Kansitaide Sara
He kutsuivat luokseen
CD
[ Universal ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Sinä sanoit
02. Momentum
03. Huokaus
04. Vielä muodostan varjoni
05. Suljen kannen / Peitän jäljet
06. Valkoinen
07. Insula
08. Ilman uskoanne näen
09. Niin pystyisit auttamaan heidät pois tämän vihan keskeltä
10. Kun sain voimani
11. Ei
12. Pyyhit vuodet kasvoiltasi
He kutsuivat luokseen antaa avausraidallaan Sinä sanoit samaan aikaan olettaa, että uudet tuulet puhaltaisivat, vaikka kappaleessa onkin paljon yhtyeelle ominaisia elementtejä. Ensikuuntelulla ei päähän jää paljoakaan, kuten aiempienkin Saran levyjen kohdalla. Pikkuhiljaa levy aukeaa ja erot menneisyyteen alkavat hahmottua. Vastoin odotuksiani ehkä jopa hiukan aiempaa helpommin, ja muutaman päivän tehokuuntelun jälkeen olen vakuuttunut. Tämä on loistava.

Sara ei ole uudistunut merkittävästi parin vuoden hiljaiselonsa aikana, mutta ratkaisevasti. Yhtye on kypsynyt huikeasti ja kappaleissa on enemmän syvyyttä. Kappaleiden kirjoitustaito on kehittynyt ja nyt osataan alleviivata juuri oikeat hetket. Levyn dynamiikka korostuu loistavasti tunnelmoinnin ja jyräyksen sujuvalla vuorottelulla. Jorma Korhosen laulu on selkeämpää ja voimakkaampaa, sanoituksetkin tuntuvat olevan helpommin tulkittavissa – riippuen toki kuuntelijan omasta lähestymistavasta. Lyriikat jakanevat silti edelleenkin mielipiteet kahtia, siinä missä Saran musiikkikin.

Äänimaailma on, hiukan omituisesti, yhtä aikaa kevyempi ja raskaampi kuin edeltäjällänsä Saattueella. Tämä korostuu nimenomaan kappaleiden monipuolisuuden myötä. Levy levyltä yhtyeen suuntaus on silti sama, sillä jälleen ovat aiemmin vahvasti esillä olleet uusmetalliset sävyt vähentyneet, ja tilaa on tehty koskettimille ja tunnelmallisemmalle ulosannille. Eniten muutosta on kappaleiden ilmavuudessa: vaikka elementtejä on aiempien levyjen tyyliin paljon, on kaikki selvästi erotettavissa ja musiikki tuntuu liitävän eteenpäin vaivattomasti kuin usva järven yllä. Monien kotimaisten yhtyeiden kohdalla melankolia taipuu suorastaan pateettiseksi, mutta Sara ei tähän sorru, vaan raskaan surumielinen tyylitaju hakee vertaistaan tässä kauniissa, pienessä maassamme.

Yhtään tylsää hetkeä ei hyvin rakennettuun kokonaisuuteen mahdu. Juuri kun on parin veisun verran otettu rauhallisemmin, esimerkiksi kappaleiden Suljen Kannen, Peitän Jäljet ja Valkoinen myötä, iskee Insula jyrävaihdetta kehiin, tuoden vaihtelua juuri oikea-aikaisesti. Yksittäisiä kappaleita on silti vaikea nostaa korkeammalle pallille, sillä tasainen laatu kestää läpi levyn, eikä mikään raita jää muita huonommaksi.

Levyn fiilistä kuvaamaan sopii julmetun hyvin adjektiivi syksyinen. He Kutsuivat Luokseen on täydellistä musiikkia koleisiin syysaamuihin, kuin myös iltahämärän tunnelmiin. Sopii fiilistelyyn siinä missä riehumiseenkin. Sara on tehnyt tähän mennessä parhaan levynsä ja yhden parhaista kotimaisista rock/metalli -levyistä tänä vuonna. En ala turhaan pohtimaan, millaisia tuntemuksia levy vielä herättää. Se on selvä, että se kestää kuuntelua ja aukeaa vielä lisää, mikä ei takuulla ole huono asia. Ei levyltä voi enempää vaatia, lopputulos on yhtään liikaa ylistämättä täyden kympin arvoinen.

25.09.2006, Tuomas Valtanen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Se keinuttaa meitä ajassa
Se keinuttaa meitä ajassa
[ CD ]
Yhtenä iltana
Yhtenä iltana
[ CDS ]
Veden äärelle
Veden äärelle
[ CD ]
Laine kerrallaan (Maa oli tuolla jossain kun päivät muuttuivat vuosiksi)
Laine kerrallaan (Maa oli tuolla jossain kun päivät muuttuivat vuosiksi)
[ CDS ]
Momentum
Momentum
[ CDS ]
http://www.saranhuone.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 14101
Palaa »