Kansitaide Blackfield
Blackfield
CD
[ Snapper Music ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Open Mind
02. Blackfield
03. Glow
04. Scars
05. Lullaby
06. Pain
07. Summer
08. Cloudy Now
09. The Hole In Me
10. Hello

Bonus tracks:
01. Perfect World
02. Where Is My Love?
03. Cloudy Now (Live)
+ Blackfield -video
Porcupine Treestä ja tietty Opeth -yhteyksistään tunnettu Steven Wilson on lyöttäytynyt yhteen israelilaismuusikko Aviv Geffenin kanssa ja lopputuloksena on levyllinen vähäeleistä ja kaunista tunnelma-poppia. Eksoottisen oloinen kaksikko onnistuukin Blackfieldissä tavoittamaan sen syvällisyyden, mitä olen yrittänyt Wilsonin pääbändin levyiltä etsiä paikoin turhautumiseen asti. Hyvällä syyllä voin myös todeta, että tämä bändin nimeä kantava levy on, ehkä lyhyytensäkin vuoksi, useimpia PT:n kiekkoja paremmin kasassa pysyvä albumikokonaisuus; albumi, jonka kappaleet iskevät niin yksittäisinä tunnelmapaloina kuin kokonaisvaltaisena rauhoittavana kokemuksena. Valikoitua avustajajoukkoa hyödyntävä duo asettaa itsensä alttiiksi vaaroille, eikä vaivaudu piilottamaan kappaleissa kytevää hittipotentiaalia, ja tämä tekeekin levystä, kaikessa haavoittuvaisuudessaan, upean musiikkielämyksen.

Avausraita Open Mind tekee selväksi, mistä mystiseltä kuulostaneessa Blackfield -projektissa on kyse. Kaksikko ei alennu kikkailemaan teemoilla eikä studionappuloilla, vaan näyttää valttinsa levyn jokaisessa kappaleessa. Tämä valtti on tietenkin ilmiömäinen korva kauniille melodioille ja upean tyylitajuisille sovituksille. Kakkosraidalla majailevasta nimibiisistä on kuvattu myös hieno video, joka on toki lisätty myös CD:lle. Herkästi pianolla alkava kappale on rakenteeltaan yksi levyn popeimmista ja samalla myös vetävimmistä biiseistä. Kauniin Glown jälkeen trip-hopataan Scarsin tahdissa, ja vaikka ensivaikutelma levylle sopimattomista sovitusratkaisuista painoi pitkään takaraivossa, on kappale sittemmin lunastanut paikkansa albumilta. Seuraavaksi kuiskaillaan minimalistisia tuutulauluja pianon ja maltillisten jousisovitusten merkeissä. Lullaby onkin täysin Wilsonin käsialaa, kun taas sitä seuraava Pain on Geffenin osoitus upeasta sävellystyöstä. Kyseinen kappale on myös ainoita, joilla Wilson osallistuu laulupuoleen ainoastaan taustojen aikana. Seiskaraita Summer jää hieman aiemmin esiteltyjen kappaleiden varjoon, mutta sitä seuraakin, kokonaisessa kolmen ja puolen minuutin mitassaan, levyn eeppisin sävellys Cloudy Now, joka etenkin tupla-CD:n toiselta levyltä löytyvässä live-versiossa osoittaa äärimmäisen voimakkaan luonteensa. Tavallaan hieman reggaemaisesti käynnistyvä The Hole In Me on levyn lyhyin biisi, eikä siitä sen sisäänpäin kääntyneen luonteen vuoksi ole helppo saada otetta. Juuri tämän luonteenpiirteensä takia kappale ei ensialkuun tahdo istua levylle, vaikka vapautuneitakin kohtia biisistä löytyy. Lähes täydellisesti edellistä kappaletta kontraava päätösraita Hello on levyn pinkfloydeinta antia, vaikkakin myös Cloudy Now -kappaleessa on selkeästi samanlaisia sävyjä. Nämä kaksi kappaletta vievät ajatukset myös hieman vanhemman Porcupine Tree -tuotannon maisemiin.

Levystä on kaiketi liikkeellä sekä yhden että kahden levyn painokset, joista suosittelen ehdottomasti tätä tuplaa. Toiselta levyltä löytyy kolme bonuskappaletta sekä video Blackfield -biisistä. Kaiken lisäksi sekä Perfect World että Where Is My Love? ovat sävellyksinä aivan yhtä korkeatasoisia kuin levyltä löytyvät kymmenen kappaletta. Totuuden nimissä kymmenen biisiä on levylle kuitenkin juuri se oikea pituus, ja kriittisimpinä hetkinä bonuskappaleet erottaa tunnelmaltaan niistä varsinaisista. Kaunista ja ajatuksella tehtyä kevyempää rock-musiikkia ei kukaan ole viime aikoina tehnyt yhtä vakuuttavalla tavalla kuin Blackfield debyytillään tekee. On vääryys, ettei tämäntasoista musiikkia noteerata korkeammalle muualla, kuin niissä piireissä, joissa tämä kaksikko on tunnettu jo vuosia. Cloudy Now -kappaletta lainaten: "We are a fucked up generation!"

16.09.2004, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
V
V
[ CD ]
Welcome To My DNA
Welcome To My DNA
[ CD+DVD ]
NYC - Live In New York City
NYC - Live In New York City
[ DVD ]
II
II
[ CD ]
http://www.blackfield.org Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 8781
Palaa »