Kansitaide Druadan Forest
The Lost Dimension
CD
[ Wolfspell Records ]

( 7½ )
01. Intro - Dreams upon a Crimson Dawn
02. The Shadowborn
03. Quiet Reveries in Endless Sleep
04. Dragons of Forgotten Times
05. Beyond the Sun, Beyond the Moon
06. Plaintive Winds Swept Through Forgotten Battlefields

Jo 90-luvun lopulla hetken toiminut, mutta sittemmin yli viideksitoista vuodeksi lopettanut Druadan Forest teki paluun vuonna 2016 The Loremasters Time -debyytillään. Vuotta myöhemmin jatkoa tuli tarjolle kuuden biisin verran kakkoslevy The Lost Dimensionin myötä.

Yhtyeen musiikki on joissain yhteyksissä lokeroitu eeppisen black metalin alle, mikä lieneekin helpoin tapa kuvailla musiikkia maallikolle. Tyylilajiin vihkiytyneelle tämä voinee kuitenkin olla rajusti harhaanjohtava, sillä sooloprojektina toimiva Druadan Forest on enemmänkin vahvasti koskettimiin nojaavaa instrumentaalimusiikkia ripauksella metallisuutta. Lauluosioitakin on, mutta lähinnä vain nimellisesti.

Musiikkia voisi luonnehtia eräänlaiseksi fantasiainstrumentaaliksi hieman elokuvamusiikin tapaan, mutta sillä erolla, ettei taustalla ole isoa orkesteria. Osin tästä johtuen Druadan Forest tuo mieleen itävaltalaisen Summoning-yhtyeen, joka karkeasti ottaen operoi samoilla laitumilla. Erojakin on, sillä Summoning soi selvästi metallisemmin, kun taas The Lost Dimension soi monta astetta kevyemmin ja herkemmin, ja samalla myös kauniimmin. Tämä kertoo jotain paitsi tekijänsä tyylitajusta, myös nykysoittimien laadusta.

Vaikka metallisuus lähinnä jää taka-alalle, kitaroista ja rummuista on saatu oivia välineitä muuten synavetoisen musan taustoitukseen. Ajoittaiset rääkylaulut niin ikään tuovat lisäsävyjä sävellyksiin, vaikka ehkä rehellisyyden nimissä ilmankin olisi pärjännyt. Laulujen merkitys kokonaisuudessa on lopulta kovin vähäinen.

Ottaen huomioon, että levy on suurelti osin, eh, synteettinen, on sen soundimaailmaa aavistuksen hankala arvostella metallisoitinten osalta. Kyllä kielisoittimet ja rummut riittävän hyvin taustalta erottuvat, vaikkei tuhdimpikaan tuotanto olisi haitaksi ollut. Eniten huomio kuitenkin kiinnittyy onnistuneisiin kosketinsoundeihin, jotka ovat kauttaaltaan hyvät, jos ehkä tietyiltä osin aavistuksen imelät.

Lopulta vaakakupissa painavat lauluja tai soundeja enemmän itse kappaleet ja ne ovat pääosin hyvin onnistuneet. Kliseitä ja konventioita ei ole lähdetty välttämään, joka on kaksiteräinen miekka. Lopulta tälläkään ei ole niin suurta merkitystä, kunhan tietää mitä levyltä odottaa, sillä sen myös saa.

The Lost Dimension ei ole ehkä vuoden timanttisin huippulevy, mutta disneymäiseen fantasiamusiikkiin mieltyneelle levy on metallivivahteineenkin komeaa kuultavaa. Vain sitä jotain maagista, mitä kitaralla kuullaan esimerkiksi viimeisessä biisissä, olisi saanut olla roppakaupalla enemmän.28.11.2017, Serpent
https://wolfspellrecords.bandcamp.com/album/the-lost-dimension https://www.facebook.com/DruadanForest/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1222
Palaa »