Kansitaide dEMOTIONAL
Discovery
CD
[ Art Gates Records ]

( 2½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. What Have We Become
02. Ashes
03. All That It Takes
04. Monster
05. Overload
06. If You Believe
07. Mimic
08. Carry On
09. Train Wreck
10. One Hour Stranger

Discovery käyttää parhaat paukkunsa alkusekunneilla, kun intron roolia suorittava lyhyehkö pätkä saa aivot kääntymään 80-lukulaisen synamusiikin pariin. Temppu osoittautuu oivalliseksi huijaukseksi, sillä sen jälkeen mennään lujaa – täysin väärään suuntaan.

Kyseessä on "ruotsalaisen metallin uusi aalto", sanovat verkkosivuillaan. Suomeksi tämä kääntyy käytännössä äärimmäisen kaupallisen kuuloiseksi metalcoreksi. Kuin In Flames, Nickelback, Amaranthe ja Five Finger Death Punch olisivat samassa sängyssä hauretta harrastamassa.

Soundillisesti tämä todella puunattu teos sisältää kaikki vaadittavat ideat: puolipuhtaan ja raspisen laulutyylin, karjuvat "örinälaulut", hieman herkkää naislaulua ja jopa vivahduksen räppäystä. On elektropiippauksia, groovailevia riffejä, raskasta demppausta ja – tietenkin – djentiä. Tämän amerikkalaisemmalta nuorisomusiikilta tuskin voi kuulostaa olematta amerikkalainen. Eikä tietenkään unohdeta vocoder-henkisiä efektejä laulusta. Cher, anyone?

Vaan ovathan ruotsalaiset aina osanneet kaupallisen kuuloisen musiikin tekemisen, olipa kyse sitten popista, tanssimusiikista, rockista tai hevistä. Eikä kaupallisuudessa tietenkään sinänsä mitään vikaa ole, jos luomistyöllään halutaan rehellisesti sanoen rahallisesti myös menestyä. Tässä vaiheessa en ole ehtinyt kommentoida bändin ulkomusiikillista puolta laisinkaan, enkä siihen aio sen enempää mennäkään: sanotaanko vaikka näin, että se kyllä kulkee tismalleen käsi kädessä itse musiikin kanssa. Saatoin hienoisesti oksentaa suuhuni.

Ei käy kiistäminen, etteikö Discover heijastaisi ammattitaitoista tuotantopuolta ja kauas. Efekteistä soundeihin ja biisien rakenteisiin, yksityiskohtia myöten, kaikki on viimeisen päälle kiillotettua, puunattua, hinkattua ja viimeisteltyä. Etenkin Amaranthen diskoisa puoli on tuotu vahvasti osaksi tätä yhdistelemällä siihen jo edellä mainitun metalcore-bändin tyyliä. Sanotaan vaikka näin, että tässä yhteydessä edellä mainittu Nickelback on selkeästi se kaikkein vähiten rasittava tapaus. Itse asiassa Demotionaliin verrattuna Nickelack on melkoista herkkua.

En ollut päässyt edes ensimmäistä kierrosta levyä läpi, kun jo vaaleanpunainen imelyys oli jo imeytynyt läpi ihohuokosteni. En muista koska milloin ikinä olisi arvosteluun päätynyt näin epäkiinnostava levy. Samaan aikaan taidolla tehty, mutta niin kaupallisista lähtökohdista laskelmoidun oloisesti laadittu teos, jossa omaperäisyyttä ei tuntunut olevan edes sekunnin vertaa. Kaikki tuntuu lainatulta, varastetulta tai vähintäänkin jollain tapaa kopioidulta – enkä minä todellakaan tunne tätä genreä kuin sen, mitä kenties radion tai kuntosalisoitossa olen moiselle altistunut.

On alleviivattava, että taidolle nostan hattua tyylistä riippumatta ja bändi ansaitseekin kehuni niin lauluäänen, tukevan (joskin steriilin) soundimaailman osalta kuin myös sen saralla miten jenkkimäiseksi listahittimusaksi levy on onnistuttu loihtimaan. Se, etten sitten pidä lopputuloksesta juuri rinnalleni ulostetusta oksennuksesta enempää, on kokonaan toinen asia.

Discovery on kaikesta ammattimaisuudestaan huolimatta hirveä levy. Pisteitä ropisee lähinnä edellä mainituista ammattimaisista seikoista, vaikken lopputuloksesta kykenekään pitämään.03.01.2018, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Tarassis
Tarassis
[ CD ]
State: In Denial
State: In Denial
[ CD ]
https://demotional.myshopify.com/ https://fi-fi.facebook.com/dEMOTIONALband/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 673
Palaa »