Kansitaide Eneferens
In the Hours Beneath
CD
[ Nordvis Produktion ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Morning
02. Chrysanthemum
03. Through the White
04. Refuge
05. Upon the Black Mountain
06. Ascension

Jori Apedailen yksin luotsaama Eneferens saattaa olla aloittanut black metal -yhtyeenä, mutta sen toinen ja alkujaan viime vuonna ilmestynyt levy, In the Hours Beneath, ei totta vie sitä tyylisuuntaa edusta. Tai ehkä juuri sen verran kuin Myrkurkin; siellä ja täällä vähän mausteena, muttei missään nimessä kokonaisvaltaisena kokemuksena. Tämä ei kuitenkaan tarkoita huonoa levyä, päinvastoin: In the Hours Beneath lienee yksi vuoden vahvatunnelmaisimmista levyistä metallisemmalla sektorilla.

Lokakuun lopussa kunnollisen cd-julkaisun saanut kakkoslevy edustaa Yhdysvaltain Minnesotassa vaikuttavan Apedailen tulkintaa synkistä tuntemuksista ja syvistä ajatuksista. Levy on herkimmillään hauras ja surumielinen. Vahvimmillaan se purskahtelee tietynlaista energisyyttä, joskin selvästi melankoliaa vähemmissä määrin. Särökitaran kanssa pääroolista taistelevat yhtäältä kosketinsoittimet pianosta lähtien.

Biisit ovat pitkähköjä ja niinpä kuudelle biisille on yhteiskestoa kertynyt lähes kolmen vartin verran. Toisin kuin monessa vastaavassa tapauksessa, Eneferensin kohdalla tämä ei ole haitta tai taakka. Levyn hitaasti rakentuvat tunnelmapalat oikeastaan jopa kaipaavat tuota ilmavuutta kasvaakseen niille asetettuihin mittoihinsa. Tämä ei ole kiireisen ihmisen musiikkia eikä varsinkaan rock-mittoihin mahtuvaa sävellystyötä, joka menee perinteisen alkuriffi-väliosa-kertosäe -rakenteen mukaan.

Paikoin levyn metallisuus jopa unohtuu. Tämä on jälleen yksi mielenyhtymä Myrkuriin, joskin sillä erolla, että Apedaile on tehnyt musiikistaan selvästi vahvemman kokoaisuuden. Kun levy lähtee blackmetalmaisille kierroksille, se ei ole vasemmalla kädellä hutaistua b-luokan norjalaisriffittelyä, vaan vahvasti kitaravetoista melodiointia tarttuvine kohtineen ja asiallisine laulutulkintoineen. Tosin Jorin örähtelevä anti ei niinkään tuo mieleen tyypillistä black metal -bändiä vaan enemmänkin deathmetalmaisen tulkinnan.

Metallisten kohtien soundimaailma on levyllä enemmän raspinen kuin puhtoinen, mutta yllättävää kyllä, sen luoma kontrasti herkempiin osiin toimii varsin oivallisesti. Aivan kuten musiikki muutenkin.

In the Hours Beneath onkin mainio levy, mutta jotain jäin silti kaipaamaan. Kyse ei ole siitä, etteivätkö metalliset osiot olisi riittävän metallisia tai herkemmät osiot riittävän kauniita. Kyllä ne ovat. Ja tältä osin levyä voikin suositella pitkälti varauksetta jos näin erikoista yhdistelmää ei ahdista ajatustasollakaan kuunnella.23.11.2017, Serpent
https://www.facebook.com/eneferens https://eneferens.bandcamp.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 609
Palaa »