Kansitaide Dark Funeral / Von
Devil Pigs
CD
[ Karmageddon Media ]

( 8 )
Dark Funeral - In the Sign
01. Open the Gates
02. Shadows Over Transylvania
03. My Dark Desires
04. In the Sign of the Horns
05. Equimanthorn (Bathory-koveri)
06. Call from the Grave (Bathory-koveri)

Von - Satanic Blood
07. Devil Pig
08. Veinen
09. Watain
10. Lamb
11. Veadtuck
12. Satanic Blood
13. Christ Fire
14. Von

Kesto: 44:52
Uusintajulkaisuissakin kunnostautunut Karmageddon Media näyttää kyntensä myös astetta maanalaisemmalla puolella. Tällä kertaa kulttuurityö tehdään sanan varsinaisessa kaksinaismerkityksessä. Kyse on paitsi ruotsalaisen ja jenkkiläisen black metal -kulttuurin kulmakiviteoksista, myös kahden toisistaan selvästi eroavan kulttilevyn uusintajulkaisusta.

Dark Funeralin osuus on varmasti kaikille faneillekin tuttua kamaa. Kuudesta biisistä ensimmäiset neljä muodostavat bändin ensimmäisen julkaisun ollen samalla orkesterin parasta antia kautta historian. Näiden lisäksi mukaan on ladattu vuonna 1996 nauhoitetut Bathory-koveroinnit Equimanthorn ja Call from the Grave. Makuasioista sopii kiistellä, mutta ainakin allekirjoittaneen mielestä nämä koverit ovat hyvin onnistuneita.

Funeralin kymmenen vuoden takaiset biisit liikkuvat nopeatempoisen ja ilkeäsoundisen black metalin laitumilla, mutta olematta ylimelodisia ja liian geneerisen oloisia - kuten bändille joidenkin mielestä myöhemmin kävi. Etenkin kappale Open the Gates, kenties bändin paras biisi, toimii yhä iästään huolimatta, eikä soundeissakaan ole valittamista. Ironista kyllä, mukana olevat Bathory-biisit pesevät bändin oman tuotannon selvästi.

Jälkimmäistä ja huomattavasti karumpaa puoliskoa levyllä edustaa jenkkiläinen, mystinen black metal -bändi Von, jota myös Dark Funeral äityi koveroimaan esikoiskokopitkällään. Monotonisen kolkkotunnelmainen Satanic Blood -MCD pitää sisällään kahdeksan kappaletta, jotka kulkevat tyylillään jossain Ildjarnin ja Beheritin välisissä sfääreissä. Yksinkertaisia biisejä kuljetetaan eteenpäin tasaisen nopealla jynkytyskompilla, joka on omiaan maalaamaan mustia mielikuvia yksitoikkoisuuden sivalluksin. Yksipuolisuus ei ole kuitenkaan Vonin tapauksessa heikkous, vaan pikemminkin alkukantainen voimavara, joka tekee Vonista hyvin erikoislaatuisesti toimivan tapauksen.

Levyn alun jälkeen Von-osio voi tuntua äärimmäisen amatöörimäisesti soitetulta ja kehnosoundiselta tapaukselta. Sitä se tavallaan onkin, mutta tämän kolmikon tapauksessa en näe aihetta valittaa. Pikemminkin pitää ihmetellä näiden kahden tuotoksen naittamista toisiinsa, sillä sen verran erilaisista eväistä on tässä tapauksessa kyse. Vonin ruokottoman rumat örähtelylaulut toimivat musiikin kanssa erinomaisesti, vaikka minään huippuosaamisen merkkinä niitä ei voi tai tule pitääkään. Satanic Blood onkin kipeällä tavalla aikaansa edellä ollutta materiaalia ja siinä mielessä bändin esille tuominen on kuitenkin palvelus, vaikka itse julkaisumuoto hieman ihmetyttääkin.

23.08.2004, Serpent
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 7292
Palaa »