Kansitaide Stone
Emotional Playground
LP
[ Megamania ]

( 8+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Small Tales
02. Home Base
03. Last Chance
04. Above the Grey Sky
05. Mad Hatter's Den
06. Adrift
07. Haven
08. Years After
09. Missionary of Charity
10. Emotional Playground

Tuskin kukaan voi kiistää Stonen merkitystä suomalaiselle metallikulttuurille. Yhtye ei ole uutta musiikkia julkaissut vuoden 1991 jälkeen, mutta sen perintö kuuluu tänäkin päivänä kotimaisessa metallissa ja yhä ilmaantuu uuden sukupolven perustamia bändejä, joille Stone on ollut yksi tärkeimmistä vaikuttajista. Vuonna 1991 julkaistu neljäs studioalbumi Emotional Playground oli noin neljä vuotta kestäneen levytysuran päätös.

Jo edeltävä Colours (1990) oli vienyt yhtyeen ilmaisua aiempaa kimurantimpaan suuntaan ja Emotional Playground jatkoi pääosin varsin samalla, kahta ensimmäistä levytystä monimuotoisemmalla ja vakavammalla linjalla. Toisinto edeltäjästään se ei kuitenkaan ollut, sillä ilmaisu on aiempaa syvällisempää ja muun muassa päätöskappale Emotional Playground osoittaa, että yhtye alkoi entistä hanakammin mieluilla ulospääsyä thrashin varsin ahtaasta karsinasta. Biisien monimutkaistumisella ja aikuistumisella oli kuitenkin hintansa, sillä kahden ensimmäisen albumin vapautuneisuutta ja valtoimenaan roihuavaa intohimoa Stone ei enää onnistunut tavoittamaan.

Vauhdikkaasta julkaisutahdista (neljä kokopitkää alle neljässä vuodessa) huolimatta Janne Joutsenniemen ja Roope Latvalan luovuus ei ollut loppuaikoinakaan päässyt tyrehtymään. Siinä missä etenkin Stone (1988) surffaili ulkomailta rantautuneen thrashvillityksen vaahtopäillä, osoitti Emotional Playground ennen kaikkea sen, että yhtye ei halunnut jälleenpaketoida jo kertaalleen tehtyä, vaan pyrki ylittämään itsensä ja uhmaamaan genrekonventioita. Kokeilunhalu kuuluu sävellysten ja sovitusten lisäksi myös Latvalan ja Niirasen omaperäisissä kitarakuvioissa ja -harmonioissa, jotka ovat olennainen osa levyn – ja koko bändin – soundia. Yksi osa albumin erinomaisuudesta piilee juuri pienissä ja harkituissa yksityiskohdissa.

Yhtään Get Stonedin tai Overtaken kaltaista suoraviivaista thrashhittiä ei ole mukana, vaan kappaleet ovat lähes kauttaaltaan haasteellisia ja paneutumista vaativia. Myös yhtyeen dynamiikantaju oli entisestään jalostunut, mistä on osoituksena esimerkiksi edistyksellinen ja jäsenten musiikillista luovuutta alleviivaava Home Base sekä levyn terävimpään kärkeen kuuluva Small Tales, jonka loppuosion nostatus Latvalan sanoinkuvaamattoman upeaan kitarasooloon on yksi Stonen tuotannon tähtihetkistä. Myös junnaava Above the Grey Sky lukeutuu levyn parhaimmistoon osoittaen samalla myös bändin sovituksellisen kyvykkyyden.

Suurimman kritiikin voi tasapaksujen Years Afterin ja Mad Hatter's Denin lisäksi kohdistaa koko Stonen tuotantoa leimaavaan Joutsenniemen kehnoon laulusuoritukseen ja kömpelöihin sanoituksiin. Vaikka teksteissä ei enää ollut kahden ensimmäisen kokopitkän kaltaista perseilyä, eivät ne vakavammista teemoistaan huolimatta edelleenkään edustaneet kovinkaan korkeatasoista sanataidetta. Lyriikat rakentuvat varsin yksinkertaisista ilmaisuista, jotka yhdessä niissä käytettyjen tavanomaisten sanavalintojen kanssa kielivät mielikuvituksettomuudesta ja keskinkertaisesta englanninkielen hallinnasta. Kuilu musiikillisen ja verbaalisen annin välillä on hämmentävän suuri.

Emotional Playground ei yltänyt aivan kolmen ensimmäisen levyn tasolle, mutta se oli siitä huolimatta kunniakas loppu bändin uralle. Päätös lopettaa levyä seuranneiden keikkojen jälkeen oli looginen, sillä tie thrashin parissa oli jo selvästi kuljettu loppuun. Kaupallisesta menestymättömyydestä huolimatta kyseessä on ajaton albumi, jonka riffit kuulostavat yhä maukkailta ja joka ei yli neljännesvuosisata julkaisunsa jälkeen tunnu hetkeäkään vanhentuneelta.04.12.2017, Taavi Lindfors
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Colours
Colours
[ CD ]
Get Stoned, Stay Stoned
Get Stoned, Stay Stoned
[ DVD ]
Stone (reissue)
Stone (reissue)
[ CD ]
No Anaesthesia! (reissue)
No Anaesthesia! (reissue)
[ CD ]
https://www.facebook.com/NoAnaesthesia/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2371
Palaa »