

Dvd:n ekstrapaloiksi on ujutettu Lasse Hollen tekemät promovideot kappaleista Hello, Pain ja Blackfield, joista etenkin jälkimmäisin liikkuvine tauluineen kestää useampaakin katselua. Lisäksi ekstroista löytyy jokseenkin turha valokuvagalleria. Mieluummin näin tyylikkäitä kuvaotoksia katsoisi vaikkapa painetusta kiertueohjelmasta.

Myös dvd:n ääniraitoihin on panostettu. PCM 24/48 Stereo-miksauksen ohella dvd:ltä löytyy DTS 5.1 Surround-miksaus.

Jos NYC-dvd:stä jotain moitittavaa hakemalla hakee, pyörivät tallenteen valikot ehkä turhan hitaasti siihen nähden, miten köyhiä ne visuaalisesti ovat. Mutta kuka dvd:ltä pelkkiä valikoita katsoisi?

25.10.2007, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
V
V
[ CD ]
Welcome To My DNA
Welcome To My DNA
[ CD+DVD ]
II
II
[ CD ]
Blackfield
Blackfield
[ CD ]
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3864
Palaa »