Kansitaide Iku-Turso
The Great Tower
CD
[ Wolfspell Records ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Into the Great Tower
02. An Adversary's Funeral
03. Chastise Thyself
04. Tenebrous Sepulchers
05. The Wind Is Singing My Name
06. Bleached Bones in Utter Darkness
07. Seething Sultriness
08. Everlasting Nightsky
09. The Capriciousness of the Galaxy

Iku-Turso elää kulttuurissamme monin eri nimin ja merkityksin. Siten se on myös mitä oivallisin nimi kotimaiselle metallibändille. Tosin Iku-Turson kohdalla kotimaisuus hieman katoaa, sillä Wrathage-yhtyeessäkin soittavan kaksikon lisäksi bändin muut jäsenet vaikuttavat merten takaa, nimellisesti Yhdysvalloista ja Alankomaista asti. Tässä vaiheessa huomautettakoon, että Iku-Turso-nimellä liikkuvia julkaisuja löytyy useampikin Suomesta, mutta yhteyttä tämän ja pari surkeaa demoa tehneen bändin välillä ei ainakaan tiettävästi ole. Jos onkin, sitä ei bändi itsekään tunnusta.

Eikä sitä yhteyttä tämän teoksen perusteella ainakaan uskoisi, sillä The Great Tower -esikoislevyllä sykkii 90-luvun norjalaisen black metalin sydän. Burzum, Emperor ja muut aikalaisyhtyeet huokuvat läpi Iku-Turson hirviömäisen ihon ja voisinpa sanoa, että juuri sopivalla tavalla. The Great Tower ei nimittäin kuulosta niinkään kopioteokselta, vaan enemmänkin kunniaa tekevältä julkaisulta, joka on saanut vaikutteita menoonsa black metalin toisen aallon merkklevyiltä.

Riffit ovat parhaimmillaan herkullisia kaikessa tyyliuskollisuudessaan. Tempo on nopeahko ja melodiset riffittelyt tarkkoja osumia. Alkuun paikoin uliseva ärinälaulu tosin tuntuu hätäisesti työstetyltä, mutta sekään ei pysty pilaamaan muuten vahvaa aikaansaannosta. Toisaalta levyn edetessä laulutyöskentelykin lähinnä paranee.

Vaikka valtaosa levyn tyylistä menee melodisesti nopeatempoisen paukutuksen parissa, yhtye osaa myös hidastelun jalon taidon. Vaihtelu on tervetullutta, sillä näin levy pysyy paremmin mielenkiintoisena hamaan loppuun asti.

Biisien ollessa pääosin varsin laadukkaita suurin harmistus kohdistuu levyn röpöiseen soundimaailmaan. Kyse ei nimittäin ole niinkään alkukantaisesta raakalaissoundista, vaan tietyiltä osin soundien heikkoudesta ja ponnettomuudesta. Myös miksaus saa risuja, sillä nopeammissa kohdissa rummut katoavat jonnekin taustalle vaisuksi naputteluksi. Syntikoista sen sijaan annan ruusuja, sillä niiden ysärimainen yksinkertaisuus sopii levyn antiin kuin nenä päähän.

The Great Tower on hyvä aloitus, vaikkakin raakilemainen sellainen. Levy ikään kuin kutsuu luokseen vahvoin riffein, mutta suoriutuu sittenkin kaikesta veltoin rantein. Kun vielä laulu- ja soundipuolelle saisi enemmän potkua, ja miksei kitaroihinkin, tässä olisi voimaa ihan kotimaisen blackin ykköskastiin asti.

Narinoista huolimatta The Great Towerille suositus ysäri-blackistaan nauttiville kuulijoille. Enemmän tässä levyssä on hyvää kuin keskinkertaisuutta.28.11.2017, Serpent
https://iku-turso.bandcamp.com/releases https://www.facebook.com/pg/ikutursobm/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1249
Palaa »