Kansitaide Mind´s Eye
Walking On H2O
CD
[ Lion Music ]

( 9 )
Osta CDON:ista
01. Earth - The Movie
02. A Rabbit In The Hat
03. Equally Immortal
04. Mrs. Clair Voyance
05. Sahara In An Hourglass
06. Out Of My System
07. Umbrellas Under The Sun
08. Sacred Rules
09. The Nazca Lines
10. Flight Of The An.Unna.Ki
11. Heal My Karma
12. When I Whisper
13. Poseidon Says
Jos Toto tai Mike & The Mechanics lisäisi aimo annoksen progemetallia musiikkiinsa, kuulostaisi lopputulos mitä luultavimmin tältä. Uskaliaasti käyttämääni määritelmää ei voi kuitenkaan pitää ihan tuulesta temmattuna, sillä Toton tavoin Mind´s Eye koostuu kovan tason sessiomuusikoista, jotka ovat kerääntyneet yhteen toteuttaakseen omia ambitioitaan leipätyön vastapainoksi. Ruotsalaista metallisceneä seuranneille trion jäsenet lienevät tuttuja nimiä. Ryhmän pääjehuna (ja pääasiallisena kappaleidentekijänä) heiluva Daniel Flores on kerännyt mainetta viimeaikoina ylityöllistettynä sessiorumpalina, solistinvirkaa hoitava Andreas Novak puolestaan julkaisi vastikään kohtuullisen vastaanoton saaneen soololevynsä ja kitaristi/basisti Johan Niemann tunnetaan parhaiten Therion-kytköksistään.

Ensimmäinen mielikuva Mind´s Eyesta palauttaa muistiin välittömästi ne parinkymmenen vuoden takaiset progebändit (mm. It Bites, World Trade ja Trevor Rabin-vetoinen Yes), jotka yhdistelivät tarttuvia popmelodioita hivenen mutkikkaampiin sävelosioihin ja tasapainottelivat jossain listapopin, AOR-hevin ja progen välimaastossa. Oli vain ajan kysymys milloin joku hoksaisi päivittää konseptia lisäämällä joukkoon progemetallimausteita. Se ei ehkä ole muodikkain mahdollinen uravalinta, mutta juuri näin Mind´s Eye on tehnyt. Onneksi.

Walking On H2O on yksi positiivisimmista uutuuskiekoista, johon olen törmännyt pitkiin aikoihin. Vaikka yhtye onkin tehnyt kiekostaan konseptilevyn -sivuten aiheissaan mm. ihmisen evoluutiota, tiedettä, uskontoa ja kuolemattomuutta- toimivat kappaleet loistavasti niin yksittäin kuin suurena kokonaisuutena. Tarttuvia melodioita ja taidokasta soittoa kuhisevista kappaleista on mahdoton valita yhtä ylitse muiden, sillä suosikit vaihtuvat kuuntelukertojen karttuessa. Levy tarjoaa progemausteilla kuorrutettua kertosäejuhlaa (mm. A Rabbit In The Hat, Equally Immortal, Out Of My System ja Sacred Rules), unohtamatta myöskään seikkailla kunnianhimoisemmissa sfääreissä (mm. Poseidon Says, The Nazca Lines, Flight Of The An.Unnaki ja Sahara In An Hourglass).

Ihailtavinta koko hommassa on se, ettei yhtye syyllisty kappaleissaan saati soitossaan yltiöpäiseen kikkailuun, mihin harmittavan monet virtuositeettiaan todistelevat bändit sortuvat toisinaan. Yhtye tietää rajansa, eikä se kurota liikoja. Se myös välittyy kappaleista, jotka on soitettu tarkalla, mutta samanaikaisesti rennolla otteella. Daniel Floresin lennokkaita rumpukuvioita on ilo kuunnella, eikä hän kosketinsoittajanakaan hullumpi ole –muistuttaen tyyliltään melkoisesti Genesiksen Tony Banksia. Johan Niemannin maltillisen tarkasti soittamat kitarat kuulostavat niin ikään maukkailta ja ilmavilta, vaikka niiden pohjalla kuullaan raskaasti möyrivää riffittelyä. Homman kruunaa ehdottomasti Andreas Novak, jonka miellyttävän voimakas ääni nivoo 75-minuuttisen kokonaisuuden yhdeksi tiiviiksi paketiksi. Miehen ääntä voisi kuvailla Glenn Hughesin, Paul Carrackin ja Billy Sherwoodin yhdistelmäksi. Kun vielä lisätään, että kiekon tuotantopuoli on hiottu kohdalleen, voidaankin jo puhua Walking On H2O:sta yhtenä Lion Musicin varteenotettavimmista julkaisuista.

31.01.2006, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Waiting For The Tide
Waiting For The Tide
[ CD ]
A Work of Art
A Work of Art
[ CD ]
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Lukukertoja : 4831
Palaa »