Kansitaide Watain
Trident Wolf Eclipse
CD
[ His Master's Noise/Century Media ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Nuclear Alchemy
02. Sacred Damnation
03. Teufelsreich
04. Furor Diabolicus
05. A Throne Below
06. Ultra (Pandemoniac)
07. Towards The Sanctuary
08. The Fire Of Power

Watainin The Wild Hunt (2013) vaati sulattelua ja jää aikakirjoihin voimakkaasti mielipiteitä jakaneena levynä. Levy oli äärimmäisen pitkä, tarkasti viimeistelty ja kulmistaan niin pyöreäksi hiottu, että moni varmasti mietti kattoiko tuotos edes blackmetallin määreet. Suurinta närää herätti levyn balladi They Rode On

Watain on kuitenkin aina ilmoittanut kulkevansa omia polkujaan välittämättä muiden mielipiteistä. Jos tekee mieli tehdä balladi, se tehdään. Kun viisi vuotta myöhemmin päivänvalon näkee seuraaja, Trident Wolf Eclipse, kuulija ei oikein tiedä mitä odottaa. Alkuun päästyään valittu polku tuntuu kuitenkin aika selvältä, ja jopa odotetulta. Tyyntä seuraa myrsky, paistetta sade ja niin edespäin.

Heti levyn avausraita lyö luun kurkkuun: Nuclear Alchemy on raakaa äärimetallia. Pahimman vyöryn syövyttyä mieleen, biisistä löytyy kuitenkin hentoja viitteitä siitä Watainin syvästä, maalailevasta tunnelmasta, jolla The Wild Hunt minun mittapuullani osui luihin ja ytimiin. Trident Wolf Eclipse on kuitenkin edeltäjäänsä huomattavasti suoraviivaisempaa tykitystä. Pituudeltaan levy on bändin täyspitkistä lyhyin, joten siinäkin mielessä Watain tuntuu jättäneen eeppisyyden taakseen ja palaavan juurilleen. Riffit viiltävät ja blast-beat pauhaa niin, että levyn luulisi kelpaavan vannoutuneillekin black metal -fanaatikoille.

Pauhun keskeltä melodiat nousevat jälleen kerran esiin. Levyn parasta antia tarjoavatkin hetket, joissa vauhtia vähennetään, massiivisuutta nostetaan ja Watain maalaa tummaa tunnelmaa isolla kynällä. Teufelsreich sekä A Throne Below tarjoavat huikeita kitaramelodioita, jotka kerta toisensa jälkeen saavat ihokarvat tanaan. Towards The Sanctuaryssä puolestaan on jotain samaa, millä Watain sai Lawless Darknessin (2010) Waters Of Ainilla minut täysin koukkuun: infernaalisen äänimaailman keskeltä löytyi selkeys ja määrätietoinen rakenteellisuus, jota harva tämän genren bändi yhtä taitavasti tuottaa. Sitä Watain on parhaimmillaan.

Laadullisesti toisesta ääripäästä löytyvät hieman latteat Ultra (Pandemoniac) ja The Fire Of Power, perustoimivaa blackmetallia nekin, mutta eivät nouse levyltä mitenkään esiin.

Watain on kuitenkin saanut paketoitua melko monipuolisen kattauksen materiaalia reiluun puoleen tuntiin. Lyhykäisyydestään huolimatta albumissa riittää koluttavaa pidemmäksi aikaa. Trident Wolf Eclipse ei kokonaisuutena kohoa bändin parhaaksi, mutta istuu diskografiaan kuin naula arkkuun.

Henry Lunabba
8/10


Watainin urasta kokonaisuutena voi olla montaa mieltä, mutta vallitsevana mielipiteenä tuntuu olevan, että yhtye haukkasi reilusti paskaa reilun neljän vuoden takaisella The Wild Hunt -levyllään. Niinpä onkin ilahduttavaa huomata bändin palanneen ruotuun kuudennella täyspitkällään. Vaikkei Trident Wolf Eclipse olisikaan Watainin paras levytys, ainakin teos on tervetullut paluu siihen hyvään tasoon, jonka vuoksi bändin alkupään tuotoksia moni oli valmis nostamaan ruotsalaisen black metalin ykköskastiin.

Siinä missä edellislevy tarjosi suuntansa kadottaneen bändin musisointia tunnin ja rapiat, on Trident Wolf Eclipse vain reilut puolituntinen matka pimeyteen. Ja se matka on pääosin varsin miellyttävää kuunneltavaa. Allekirjoitan Henryn sanat pitkälti, sillä vaikka Watain on ärhäkkänä tapauksena miellyttävän hyvin päällekäyvää sorttia, levy lienee parhaimmillaan maltillisemmalla tempolla. Toisaalta juuri Nuclear Alchemyn kaltaiset hitit toimivat myös erikseen hyvin. Ei siis ihme, että juuri kyseisestä aloitusraidasta leivottiin myös levyä promotoiva videobiisi.

Jos jotain Trident Wolf Eclipseltä puuttuu, niin tiukka tarttuvuus. Menetys ei ole suuri, sillä tasaisen vahva tunnelma, kireän synkkä soundimaailma ja vokalisti Erik Danielssonin eläimellinen ärjynä hoitavat homman kotiin näinkin.

Watain on siis tehnyt onnistuneen paluun, vaikka kiistämätöntä mestariteosta levystä tuskin muodostuu vuosien saatossakaan. Vaan väliäkö sillä, koska kaikesta huolimatta kyseessä on oivallinen black metal -levytys heti vuoden kärkeen. Suosittelen tsekkaamaan.

Serpent
8/1005.01.2018, Henry Lunabba / Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Wild Hunt
The Wild Hunt
[ CD ]
Opus Diaboli
Opus Diaboli
[ CD+DVD ]
Lawless Darkness
Lawless Darkness
[ CD ]
Sworn to the Dark
Sworn to the Dark
[ CD ]
http://www.templeofwatain.com/ https://fi-fi.facebook.com/watainofficial/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Osta EMP:ltä Lukukertoja : 2321
Palaa »