Kansitaide Silent Stream of Godless Elegy
Relic Dances
CD
[ Red Black ]

( 7½ )
01. Look
02. To Face the End
03. I Would Dance
04. Together
05. You Loved the Only Blood
06. Lonely
07. Gigula
08. Trinity

Kesto: 45:07
Varsinaisella nimihirviöllä siunattu Silent Stream of Godless Elegy osaa jättää muistijäljen kuuntelijan aivoihin muullakin tavoin kuin vain nimensä puolesta. Tämä tsekkiläinen pitkän linjan (vm. 1996) raataja nimittäin on ottanut tyylisuunnakseen ’ethno doom metalin’ ja sekoittelee näin oman seutunsa Moravian musiikkiperinteitä jylhän raskaaseen metallimusisointiin.

Relic Dancesin tekee mielenkiintoiseksi sen etniset viittaukset. Kyseessä ei ole skandinaavista tai germaanista perintöä olevat sävelkulut, vaan musikaalinen horisontti löytyy enemmän idän suunnasta. Petra Nováèkován surullinen viulu maalailee musiikkiin slaavilaisia sävyjä, jotka sopivatkin vanhaa Orphanagea ja Paradise Lostia lähellä olevaan rouhintaan erittäin hyvin. Yhtyeellä on ollut myös kunnia tehdä yhteistyötä folk-muusikko Tomáš Koèkon sekä moravialaisen muusikkoryhmän kanssa, joten voit olla varma, että huilut ja violat soivat erittäin kauniisti tavanomaisen metallisoinnin lomassa.

Folk ja metalli ovat kuitenkin sulautuneet liian tiiviisti yhteen Relic Dancesilla. Kun varsinaiset kappaleet ovat ”pelkästään” perusvarmaa ryöpytystä ilman suurempia ilonaiheita, ei bändin etnopuoli pääse täysin oikeuksiinsa ollessaan usein vain tukemassa riffittelyä. Onneksi tilannetta tasapainotetaan selvästi rauhallisemmilla osioilla sekä lopetuskappale Trinity on keveydessään nautittavaa vaihtelua - kuten myös lyhyt etnomyllytys Gigula. Paljon Silent Stream of Godless Elegyn kasvoja pelastavat tämän lisäksi aiemmin mainitun Nováèkován soitonlahjat sekä naislaulaja Hanka Nogolován tavanomaisesta muotista poikkeava, haikea ääni - perinteistä örinääkin kuullaan, mutta onneksi pienissä määrin. Myös tuotantoon on selvästi panostettu, mikä kuuluu soittimien tasapainoisessa asettelussa.

Ilman erityisominaisuuksiaan Relic Dances olisi varsin tylsä albumi, mutta nyt levy, joka on yhtyeen neljäs, nousee keskikaartin yläpuolelle. Länsi-Euroopasta ja Skandinaviasta poikkeavat etniset vaikutteet vievät musiikkia hyvin eteenpäin ja luovat elävän kuvan elämästä perinteiden, haikeuden ja vahvojen tunteiden Moraviassa.

10.03.2005, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Návaz
Návaz
[ CD ]
http://www.ssoge.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 3765
Palaa »