Kansitaide Shining
X: Varg Utan Flock
CD
[ Season Of Mist ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Svart Ostoppbar Eld
02. Gyllene Portarnas Bro
03. Jag Är Din Fiende
04. Han Som Lurar Inom
05. Tolvtusenfyrtioett
06. Mot Aokigahara

Ruotsalaisen Niklas Kvarforthin luotsaaman Shiningin jäsenluettelo on pitkä kuin nälkävuosi. Ovet kävivät viimeksi tuoreimman levyn nauhoitusten jälkeen, jolloin kitaristi Euge Valovirta ja rumpali Jarle Byberg lähtivät kävelemään. Shining on muutenkin tuttu kaoottisuudestaan. Tämän bändin ympärillä sattuu ja tapahtuu. 2017 Kvarforthia syytettiin Yhdysvaltain-kiertueella drinkkien terästämisestä, tappelemisesta, natsimerkeistä ja sen sellaisista. Asioiden todellista laitaa ei voi tietää, mutta nokkamies herättää kyllä tunteita missä kiertääkin.

Kaikesta kaaoksesta huolimatta bändi on pysynyt tuotteliaana. Nyt julkaisuun tulee jo bändin kymmenes täyspitkä, X: Varg Utan Flock, jolla Shiningin tavaramerkkityyliin saamme kuusi monipuolista kappaletta. Matka taittuu viimeisimpien levyjen jatkumona entistä kauemmas yhtyeen raskailta juurilta. Ajoittain paahto on kyllä todella synkkää ja vauhdissakin riittää, mutta paljon on myös seesteisempää fiilistelyä. Kvarforth kahlaa laulaessaan jälleen koko skaalansa syvyydeltä; rääkyy, huutaa, laulaa puhtaasti, ja hetkittäin jopa uikuttelee yksinäisyyttään. Välillä miehen laulu on epäpuhdasta, mutta istuu kuitenkin hienosti levyn maailmankuvaan.

Teksteissä Kvarforth ruotii levyn nimenkin sivuamaa yksinäisyyttä, epätoivoa ja sopeutumattomuutta maailman lainalaisuuksiin. Shining ei tarjoa ratkaisuja askarruttaviin kysymyksiin, mutta saamme jälleen yhden katsauksen synkissä vesissä uivan protagonistin maailmaan, jossa päihteet ja itsetuho tuntuvat ainoilta toimivilta lääkkeiltä. Sinkkuna etukäteen julkaistu vihaisen angstinen Jag Är Din Fiende etenee ajoittain jopa jazzahtavasti, ja siinä vihollisia ovat kaikki. Juuri tässä vihassa on helppoa uinua yksikseen. Tätä seuraava levyn raskain kappale Han Som Lurar kiristää ruuvia tiukemmalle: itseinho on kaiken kattavaa ja vaikka sen tiedostaa, ei sitä vallitsevassa olotilassa pysty muuttamaan mihinkään. Päätösraita Mot Aokigahara taas vie Fuji-vuoren juurelle itsemurhametsään, jossa ikuisen yrittämisen voi lopullisesti saattaa päätökseen. Sisällöllistä linjaansa Shining ei yhdeksällä levyllään ole juuri muuttanut, eikä muuta kymmenennelläkään.
 
Levyn parasta antia edustaa kitaratyö, jota löytyy rauhallisen akustisen fiilistelyn, intensiivisen viiltävän väännön ja viipyilevien soolojen väliltä. Erityisesti viimeksimainituissa kuuluu jälleen Euge Valovirran maaginen kosketus. Biisillä Tolvtusenfyrtioett vuoro annetaan itse Olli “Puppe” Ahvenlahdelle, jonka tyylipuhdas pianosonaatti istuisi harvalle tämänkaltaiselle levylle, mutta juuri Shiningin pirtaan se sopii vallan mainiosti.

Shining on jälleen onnistunut luomaan genrerajoja rikkovan kokonaisuuden, josta löytyy tarttuvuuttaa, hienoja melodioita ja kauniinsynkkiä tunnelmia. Aivan edellisen Everyone, Everything, Everywhere, Ends -levyn (2015) tasoiseen käsin kosketeltavan ahdistuksen tunnelmaan levy ei kuitenkaan pääse, mutta vahvistaa entisestään ajatusta musiikin terapeuttisesta voimasta. 05.01.2018, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
IX - Everyone, Everything, Everywhere, Ends
IX - Everyone, Everything, Everywhere, Ends
[ CD ]
8 ½ - Feberdrömmar I Vaket Tillstånd
8 ½ - Feberdrömmar I Vaket Tillstånd
[ CD ]
Redefining Darkness
Redefining Darkness
[ CD ]
Lots of Girls Gonna Get Hurt
Lots of Girls Gonna Get Hurt
[ MCD ]
VII: Född förlorare
VII: Född förlorare
[ CD ]
https://www.facebook.com/shiningofficial/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1744
Palaa »