Kansitaide Urarv
Aurum
CD
[ Svart Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Forvitringstid
02. Ancient DNA
03. The Retortion
04. Broken Wand
05. Guru
06. Valens Tempel
07. Fancy Daggers
08. Red Circle

Norjalaista Urarvia voi perustellusti kutsua jonkinlaiseksi tähtikokoonpanoksi, vaikka aivan kiistattomia ykkösrivin nimiä kolmikosta onkin vain yksi. Kitaroista ja lauluista vastaavan Aldrahnin rinnalla soittavat nimet eivät kuitenkaan ole tuntemattomia suuruuksia hekään. Koko kolmikon eri bändit ja projektit kun laskee yhteen, löytyy kokemusta palttiarallaa 30 nimestä. Voisi siis sanoa, että norjalainen black metal, ja siinä sivussa vähän muukin, on tällä triolla hyvin hallussa.

Tietämän mukaan jo toistakymmentä vuotta kasassa ollut Urarv saattoi päivänvaloon ensimmäisen tuotoksensa vasta parisen vuotta sitten. Sitä seurasi rapiat vuotta myöhemmin Aurum-debyytti, joka sai tyylikkään digipak-julkaisun kotimaisen Svart Recordsin toimesta.

Aurum on levynä siinä määrin kiehtova, että se ansaitsee tulla kuulluksi isommallekin porukalle. Levy nimittäin yhdistelee toisiinsa mielipuolisella tavalla varsin tutunoloisia norsecore-ideoita sekä toisaalta epätavanomaisempia metallivirtauksia. Aivan avantgarde black metaliksi en levyä kuitenkaan lähtisi kutsumaan, vaikka raja-aitoihin levy vahvasti nojaakin.

Jos Urarvin perusvire kuulostaakin tutulta, se johtuu vahvoista Dødheimsgard-vivahteista. Aldrahnin läsnäolo tulee läpi niin riffein kuin lauluinkin. Riffit ovat viheliäisiä ja jopa esimerkkillisiä, mutta samalla vinoutuneita ja kieroon vääntyneitä. Siellä täällä kuultavat ja genressään epätavalliset huudahdukset herättävät kuulijan hereille mukavuusalueen puolelta. Vaikka suurin osa onkin ärinää ja ärjähtelyä, nämä omintakeiset ja mielipuolisuutta korostavat ääntelyt ovat mielenkiintoinen rikkaus persoonallisessa sävellyskokonaisuudessa.

Jos biisimateriaali onkin jo sinällään vahvaa ja sopivan omaperäistä, tukea on kaikelle tälle saatu myös mainiosta soundipuolesta. Bassolle on annettu riittävästi tilaa ja vahvuutta, jotta se erottuu teräväreunaisten kitaroiden sahauksen joukosta omana olemuksenaan. Rumpalointi on mukavan vivahderikasta ja soundiensa puolesta hyvin tasapainossa muun soiton kanssa. Kitarat edellä kulkeva levytys on ylipäätään äärimmäisen hyvin miksattu, sillä kaikki osatekijät kuuluvat esille erottelukykyisesti ja tilaa toisilleen antaen. Ansaitusti Aldrahnin laulutyö on juuri sopivasti, muttei liikaa pinnalla.

En vielä useamman kuuntelunkaan jälkeen ole täysin varma mitä ajattelen tästä levystä, mutta pidän sen riffeistä, näennäisestä hulluudesta ja täyteläisestä soundista. Arvostan levyn omaperäistä tatsia ja sen vieraantuneisuuden kanssa flirttaiilua kaikesta tutunoloisuudestaan huolimatta. Jo muuten hyvä levy on tästä syystä hienoisen lisäpisteensä ansainnut. Aurum on ehdottomasti yksi vuoden 2017 missattuja helmiä.12.01.2018, Serpent
https://www.facebook.com/urarv/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 634
Palaa »