Kansitaide Tenhi
Maaäet
CD
[ Prophecy Productions ]

( 9½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Varpuspäivä - Sparrow Day
02. Kuoppa - Depth
03. Kuulut kesiin - July’s Wreath
04. Salain - Shapeless
05. Viimeiseen - Through Bloom Blades
06. Vähäinen violetissa - Lithe in Lilac
07. Sarastuskävijä - Frail
08. Maa syttyy - Orphan Joy
09. Tuulenkaato - Falter
10. Aatos - Reverie
11. Uuvu oravan luu - Ease Squirrel Bone
12. Rannalta haettu - From the Shore

Kesto: 60:20
Kuinka sopivaa. Kun taas kovimmat pakkaset ja suurimmat lumikinokset vyöryvät Suomen metsämaisemiin, ilmaantuu tummiin kansiin pakattu Maaäet levysoittimen läheisyyteen. Käärmeennahka irvistelee onttona ja lohduttomana minulle, mutta kuten kaikki tiedämme, nahanluonti on askel eteenpäin, kohti uutta elämää.

Tenhi luokin musiikkinsa nahkaa osittain uusiksi tällä kolmannella täyspitkällään. Kolme vuotta on kulunut edellisestä mestariteoksesta Väre, mutta yhtyeellä on riittänyt töitä. Bändin kolmihenkisestä rungosta Ilmari Issakainen ja Tyko Saarikko julkaisivat hieman yli vuosi sitten sivuprojektimaisen Harmaa-yhtyeen debyytin, ja vuosien saatossa myös bändin oma UTUstudio on ottanut muotonsa. Lieneekö syynä Harmaan häilyvämpi musiikki vai oman studion myötä parantunut keskittyminen luomistyöhön, mutta Maaäet kuulostaa Värettä syväsoutuisemmalta ja tiiviimmältä kokonaisuudelta. Musiikkia on riisuttu ja pelkistetty, ja tämä levy esitteleekin mielestäni herkintä ja samalla tunteikkainta Tenhiä. Esimerkiksi Vähäinen violetissa herkistyy paikoin väräjäväksi kuin vedenpinnan kuvajainen, valmiina hajoamaan pienestäkin kosketuksesta.

Tämän herkkyyden vastapainoksi Maaäet tarjoaa myös sitä vahvaakin materiaalia. Suoraviivaiset rummut vievät tunnelmallista akustisuutta eteenpäin, ja sanoituksia myöten yhtye tuntuu olevan tällä levyllä henkilökohtaisemmilla vesillä kuin koskaan ennen. Kappaleet kuten Varpuspäivä ja Uuvu oravan luu eivät enää syleile koko maailman tuntoja niin selvästi, vaan ovat enemmänkin yhden ihmisen tarkkoja huomioita ja ajatuksia. Saarikon laulu soikin Maaäeillä vahvemmin ja selvemmin verrattuna edellisiin levyihin, ja varjoista hiipivät taustalaulut kasvattavat eeppisyyttä. Taustalla kuullaan myös edellisten levyjen tapaan viuluja, huiluja ja muita instrumentteja, mutta pääosassa ovat kuitenkin rummut, piano ja kitarat.

Maaäet ei siis ole niin ”kansainvälinen” levy kuin Väre, vaan käpertyy enemmänkin suomalaisen ajatusmaailman ympärille. Shamanistiset, jollain tapaa transsimaista uimista kuvaavat hiturit koskettavat samalla tavalla kuin nopeammat kappaleet, ja Rannalta haettua parempaa loputtomalta taivallukselta kuulostavaa lopetusta ei levylle olisi voinut toivoa. Tenhi kiemurtelee hiekkaan taas uusia riimuja, joissa piilee viisaus. Tätä viisautta kannattaa kuunnella.

10.02.2006, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Saivo
Saivo
[ CD ]
Airut:Aamujen
Airut:Aamujen
[ CDS ]
Väre
Väre
[ CD ]
http://www.tenhi.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 11667
Palaa »