Kansitaide Spock's Beard
Spock's Beard
CD
[ InsideOut ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. On A Perfect Day
02. Skeletons At The Feast
03. Is This Love
04. All That's Left
05. With Your Kiss
06. Sometimes They Stay, Sometimes They Go
07. The Slow Crash Landing Man
08. Wherever You Stand
09. Hereafter
10. As Far As The Mind Can See
Part 1: Dreaming In The Age Of Answers
Part 2: Here's A Man
Part 3: They Know We Know
Part 4: Stream Of Unconsciousness
14. Rearranged
Tuskinpa tämän Spock's Beard -levyn jälkeen yhdessäkään yhtyeen arvostelussa tarvitsee enää mainita yhtyeen entisen nokkamiehen, Neal Morsen nimeä. Viimeisimmällä kiekollaan Spock's Beard on nimittäin tehnyt sen mitä siltä on odotettu Neal Morsen eron jälkeen: Yhtye on viimeinkin löytänyt uuden identiteetin ja uinuvan säveltäjämestarin itsestään.

Kahdella aiemmalla studiokiekollaan Feel Euphoria (2003) ja Octane (2005), jotka Spock's Beard teki entisen päähahmonsa eron jälkeen, yhtye hapuili niin tyylinsä kuin sävellystaitojensa suhteen. Parhaimmillaankin em. levyt olivat kohtalaisia töitä, joilta löytyi muutama satunnainen helmi. Yhdeksännellä studiokiekollaan Spock's Beard ei ole tyytynyt satunnaisiin helmiin, vaan se on tehnyt parhaimman levynsä kuuteen vuoteen.

Jos gentlegiantmaisuudet väistyivät Spock's Beardin musiikista Neal Morsen eron jälkeen, on yhtye viimeinkin löytänyt uuden musiikillisen identiteetin, jolla on tulevaisuutta. Yhtyeen nykyistä tyyliä voisikin luonnehtia vanhan Genesiksen, Yesin, uuden Deep Purplen ja Billy Joelin kohtaamiseksi, jossa on vain häivähdys vanhoja tuttuja elementtejä Neal Morsen ajoilta.

Pääosin uutuuskiekon sävellykset ovat syntyneet laulaja/rumpali Nick D´Virgilion ja basisti Dave Merosin kynästä. Edellisiin levyihin nähden herrojen ero sävellystyylissä on kaventunut huomattavasti, minkä johdosta Spock's Beard on aiempia levyjä yhtenäisemmän kuuloinen.

Levyn ehdottominta kärkikastia edustaa levyn avaava On A Perfect Day, joka on samaa tasoa kuin mikä tahansa yhtyeen varhaistuotannosta löytyvä pitkä eepos. Myös raivokkaasti, mutta mutkikkaassa kompissa kulkeva instrumentaali Skeletons At The Feast lukeutuu kiekon kohokohtiin. Paras tunnelmapaloista on All That´s Left, jolle sopisi toivoa jopa radiosoittoa. Yllättävimmän kappaleen kunniamerkin ansaitsee D´Virgilion säveltämä With Your Kiss, joka muuttuu vaivihkaa 1980-luvun alun Genesis-tyylittelystä hätkähdyttäväksi, 12-minuuttiseksi progemammutiksi. Lähes samaa luokkaa on Merosin kynästä syntynyt As Far As The Mind Can See, joka kehkeytyy 17-minuuttiseksi tajunnanvirraksi, Spock's Beard on tehnyt pitkästä aikaa levyn, jonka takana se voi seistä ylpeästi. Muutaman vuoden kestänyt tekohengitysvaihe on sivuutettu. Nyt yhtyeen tulevaisuutta voi seurata jatkossa muutenkin kuin vain uteliaisuuttaan.

06.12.2006, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
[ CD ]
The X Tour Live
The X Tour Live
[ 2CD ]
X
X
[ CD ]
Live
Live
[ DVD ]
Gluttons For Punishment – Live in ´05
Gluttons For Punishment – Live in ´05
[ 2CD ]
http://www.spocksbeard.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 6051
Palaa »