Kansitaide Raskasta Joulua
Raskasta Joulua IV
CD
[ Spinefarm Records ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Joulun sanomaa
02. Joulumuisto
03. Tähti tähdistä kirkkain
04. Sydämeeni joulun teen
05. Kun joulu on
06. Jouluyö, juhlayö
07. Kuului laulu enkelten
08. Oi joulunajan ihmiset
09. Stjärnan i min hand
10. Kolmen kuninkaan marssi
11. Joulun rauhaa
12. Ave Maria

Kesto: 61 min.

Taasko on se aika vuodesta? Black Friday -alennukset ovat ohi, mutta silti pitäisi syytää hirvittävä määrä rahaa elämyslahjoihin, ylläpitää perinteitä joita ei voi järjellä perustella ja tungeksia kyynerpäätaktiikalla liian ahtailla käytävillä. Ja siihen päälle vielä joulu. Kyllä kyllä, Raskasta Joulua on täällä taas kerran, pääosin samoilla solisteilla kuorrutettuna, ja eivätköhän muusikot konserttilipputuloilla muutamat laskut maksa. Hyvä vain, koska muusikon ammatti taloudellisesti epävarma ja nämä tekijät totisesti ansaitsevat voita leipiensä päälle.
 
Ongelmani on siinä, että minä inhoan, hyvin perustavalla tavalla, joululauluja. Siksi olen joko täysin väärä tai ainoa oikea henkilö arvioimaan uuden Raskasta Joulua IV -levyn: jos minä pystyn nauttimaan tunnin joululaulumaratonista vesisateisen marraskuun aikana, kuka vain pystyy kuuntelemaan levyn molemmat kaksi kertaa jouluaattona.
 
Kun samalle levylle laitetaan laulamaan kaikki härmähevin kovimmat tulkitsijat, eihän lopputulos kovin huono voi olla eikä se olekaan. Marco Hietala, Tony Kakko, Antony Parviainen, Tarja Turunen, Tommi Salmela, Ville Tuomi, Kimmo Blom, J-P Leppäluoto, kaksi tosi-tv-kisailijaa ja ulkomaanvahvistukset Floor Jansen ja Elize Ryd – jos tämä nimilitania näyttäytyy täytenä dadana, itsereflektiolle on syytä. Näin kovilla solisteilla kuorrutettu levy täytyy olla laadukas ja onhan se. Kiekon kiinnostavimmat hetket ovat Floor Jansen laulamassa suomea Oi joulunajan ihmisissä sekä koko köörin yhteislaulussa Joulun rauhaassa, Tarja Turunen duetoimassa Marco Hietalan kanssa Ave Mariassa sekä kerta toisensa jälkeen ällistyttävät suoritukset itsestään repivät J-P Leppäluoto sekä Antony Parviainen.
 
Solistirintamalta levyä ei voi kuin suitsuttaa… paitsi kun toinen tosi-tv-kisailijoista, Ari Koivunen, tulkitsee heikosti Kun joulu on -renkutuksen. Minä pidän Koivusen laulusta – pidin jo silloin Idols-aikana – ja hän oli aivan häikäisevä Amoralin viimeisillä levyillä, mutta tällä kertaa ääni ei riitä saati sovi. Sääli, suuri sääli.
 
Sovitukset ja sävellykset ovat aivan riittäviä – eivät mitään ällistyttäviä, mutta ihan kelvollisia. Antti Railion tulkitsema Kuului laulu enkelten menee tyylipuhtaasti power metal -räminällä, samoin Parviainen ja Hietala pääsevät kunnolla revittelemään. Olen edelleen sitä mieltä, että jos proggiksen nimi on Raskasta Joulua, ideana on tehdä joululauluista metalliversioita, mitä taustaa vasten useat hidastempoiset ja toisinaan hyvin epämetalliset sovitukset kalskahtavat korvaan kokonaisuuteen sopimattomilta. (Puhumattakaan siitä, että projektin nimissä on tehty akustinen levy, mutta ei mennä liioiksi sivuraiteille.) Esimerkiksi Ave Mariassa, joka on toiminut ennakkoon levyn kovimpana myyntiartiklana, ei ole raskautta ollenkaan. Mukaan mahtuu myös muutama tylsä sovitus – etenkin Leppäluodon huikealla tulkinnalla ryyditetty Jouluyö, juhlayö – eikä kokonaisuus sovituksiltaan tämän(kään) takia ole keskikastia korkeammalla.
 
Raskasta Joulua IV on ihan hyvä levy, ei siitä oikein mihinkään pääse, vaikka kuinka joululauluja inhoankin. Levyä ei ole tehty kuunneltavaksi kriitikon korvin, vaan taustalla jouluaattona, jotta joululauluintoilijat sekä metallidiggarit voisivat sulassa sovussa saada jotakin yhdessä kuunneltavaa. Siihen levy sopii oikein mainiosti. Oikeastaan päässäni kirmaa edelleen, vuosienkin jälkeen, yksi ajatus: jos kerran saadaan käytännössä kaikki suomimetallistarat yhdelle levylle, MIKSI HELVETISSÄ NIILLE PITÄÄ LAITTAA JOULULAULUJA LAULETTAVAKSI!04.12.2017, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Raskasta Joulua 2
Raskasta Joulua 2
[ CD+DVD ]
Raskasta Joulua
Raskasta Joulua
[ CD ]
Raskaampaa Joulua
Raskaampaa Joulua
[ CD ]
Raskasta Joulua
Raskasta Joulua
[ CD ]
https://www.raskastajoulua.com/ https://fi-fi.facebook.com/raskastajoulua/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3042
Palaa »