Kansitaide Threshold
Subsurface
CD
[ InsideOut ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Mission Profile
02. Ground Control
03. Opium
04. Stop Dead
05. The Art of Reason
06. Pressure
07. Flags and Footprints
08. Static
09. The Destruction of Words

Kesto: 58:30

Definitive Edition, 2012

01. Mission Profile
02. Ground Control
03. Opium
04. Stop Dead
05. The Art of Reason
06. Pressure
07. Flags and Footprints
08. Static
09. Destruction of Words
10. What About Me?
11. Mission Profile (live in Switzerland)
12. Ground Control (live in Switzerland)

Kesto: 78:29

Liioittelematta voin väittää, että englantilaisen Thresholdin uutuuslevy Subsurface kuuluu vuoden tervetulleimpien julkaisujen joukkoon. Jos yhtyeen ensimmäiset levyt vaikuttivatkin lupaavilta, ei niitä rehellisyyden nimessä voinut kutsua täysipainoisiksi kokonaisuuksiksi. Vasta viidennen pitkäsoiton, Hypotheticalin aikoihin, jolloin laulusolisti Andrew Dermott liittyi ruotuun, Threshold saavutti lopullisen muotonsa niin kokoonpanonsa kuin musiikillisen linjansa suhteen, ja sitä seurannut Critical Mass vain vahvisti yhtyeen asemaa entisestään.

Vaikka Threshold luetaan progemetalliyhtyeiden joukkoon, on se lukuisista Dream Theater-klooneista poiketen kehittänyt genreä aivan omantyyliseen suuntaan. Musiikissaan Threshold on ottanut vaikutteita niin 1980-luvun neoprogesta kuin heavy metalista, joihin se on istuttanut upeita – ja tarttuvia – laulumelodioita, joista Survivorin kaltaiset AOR-bändit voisivat olla kateellisia. Yhtä hyvin kuin Thresholdin voi odottaa kolahtavan progemetallifaneille, sitä voi suositella melodisen powermetallin ystäville.

Subsurface pitää sisällään toinen toistaan parempia kappaleita, jotka toimivat niin kokonaisuutena kuin erikseen. Liki tunnin mittaisen levyn intensiivistä tunnelmaa on vaikea kuvailla sanoin, sen vangitseva ote on itse koettava. Levyllä tuntuu olevan läsnä yhtälailla tämän päivän henki kuin kunnon perinteisestä kasarimeiningistä ne elementit, jotka ovat yhä kestäneet aikaa. Voisin hyvin luetella tässä omat suosikkikappaleeni ”Subsurfacelta”, ja kun katsoisin listaa seuraavana päivänä, olisi se taas erilainen. Ja se jos mikä on merkki lukuisia kuuntelukertoja kestävästä levystä.

Näinä päivinä vastaani tulee harvoin levyä, joka vakuuttaisi minua tajuntaa ravistelevana kokonaisuutena. Siksi sanon mitään tällaista todella harvoin: ”Subsurface” on tämän vuoden parhaimpia –ellei jopa paras- progemetallijulkaisu. Mitä siinä enää kykit lukemassa tätä arvostelua? Mars, kauppaan siitä!

10/10

Kalevi Heino 26.07.2004


Definitive Edition, 2012

Harvasta yhtyeestä voi sanoa, että uran parhain albumi olisi bändin seitsemäs studioalbumi. Brittiläinen Threshold on kuitenkin poikkeama, sillä alkujaan vuonna 2004 julkaistu Subsurface keräsi aikanaan viisitoista kuukauden albumi -mainintaa eri medioissa. Eikä suotta, tekee mieli sanoa, sillä lähes kymmenen vuotta levyn julkaisun jälkeen Subsurface on edelleen yksi yhtyeen parhaista levyistä. Toisten mielestä yhtye alkoi tässä vaiheessa jo toistaa itseään, mutta omasta mielestäni levy on loogista jatkumoa kaksi vuotta takaperin julkaistulle Critical Massille, jonka mahtipontisuus on Subsurfacella viety huippuunsa. Levy on mielenkiintoinen sekoitus isoja proge-eepoksia sekä hieman lyhyempiä runttauksia.

Teemallisesti levy on yhtenäisin levy sitten vuonna 1998 julkaistun Clonen. Samalla se on selkeästi yhtyeen poliittisin levy. Subsurface on yhteiskuntakriittinen tutkielma kaikesta siitä, mitä silotellun pinnan alla tapahtuu. Onko yksittäisellä ihmisellä mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämäänsä, vai onko joku toinen tuolla ulkopuolella jo määritellyt ja laskenut sen valmiiksi? Olemmeko vain valtamedian talutusnuorassa kulkevia tahdottomia olentoja? Pohdinnan lopputulema on jossakin määrin pessimistinen, mutta ei kuitenkaan toivoton.

Levyn avaava Mission Profile on kahdeksanminuuttinen pienoismammutti, tunnistettavaa Thresholdia, jonka kertosäe on niin tajuttoman iso ja hyvä, että se on yksinkertaisesti pakko kuunnella kunnon äänentoistolla. Vokalisti Andrew McDermott kuulostaa jälleen kerran paremmalta kuin koskaan. Mies ei ehkä lavalla ollut aina täysin kotonaan, mutta levyllä läsnäolo ja karisma on pettämätöntä. Avauskappaleesta lähtien levy on tasaisen vahvaa kulkua. Ainoastaan loppupuolen Static jää hieman muun levyn tasosta. Voimaballadi Flags and Footprints taas on levyn kappaleista se, joka vaati minulta useamman kuuntelukerran ennen kuin tajusin kappaleen mainiouden.

Subsurfacesta julkaistiin aikanaan tietysti myös rajoitettu painos, jonka mielenkiintoisena bonuksena oli rumpali Johanne Jamesin säveltämä kappale What about Me? Alkujaan kappale oli sävelletty Jamesin omalle Kyrbgrinder-yhtyeelle, mutta pienellä sovittamisella kappale saatiin kuulostamaan myös Thresholdilta. Sittemmin Kyrbgrinder julkaisi kappaleen omana demonaan ja kolmisen vuotta myöhemmin debyyttialbumi Defiancella. Sovitustyöstä huolimatta kappale on melko outo Threshold-pala, mutta ei nyt erityisen huonokaan. Ehtaa bonusmateriaalia siis. Jamesin kappaleen lisäksi uudelta versiolta löytyy Mission Profilen ja Ground Controlin liveversiot, jotka on irroitettu Surface to Stage -fanijulkaisulta. Bonuksilla tai ilman Subsurface on yksi yhtyeen parhaista, ellei jopa paras levy.

8½/10

Esko Juhola16.11.2012, Kalevi Heino / Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Legends of the Shires
Legends of the Shires
[ 2CD ]
For The Journey
For The Journey
[ CD ]
Hypothetical (Definitive Edition)
Hypothetical (Definitive Edition)
[ CD ]
Critical Mass
Critical Mass
[ CD ]
Clone (Definitive Edition)
Clone (Definitive Edition)
[ CD ]
http://www.thresh.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 15358
Palaa »