Kansitaide Tenhi
Airut:Aamujen
CDS
[ Prophecy Productions ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Saapuminen | Emerging
02. Seitsensarvi | Grey Shine of June
03. Lävitseni kaikkeen | Thru Me and into Everything
04. Luopumisen laulu | Eloign
05. Kuvajainen | Aapparition
06. Oikea sointi | Lay Down a Tune
07. Kahluu | Fury Revived
08. Hiensynty | Burning
09. Läheltä | A Brief Passing Moment

Kesto: 52:15
Tenhin Airut:Aamujen on uusintapainos aikaisemmin yhtyeen Harmaa -nimellä julkaistusta levystä. Alla seuraa Antti Klemin arvio joulukuulta 2004.

Harmaa on Tenhi-muusikoiden Ilmari Issakaisen ja Tyko Saarikon hengentuotos, joka samalla avaa kyseisten miesten UTUstudioksi nimetyn levy-yhtiö/studio -kollektiivin toiminnan. Kuten levyn otsikosta jo nopeimmat ovat ehtineetkin jo päätellä, liittyy Airut:Aamujen temaattisesti Tenhin Airut:Ciwi-tuotokseen ja etenkin tuon levyn kappaleeseen Kielo, jonka eteerinen tunnelma sai Issakaisen ja Saarikon synnyttämään lisää Kielon kaltaista materiaalia.

Airut:Aamujen sisältää sävellyksiä kymmenen vuoden ajanjaksolta, mutta koko levy on kudottu harmoniseksi kokonaisuudeksi. Issakainen loihtii levyllä musiikin pianolla, bassolla ja rummuilla, kun taas Saarikko vastaa laulusta. Vierailevia muusikoita kuullaan ainoastaan taustalauluissa (Janina Lehto ja Tuukka Tolvanen).

Päärooli Harmaan musiikissa on pianolla, joka utuisen levynkannen tavoin soljuu kuulaana ja mietiskelevänä pehmittäen unen ja todellisuuden raja-aitoja. Mielenkiintoiseksi levyn tekee kuitenkin rummut: vapaan pianon rinnalle tulee selvä rytmi, joka paikoin jäsentää sävellyksiä ja musiikkia konkreettisemmiksi. Selvimmin tämä tulee esille Luopumisen laulussa: eteenpäin kulkeva piano yhdistettynä rytmikkääseen komppiin kuulostaa lähes CMX:n henkirockilta, jos vain särökitara riipisi taustalla.

Airut:Aamujen ei ole kuitenkaan missään nimessä armeijakuriin kasvatettu levy: kappaleissa on paljon ilmaa ja henkeä, ja vapaammissa instrumentaalikappaleissa musiikki muotoutuu meditaatioon kutsuvaksi tunnelmanluojaksi. Paikoin ilmaa on kuitenkin liiaksikin: missä Tenhi soitollisella täyteläisyydellään luo mielikuvan kokonaisvaltaisesta metsästä rosoineen, tuoksuineen ja kuusenneulasineen, on Airut:Aamujen enemmänkin kuin sumuinen maisema, jonka koet ympärilläsi, mutta mitä et voi koskea.

Issakaisen ja Saarikon sävellystyö on kuitenkin Harmaan peruspilari, jonka avulla Airut:Aamujen jaksaa kantaa alusta loppuun. Kun varsinaisen musiikin tukena ovat vielä mietiskelevät sanoitukset (joita on turha alkaa tässä enempää kommentoimaan) sekä - taas kerran - tyylikäs kansitaide, jatkaa Harmaa Tenhin luomaa linjausta itsenäisenä, mutta ei kuitenkaan isoveljensä rinnalle nousevana välisoittona.

16.10.2006, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Saivo
Saivo
[ CD ]
Maaäet
Maaäet
[ CD ]
Väre
Väre
[ CD ]
http://www.utustudio.com/harmaa.shtml Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5049
Palaa »