Kansitaide Radiopuhelimet
Varmaa hapuilua 1987-2002
2CD
[ Hot Igloo ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
CD1:
01. Seiväsmiehen paluu
02. Hygienia ja moraali
03. Säälimättömän ovela mies
04. Vitsit vähissä
05. Ajattele
06. Sahatkaa!
07. Palaan pohjoiseen
08. Tapio
09. Ei mitään
10. Nahkajeesus
11. Taas ja taas
12. Jäämeri
13. Tänä iltana
14. Hei hei
15. Jokapaikan mies
16. Alamäkeen
17. Ei riitä!
18. Tulva
19. Varmaa hapuilua
20. Oulu on kaupungin nimi
21. Hailuoto
22. Jäätie
23. Mulla menee liian lujaa

CD2:
01. Mustan mullan juhannus
02. Etelän vetelät
03. Herra Seksi
04. Hetki
05. Viime yönä
06. Seinät
07. Betonia
08. Yksi harvoista unelmista
09. Noora
10. Sakramentti-Jaakko
11. Tirkistelijä
12. Tervetuloa
13. Merellä
14. Vanhana
15. Hän katoaa
16. Syvemmälle
17. Eläintarhaan!
18. Mikä planeetta?
19. Maanantaita!
Oulun suoraselkäkvintetti niputti valikoiman 20-vuoden tuotannostaan yksiin kansiin. Selektio on tehty niin kuin se yleensä pitäisikin, eli mukana ei ole vaihtoehto-versioita tai uusia täkyjä, vaan kumpikin levy etenee kronologisesti valikoituen kymmenestä albumista sekä alkupään seiskatuumaisista. Valinta on kovemmalla kädellä kurittanut kolmoslevyä Pian, pian, jonka myötä muistan itsekin menettäneeni kiinnostusta yhtyeeseen. Eniten raitoja on kerätty Maasäteilyltä, joka, ironista kyllä, herätti aikoinaan uudestaan innostukseni. Maasäteilyä taitaakin olla KO:n ohella Puhelimien paras kokonaisuus.

Edeltäjäorkesteri Kansanturvamusiikkikomission kaikuisen, Stooges-pohjaisen kurmootuksen kautta edetään jopa sävyjä sisältävään ilmaisuun. Mitään peruskaavan mukaisia ralleja Radiopuhelimilta lienee turha odottaa, mutta tuorein tuotanto ei välttämättä ole valovuosien päässä Kauko Röyhkästä. Osoituksena hieno vapaa-ajankuvaus Hailuoto, jonka jo valmiiksi seesteistä tunnelmaa lisää Jimi Tenorin huilu. Vanhemmasta materiaalista toimivat alati Suomi-goren merkkiteos Mustan mullan juhannus, muistikuvianikin rätväkämpi Herra Seksi sekä kulttihitti Viime yönä. Kotimaista Manish Boy –mentaliteettia tihkuva Jokapaikan mies saa myös aina suun virneeseen. Biisi muistuttaa myös kappaleen videosta, jossa kokouima-asuinen Timo Rautiainen myllyttää rantanatsia.

Itselläni on jäänyt pari Puhelimet –levyä väliin, joten omassa hyllyssäni kooste on enemmän kuin paikkansa ansainnut. Mukaan olisi voinut harkita vain erinäisille kokoelmille jääneitä kappaleita, mutta ne päätynevät mahdollisten uusintajulkaisujen lisiksi. Itse kun esimerkiksi myin K –kappaleen sisältävän Maanalainen vuosikerta -vinyylini aikoinaan newyorkilaiselle entusiastille.

Radiopuhelimet tulee olemaan klassikkotavaraa 20 vuoden päästäkin ja tuskin vielä silloinkaan kuulet heitä mainosrahoitteiselta kanavalta. Varmaa Hapuilua on tymäkkä kaksi ja puolituntinen, joka vaatii ehdottomasti seurakseen viime keväänä ilmestyneen biografian. Kyseistä opuksesta löytyvät myös sanoitukset, jotka muodostavat ainakin puolet bändin viehätysvoimasta. Siinä suhteessa Radiopuhelimia voisi kutsua jopa kirjalliseksi yhtyeeksi. Todisteina vaikka Palaan pohjoiseen, Sakramentti-Jaakko ja Hän katoaa, joita niukemmista aineksista on tehty romaaneja. Komea välitilinpäätös kevättalvella 2007 ilmestyvää uutta pitkäsoittoa odotellessa.

20.11.2006, Mika Penttinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Ei kenekään maa
Ei kenekään maa
[ CD ]
Viisi tähteä
Viisi tähteä
[ CD ]
http://www.radiopuhelimet.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5756
Palaa »