Kansitaide Sawhill Sacrifice
Pimeyteen ja kuolemaan
CD
[ Wolfspell Records ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Kutsu
02. Sota edessämme
03. Minä palvelen Saatanaa
04. Kosmos
05. Yksi ainoa totuus
06. Lopullisen voiman äiti
07. Huutoni universumiin
08. Pimeyteen
09. Valkyria (Nokturnal Mortum cover)

Hyvinkääläinen Sawhill Sacrifice on vakiinnuttanut levyjulkaisutahtinsa kolmivuotisiin sykleihin. Levy levyltä petrannut yhtye on saavuttanut nyt niin sanotun vaikean kolmannen albumin käännekohdan. Sawhillin kohdalla tämä kehitys näkyy selkeimmin siinä, että kaikenlainen demokratia on taaksejäänyttä eloa – jos sitä on koskaan ollukaan – ja biisinkirjoituksesta sekä sanoituksista vastaa nyt yksinomaan Blade-nimellä toimiva nokkamies.

Ainoat apusäveltäjät ovat mukana toimivat ja kosketinkuvioita loihtineet artistit Rob "Fudali" Darken ja V-Khaoz. Darken tietenkin tunnetaan black metal -yhtye Gravelandista ja sivuprojekti Lord Windistä, kun taas V-Khaoz on vaikuttanut useammassakin hyvinkääläisessä black metal -yhtyeessä vuosien varrella.

Liki tunnin kellottava Pimeyteen ja kuolemaan on selkeästi yhtyeen kypsin ja huolellisin levytys, joka kärsii lähinnä vain muutamista pienistä kauneusvirheistä. Nämä varmasti ovat Bladelle ja muulle yhtyeelle selkeitä ja tärkeitä kohtia, mutta näin ulkopuolisen korvaan tietyt osatekijät särähtävät hienoisesti. Oivallinen sävellystyö on täydentynyt ylipitkällä Nokturnal Mortum -lainalla Valkyria. Veisu on myös levyn ainoa, jossa on naislaulu selvästi esillä.

Levyn ehdottomiin vahvuuksiin lukeutuvat teoksen monimuotoisuus ja yllätyksellisyys. Toisin kuin monet genrekumppanit, Pimeyteen ja kuolemaan ei jää toistamaan yhtä tai kahta ideaa läpi levyn, vaan yllättää ideoidensa voimalla läpi kestonsa. Darkenin luoman kosketinintron jälkeen kuullaan niin kiivasta sahaamista, akustisia kitaroita kuin myös puhtaita lauluja. Nopeat kohdat ovat saaneet näistä ideoista täydellistä vastavoimaa ja kontrastia, joka saa levyn tuntumaan monipuoliselta kokonaisuudelta.

Näihin liittyvät kuitenkin myös levyn kauneusvirheet, joista etenkin puhtaiden laulujen käyttö tuntuu paikoin hieman ylilyödyltä. Esimerkiksi Kosmos-kappaleessa pateettisuus tuppaa valumaan yli äyräiden. Onneksi kipale on muuten hyvä sävellys ja kitaroiden taas käynnistyessä veisu palaa uomilleen varsin nasevasti.

Vaikka Pimeyteen ja kuolemaan ei ole aivan nappiosuma, on se silti kirkkaasti yhtyeen paras tuotos tähän asti ja samalla yksi kiinnostavimmista levyistä tänä vuonna. Entistä paremmat soundit, tasaisen varmasti toimiva kireä rääkylaulu ja hiotut kappalekokonaisuudet vievät lopulta pitkälle. Nokturnal Mortum -coverin tarpeellisuudesta sen sijaan en ole varma, vaikka veisu hyvä sinänsä onkin.

On hienoa nähdä Sawhill Sacrificen saavuttaneen uusia ulottuvuuksia ja vaikka levyllä näitä edellä mainittuja kauneusvirheitä mielestäni onkin, teos on lopulta selkeästi hyvä ja tukevasti omilla jaloillaan seisova julkaisu. Jos jotain, tässä on potentiaalia nousta kotimaisen black metalin kulmakivilevyksi tämän vuoden osalta. Ei niinkään siksi, että se olisi vuotensa parasta tarjontaa, vaan siksi, että levytys on selvästi omaperäisemmän kuuloinen kuin monet niin sanotut kilpakumppaninsa.12.11.2017, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Weri Ioca Waluo
Weri Ioca Waluo
[ CD ]
Deus Humana Satanas
Deus Humana Satanas
[ CD ]
http://www.sawhillsacrifice.com/ https://www.facebook.com/SawhillSacrifice Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1217
Palaa »