Kansitaide Ferus Melek
Dawn Of The Dead
Digital
[ omakustanne/BandCamp ]

( 7½ )
01. Cairo
02. Raw Engine
03. Son Of Dark Light
04. Don't Die On Me
05. Shadows (Schlagerbox Edit)

Vaikka kotimaisen synthwaven saralta löytyykin jo pari todella kovaa nimeä, on aina tilaa yhdelle lisää. Toisella EP:llään melko tuore nimi Ferus Melek ei ihan kärkijoukkoon nouse, mutta yritys on hyvä ja lupaava.

Vaikka Ferus Melek on projektina nuori, on nimen takaa löytyvä henkilö puuhastellut musiikin parissa muodossa tahi toisessa jo 80-luvun puolivälistä asti. Kokemuksen kuulee, sillä Dawn Of The Dead ei hapuile, laahusta tai onnu kuin zombi.

Synthwave-skenessä on viime aikoina ollut huomattavissa tietty jakautuminen kahteen leiriin, joita voisi kutsua jo melko vakiintuneilla nimillä retrowaveksi ja darksynthiksi. Siinä missä ensimmäinen nojaa vahvasti genren retroiluun ja alleviivattuun kasarihenkisyyteen, luotaa jälkimmäinen genren syvimpiä, synkimpiä vesiä ja naittaa maltillisemman retroestetiikan rankkaan elektroniseen tamppaukseen ja usein metallisuuteenkin. Ferus Melek ei edusta puhtaasti kumpaakaan leiriä, vaan on mukavan epämukavasti niiden leikkauspisteessä: erityisen rankkaa tai rajua Dawn Of The Dead ei ole, mutta synkkiä viboja löytyy ehdottomasti, eikä toisaalta retrohenkisyys ole lähelläkään genren alleviivatuinta. Hyvä näin.

Moni asia EP:llä on hyvällä tai sitäkin paremmalla tolalla: soundit ovat selkeät ja voimakkaat, konerummut kumisevat juuri oikealla tavalla, ja sävellykset ovat tyylikkäitä. EP:llä on oikeastaan vain yksi puute, joka ikävä kyllä on melko keskiössä: monesta biisistä puuttuu huomion vaativa, mieleen jäävä lead-melodia. Joissakin biiseissä semmoinen on, mutta sitä ei ehkä korosteta tarpeeksi miksauksessa. Biisejä ei voi kutsua raakileiksi, mutta se aivan viimeinen loppusilaus jää useimmista biiseistä uupumaan, ja tämän takia biisit tuntuvat toistavan itseään vähän liikaa.

Toisaalta, EP:n kakkosbiisi Raw Engine on loistoesimerkki siitä, mihin Ferus Melek pystyy kun kaikki osaset loksahtavat kohdalleen. Upea biisi.

Dawn Of The Dead ei siis ole napakymppi, mutta kuitenkin retrosynafaneille ehdottomasti suositeltava pienlevytys jota voi tässä vaiheessa uraa selkeästi pitää onnistumisena, vaikka parannettavaakin vielä löytyy. Perusasiat ovat kaikki kunnossa, ja kun projektin takana on ilmiselvästi sekä osaamista että visiota, on helppo povata valoisaa tulevaisuutta Ferus Melekille, kunhan vain biisikokonaisuuksien pienet puutteet korjataan.11.01.2018, Jesse Ryhänen
https://ferusmelek.bandcamp.com/ https://www.facebook.com/ferusmelek/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Soita Spotifyssa Lukukertoja : 450
Palaa »