Kansitaide Cardiant
Midday Moon
CD
[ Underground Symphony ]

( 8+ )
01. Royal Stranger
02. Falconeye
03. In Anger
04. Midday Moon
05. Light 'n' Smoke
06. Raining (part 1)
07. Already Known
08. Lost in the Thunder
09. The Hackneyed Dream
10. Etyde Light
11. Chance to Change
12. To be
13. Raining (part 2)

Kesto 49:02
Power metalin laaja genre on viime vuosina vuotanut yli äyräidensä monella taholla. Yhtä hyvää bändiä kohden tuntuu vastavuoroisesti löytyvän kymmenen huonoa tai keskinkertaista aktia. Tämä varmasti vaikeuttaa uusien kykyjen pääsyä kunnolla esille. Suomessa tilanteen ei sentään pitäisi vielä olla niin toivoton. Uusin suomalainen voimametallin lupaus Cardiant nousee debyyttialbumillaan heti samaan kastiin muiden genren ykkösnimien kanssa. Mitään uutta saati ennenkuulumatonta Midday Moon varsinaisesti tarjoa. Suurin osa levyä hallitsevista aspekteista ovat peruja vanhoilta luotettavilta powerjyriltä, joista mainittakoon nyt ainakin Stratovarius ja Freedom Call.

Levy koostuu pääosin perinteisistä nopeista tuplabassariralleista. Ehdotonta parhautta edustavat kitara- ja kosketinosastojen tarjoamat toinen toistaan koukukkaammat melodiat. Sävellyspuoli ei tuota ongelmia ja mukaansa tempaavuus on taattu. Vanhoja entuudestaan tuttuja elementtejä löytyy toki väistämättä, mutta loppupeleissä ne eivät pääse häiritsemään. Myös sovitukset, etenkin vokaalien toimivat täysillä. Avausraita Royal Stranger kuuluu ehdottomasti albumin eliittiin. Hitaampaa balladiosastoa ei luonnollisestikaan ole tohdittu unohtaa. Suosikeikseni kohoavat myös tarttuvat ja mahtipontiset Already Known sekä levyn nimibiisi. Change to Change tarjoilee hieman yllättäviä folk-vivahteita, jotka kieltämättä sopivat myös sovellettavaksi powerin saralla.

Bändin nykyisessä line-upissa ei liioin tuttuja vilise. Tosin vokalisaatiota levyllä vetävä Janne Saksa voi olla monille entuudestaan tuttu mm. soundwizardin hommistaan. Saksaa ei kuitenkaan näillä näkymin olla vakinaistamassa, vaan Cardiantin laulajan paikka on toistaiseksi avoin. Sinänsä sääli, sillä olin erittäin positiivisesti yllättynyt miehen ulosannista. Saksa on huolehtinut myös albumin äänityksistä ja miksauksista yhdessä Esa Orjatsalon kanssa. Pakko on todeta, että turhaa työtä ei ole tehty, sillä levyn soundipolitiikka on todella hyvin kohdillaan.

Cardiantilla on myös mahdollisuus jäädä suurempien bändien jalkoihin powerin saralla. Itseeni Midday Moonissa vetosi eniten erittäin vahva osaaminen. Nämä miehet osaavat selkeästi tuoda asiansa julki suoraviivaisella menolla ilman sen kummempia kikkailuja. Se selviää jo parin ensimmäisen kuuntelukerran perusteella. Pituutta levyllä ei ole liikaa, mutta silti pientä puutumista se aiheuttaa kestokuuntelussa. Maininnan arvoinen levy debyytiksi. Nähtäväksi jää miten keskipäivän kuutamo paistaa tulevaisuudessa.

15.06.2005, Tero Lassila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Verge
Verge
[ CD ]
Tomorrow's Daylight
Tomorrow's Daylight
[ CD ]
http://www.saunalahti.fi/wtw/cardiant/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 5555
Palaa »