Kansitaide Threshold
Critical Mass
CD
[ Inside Out Music / Nuclear Blast ]

( 8+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Phenomenon
02. Choices
03. Falling Away
04. Fragmentation
05. Echoes Of Life
06. Round And Round
07. Avalon
08. Critical Mass [part 1–3]

Kesto: 59:55

Definitive Edition, 2012

01. Phenomenon
02. Choices
03. Falling Away
04. Fragmentation
05. Echoes of Life
06. Round and Round
07. Avalon
08. Critical Mass [part 1–3)
09. Do Unto Them
10. New Beginning
11. Echoes of Life (live in Switzerland)

Kesto: 78:20

Yli kymmenen vuotta ja kuusi studiolevyä. Threshold, Brittien progemetallin numero uno, kuten yhtyeen biografiassa vaatimattomasti todetaan, on palannut vähän reilun vuoden tauon jälkeen studioon. Käteen jäi kahdeksan kappaletta ja lähes tunti musiikkia. Eikä nämä suinkaan huonoja kappaleita ole. Levyn avaava Phenomenon naulaa pöytään heti alkusekunneilla Thresholdin käyntikortin, jyrisevän ja tarttuvan riffin ja perään maalataan koskettimilla kaunis melodiataivas. Levy ainakin pärähtää tällä setillä käyntiin kuin Homelite hakkuuaukealla.

Suosikkibiisiksi nousi heti ensimmäisellä kuuntelulla kaunis Falling Away. Kappale alkaa epäilyttävästi hitaalla ja sihisevällä konebiitillä. Illuusio murtuu ja hetkeä myöhemmin jyrähtävät kitarat ja syttyvä syntikka luo jylhän majesteetillisen tunnelman kauniilla melodiallaan. Kappaleen säkeistö on kaukainen maailma, jossa voi tuntea leijuvansa kaikessa rauhassa kepeän rumpukompin ja kauniin bassolinjan kuljettaessa leppoisaan myötätuuleen. Koskettimet levittävät miellyttävän sointumaton alustaksi ja kitaran hellät ympärillä kaikuvat murtosoinnut tuudittavat matkaajan uneen. Tästä biisistä löytyy kaikki: erittäin kaunis säkeistö, voimallinen kertosäe, hienot hitaat kitarasoolot ja nopea kosketinsoolo kauniine progemetallikiemuroineen.

Thresholdin laulaja Mac on minulle vähän kaksipiippuinen juttu. Balladit ja yleensäkin rauhallisemmin laulettavat osat sujuvat hänen pehmeällä äänellään oikein hienosti. Kun tarvitaan voimakkaampaa laulantaa, ääntä kyllä kuuluu, mutta se tietty viimeinen voima jää vielä puuttumaan. Thresholdin vokalisteista ehdoton suosikkini oli Glynn Morgan, joka lauloi 1994 ilmestyneellä Psychedelicatessen-albumilla. Hänen äänestään löytyi tarvittaessa sopivaa väkevyyttä, jota Macilta mielestäni puuttuu.

Tunnin elämästään voisi käyttää hyvin paljon huonomminkin kuin Thresholdin uutukaisen kuunteluun. Eiköhän Critical Mass tule kymppejä keräämään osalta alan lehtiä. Ja syystäkin. Tällä levylle varmasti löytyy kumartajansa. Minä olen kuitenkin pihi, pidän osan itselläni ja jatkan täydellisyyden etsimistä.

8½/10

Jani Kesänen 17.01.2003


Definitive Edition, 2012

Threshold ei jäänyt vuoden 2001 Hypothetical-albumin jälkeen lepäämään, vaan painui jo vuoden 2002 alussa takaisin studioon. Kesän korvilla valmistunut, mutta vasta syyskuun alussa julkaistu Critical Mass oli järjestyksessä yhtyeen kuudes studioalbumi. Miehistönvaihdoksia ei ennen levyn tekoa tapahtunut, mutta alkuperäinen basisti Jon Jeary jätti yhtyeen välittömästi levyn julkaisun jälkeen vedoten henkilökohtaisiin syihin. Ennen eroamistaan Jeary oli bassottelun ohella kirjoittanut myös merkittävän osan yhtyeen lyriikoista. Jearyn korvasi Steve Anderson, ja vastuun sanoituksista otti pääosin kosketinsoittaja Richard West.

Edellislevyihin verrattuna Critical Mass on mahtipontisempi, mutta edelleen hyvin tarttuvaa progressiivista metallia. Andrew ”Mac” McDermottin karhea ja karismaattinen ääni sekä rumpali Johanne Jamesin groovahtava rumpalointi asettuvat entistä luontevammin Richard Westin ja Karl Groomin säveltämiin kappaleisiin. Hieno osoitus tästä on vaikkapa avauskappale Phenomenon, jossa edellä mainitut elementit sulautuvat hienoksi kokonaisuudeksi.

Eräs hienoimpia ominaisuuksia Thresholdin musiikissa on, että se kuulostaa pintapuolisesti yksinkertaisemmalta kuin progressiivinen metalli noin yleensä. Tarttuvien melodioiden luominen on yhtyeelle tuntuvasti tärkeämpää kuin tavattoman soitintaituruuden esittely. Tästä huolimatta yhtyeen musiikista löytyy hankalia tahtilajeja sekä -vaihdoksia, mutta ne eivät vaikuta kappaleiden soljuvuuteen, vaan kuulostavat toisinaan jopa luonnollisemmilta kuin perinteisemmät tahtilajit. Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa dramaattinen Falling Away, joka kuuluu ehdottomasti levyn parhaimmistoon.

Ei hyvää, ettei jotain huonoakin, sillä The Critical Massilta löytyy mahdollisesti myös yksi yhtyeen turhimmista kappaleista. Round and Round on sellaista jämämateriaalia, etten olisi pistänyt lainkaan pahakseni, jos kappale olisi unohdettu jonnekin studion kovalevyn kätköihin. Demotasolla ajatuksena oli luoda kappale, jossa olisi hyvin rumpuvetoinen keskiosa. Lopputulos on kuitenkin tylsä, ja pahinta kappaleessa on junnaava kertosäe. Kuuntelen levyt useimmiten kokonaisuuksina, mutta Round and Round saa minut joka kerta harkitsemaan, josko tästä periaatteesta voisi joustaa ja hypätä suoraan voimaballadi Avaloniin.

Levyn parhaan kappaleen yhtye on taas säästänyt aivan loppuun. Kolmeen osaan jaettu nimikappale on 13 minuuttia kestävä mahtipontinen eepos, joka tiettävästi kirjoitettiin päinvastaisessa järjestyksessä. Kappaleessa on yksi yhtyeen parhaimmista kertosäkeistä ikinä, eikä Karl Groomin kitarastaan vetäisemät soolot ole yhtään sen huonompia. Nimikappale päättää hyvän, mutta ehkä hieman epätasaisen levyn, joka kaikesta huolimatta kuuluu yhtyeen viiden parhaimman levyn joukkoon.

Critical Massista julkaistiin alun perin myös rajoitettu painos, jonka mukana tuli kuvitteellinen CD-single Phenomenon-kappaleesta. Mukana oli edellä mainitun kappaleen radioversion lisäksi myös laulaja Macin ensimmäinen ja sittemmin myös viimeinen Threshold-kappale, joka kyllä ajallisesti oli perua jo ajalta ennen kuin mies liittyi Thresholdiin. Toinen näennäissinglelle tuupattu kappale oli New Beginning. Nyt julkaistavalla versiolla on mukana molemmat näennäissinglen b-puolet, mutta Phenomenonin lyhennetty versio on korvattu Surface to Stage -fanilevyltä löytyvällä Echoes of Lifen liveversiolla. Jälkimmäistä liveä lukuun ottamatta on hyvä, että rajoitetun painoksen bonukset löytyvät myös tältä julkaisulta. Kaiken kaikkiaan Critical Mass on hyvää jatkoa tasavahvoille Clonelle ja Hypotheticalille.

8-/10 

Esko Juhola

 16.11.2012, Jani Kesänen / Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Legends of the Shires
Legends of the Shires
[ 2CD ]
For The Journey
For The Journey
[ CD ]
Hypothetical (Definitive Edition)
Hypothetical (Definitive Edition)
[ CD ]
Subsurface
Subsurface
[ CD ]
Clone (Definitive Edition)
Clone (Definitive Edition)
[ CD ]
http://www.thresh.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5933
Palaa »