Kansitaide KOKOELMA
Bandit!
CD
[ Siba ]

( 7 )
01. Komedia Vulgaria: Autuuden alttari
02. Komedia Vulgaria: Pieni kuolevainen
03. Nukke: Viimeisen hetken lämpö
04. Nukke: 11. tunti
05. Luotettava Todistus: Kädelläsi kanna
06. Luotettava Todistus: Tuomiovalta
07. Vespera: Life Is Running Too Fast
08. Vespera: Loaded Gun
09. Undence: Jester's Fall
10. Undence: The Unknown Fear
11. Arcane: Fucking déjà vu
12. Arcane: Pernicious christianity
13. Insipid: Scars Open Wide
14. Insipid: Searching Life
15. Speed Limit: Moving on
16. Speed Limit: On my own
17. Dormancy: Something beautiful
18. Dormancy: You got it
Bandit!-projektin taustoilta löytyy niin Sibelius-Akatemiaa kuin EU-rahoitustakin. Seinäjoen seudulla joulukuusta 2005 asti käynnissä olleen projektin sinetöi tämä 18 biisin kokoelmalevy. Mukana on yhdeksän toisistaan mukavasti eroavaa yhtyettä; mukana on niin progressiivista suomirockia, erityylistä raskastelua kuin pirteää tyttöpunkkiakin. Tutuin kokoelman bändistä on sen aloittava Komedia Vulgaria, jonka viimeisin demo tulikin taannoin arvosteltua varsin suopeasti. Samaiselta demolta tutut kappaleet ihastuttavat myös tällä kokoelmalla. Autuuden alttari ja Pieni kuolevainen ovat mainioita näytteitä bändin kieroonkasvaneesta suomirockista. Esimerkiksi Kuolleet Intiaanit -rytmiryhmään verrattuna Komedia Vulgaria on huomattavasti musikaalisempi, monipuolisempi ja kekseliäämpi. Enää tarvittaisiin siis riittävän uskaltava levy-yhtiö bändin taustavoimiksi.

Nukke on puolestaan kokoelman ensimmäinen modernin metallin suuntaan pogoilevista kokelaista. Orkesterin kahdesta rallista huomattavasti mielenkiintoisemmaksi osoittautuu 11. tunti, jonka muutamaan otteeseen toistuva delay-kitaraidea tuo ilmaa bändin muuten aavistuksen geneeriseen nytkyttelyyn. Myös biisin loppupuolen raskaampi riffittely maistuu allekirjoittaneelle loistavasti. Perusasiat siis kunnossa, lisää sovituksellista hullunrohkeutta kaivataan. Soundiensa puolesta hieman raakilemaisempi, kristillistä metallia paiskova Luotettava Todistus on yhtä lailla helppo naulata moderniksi metalliksi, mutta tällä kertaa vaikutteita on haalittu selkeästi myös Atlantin tuolta puolen, sillä mm. Killswitch Engagen katku välittyy nimenomaan Kädelläsi kanna -biisistä selkeästi. Vauhdikkaampi Tuomiovalta on jokseenkin yksitoikkoinen veto, ja molemmista biiseistä käy ilmi, että esimerkiksi laulussa on vielä reilusti parantamisen varaa. Laulussa on kohentamista myös Vesperalla, mutta kenties tällä hetkellä ohkaisen äänen voi vielä pistä kavereiden nuoren iän piikkiin (14-15 vee). Bändin musiikki on joka tapauksessa ihan leppoisasti rullaavaa heviä, ja etenkin perinteikkäässä hengessä kulkevan Loaded Gunin muutamat riffit osoittavat kirjaimellisesti bändin potentiaalilatauksen.

Aggressiivisempiin ja teknissävytteisempiin maisemiin siirrytään Undencen johdolla. Bändin hemmojen ja hemmottaren vaikutelistalta kuuloelimet poimivat ainakin Metallican, kun taas listojen ulkopuolisista yhtyeistä bändin tyyli muistuttaa paikoin aavistuksenomaisesti myös Deathin kulmikkaan polveilevaa ja melodista vyörytystä. Undencella on siis pullat vallan mainiosti uunissa, kunhan vain vuodet tuovat tyypeille lisää ärjyä asennetta. Arcane liikkuu musiikillisesti melodisen ja syntikkamausteisen black/death metalin välimaastossa. Biiseistä Fucking déjà vu on hidastempoisempi ja raskaampi, mutta ikävä kyllä myös puuduttavampi repäisy. Pernicious christianity repiikin sitten raastavammin jossain Keski-Suomen hurjien, Alghazanthin ja Atakhaman, välisessä musiikillisessa ilmastossa. Omaperäisyyttä Arcanesta on vielä turhahko hakea, mutta kunhan sävellyskynä tästä hieman terävöityy, voidaan bändiltä odottaa vallan rattoisaa melomustikkaa.

Insipid yhdistelee tarttuvasti brittiläistä vanhemman polven vaihtoehtorockia ja koneellisella säksätyksellä terästettyä pomputtelumetallia. Etenkin Scars Open Wide on alkuun hyvinkin rauhallinen ja vasta lopussa metalliset kyntensä korvalehtiin upottava biisi. Searching Life voimistaa tunnetta täyspitkälle levylle valmiista yhtyeestä, jolle on siunaantunut myös piristävä annos omaperäisyyttä. Jos tuotantoon saadaan vielä jostain se viimeinen purevuus, voidaan Insipidistä hyvällä syyllä olettaa kasvavan voimakas semiraskaan alternative metalin vientitoivo. Harjusen sisarkolmikosta koostuva Speed Limit on kokoelman kevyemmän ja pirteämmän linjan yhtyeitä. Bändin kevyesti punkahtavista ralleista On My Own ei herätä ajatuksia muuten kuin energisyydellään, mutta Moving On -veisun aloitusriffissä on tarttuuvuutta isommillekin areenoille.

Lätyn päättää trio nimeltään Dormancy, jonka rockia määrittelevät groove ja melodisuus. Tähän näkemykseen kannustavat etenkin rumpalin timmin rento soitto ja laulajan hieno ääni. Suomalaiselle laulajalle poikkeuksellisen hyvästä englannin kielen lausumisesta, rytmityksestä ja painotuksesta täytyy antaa myös irtopisteitä vokalisti Eetu Ojaniemelle. Musiikillisesti bändi hukkuu vielä hieman keskimalliseen rockmassaan, joten hemmojen toivoisi panostavan tulevilla tuotoksilla nimenomaan sovitukselliseen kekseliäisyyteen. Tällä erää niin Something beautiful kuin You got it soljuvat eteenpäin tasavahvana ääniaaltona, josta on hankala saada kunnollista otetta.

Kokonaisuudessaan Bandit! on siis mainiosti onnistunut projekti. Kokoelman nuoret yhtyeen yltävät lähes poikkeuksetta mainiosti demobändien keskiarvoiselle tasolle, josta on hyvä ponnistaa eteenpäin kohti omaa suuntaansa. Kuten sanottua, lätyllä on kahden täysin levyttämiseen valmiin bändin (Komedia Vulgaria ja Insipid) lisäksi runsaasti taidokkaasti ja tunteella sävellettyjä kappaleita. Eikä useasta bändistä huokuvaa soittamisen iloa pidä tässä yhteydessä myöskään jättää mainitsematta!

12.05.2006, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
http://www.siba.fi/bandit Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 3613
Palaa »