Kansitaide Miettiin
Pitäis vissiin elää
LP
[ Blast of Silence ]

( 8- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
A1. Intro “Aika rentoutua”
A2. Askel rakkauteen
A3. Paniikkihäiriötä turpaan
A4. Kikkelinhioja
A5. Pitäis vissiin elää
A6. Paperilentokoneet
B1. Muissa maailmoissa
B2. Muissa maailmoissa II
B3. Ei historiaa voi kesyttää
B4. Mitä täällä teen?
B5. Oon elossa

Kesto: 28 min.

Outo Valo -yhtyeestäkin tuttu Vili-Petteri Miettinen on julkaissut Miettiin-nimen alla ensimmäisen sooloalbuminsa. Vuonna 2014 startannut kouvolalais-turkulainen projekti on aiemmin julkaissut musiikkiaan muutamilla pienjulkaisuilla. Osa Pitäis vissiin elää -albumin materiaalista on biiseinä tuttuja jo edeltäviltä äänitteiltä, mutta tätä levyä varten nekin ovat saaneet tuoretta ilmettä uudelleennauhoituksen myötä.

The Offspringin Smash-albumin introa jäljittelevällä puheosuudella alkava levy on varsin perinteistä, kouvolalaishenkistä suomipunkia. Muotoseikat Miettiinillä ovat kunnossa ja ilmaisu on genrensä tyylipiirteille uskollisesti sopivan siloittelematonta. Musiikillisesti albumi ei tuo suomalaisen punkin kentälle paljoakaan uutta, mutta kyseessä on siitä huolimatta keskivertoa laadukkaampi julkaisu. Siitä pitävät huolen näkemykselliset sävellykset ja toisaalta myös vahvat tekstit. Parhaimmillaan Miettiin on Ei historiaa voi kesyttää ja Paniikkihäiriötä turpaan -biisien kaltaisissa suoraviivaisissa ja iskevillä kertosäkeillä kuorrutetuissa biiseissä.

Sanoitukset albumilla ovat ihailtavan paljaita ja kaunistelemattomia. Tekstit ovat Miettiselle ilmeisesti hyvin vahvasti omiin kokemuksiin perustuvaa, päiväkirjamaista henkilökohtaisten tunteiden purkamista. Henkilökohtaisuus käy levyä kuunnellessa hyvin ilmi, sillä esimerkiksi Paniikkihäiriötä turpaan -biisissä on onnistuttu kuvaamaan paniikkihäiriöstä kärsivän ihmisen ajatus- ja tunnemaailmaa sen verran osuvasti, että vastaava tuskin olisi mahdollista ilman omakohtaista kokemusta. Vaikka kappaleessa on – synkästä aiheesta huolimatta – positiivinen pohjavire, ei valtaosasta biisejä myönteisyyttä ole juurikaan löydettävissä. Jokaisen ulkopuolisuuden tunteista kärsivän ja tehokkuutta korostavan yhteiskunnan paineessa kompuroivan on varmasti helppo albumilla maalattuihin maailmoihin ja tuntemuksiin samaistua.

Omaperäisyyttä peräänkuuluttaville Miettiin on todennäköisesti vain tuskallinen rikka silmässä, mutta muille kyseessä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen julkaisu. Vaikka oman äänen löytämisessä on vielä tehtävää, on albumi virkistävää kuunneltavaa aikana, jolloin esimerkiksi Teemu Bergmanin kaltaisilla nykyajan suomalaisen punkin avainhahmoilla kultaisimmat ajat ovat jäämässä menneisyyteen. Kehittymisvaraa Miettiinillä vielä on, mutta Pitäis vissiin elää on joka tapauksessa taidolla tehtyä ja normaalia ansiokkaampaa kotimaista punkia. 30.12.2017, Taavi Lindfors
https://www.facebook.com/miettiin/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1191
Palaa »