Kansitaide Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus
Lauluja Suomesta
CD
[ Sakara Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Intro
02. Väärät profeetat
03. Toisen luokan kansalainen
04. Suuria kysymyksiä
05. Suomi sata vuotta
06. Isä ei jätä
07. Marmoritiski
08. Pitkän kaavan mukaan
09. Kuilun partaalla
10. Suunsoittaja
11. Kun tie päättyy

Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen aktiivisinta aikaa elettiin vuodesta 1999 vuoteen 2006, jonka välisenä aikana tuli neljä pitkäsoittoa suomeksi, pari käännettynä saksaksi, toistakymmentä sinkkua, muutama DVD-levy, tuplakokoelma sekä elämäkertana toimiva kirja. Suosio oli suurta, josta kertovat myös kahden käden sormilla laskettavat kulta- ja platinakiekot. Sen verran aktiivisesti ja tiukasti bändi painoi töitä tuon ajanjakson, että pillien pussiin laittaminen, näin jälkikäteen ajateltuna, ei ollut ehkä kovinkaan yllättävä vaihtoehto.

Kolmentoista vuoden levytystauko katkaistiin, kun tänä vuonna Niskalaukaukset ottivat itseään niskasta kiinni ja muutamien festarikeikkojen lisäksi saatiin uutta musiikkia Suomi sata vuotta -sinkun muodossa. Nyt 11 biisiä kattava Lauluja Suomesta jatkaa juuri siitä, mihin reilut kymmenen vuotta sitten jäätiin. Kitarariffit eivät ole keventyneet, laulujen tarinoissa ei iloita elämän helppoudesta ja kansakunnalla ei vieläkään ole asiat kovinkaan hyvin.

Uutukaiselta löytyy todellisia helmiä, jotka menevät heittämällä sinne vanhojen hittien rinnalle. Reippaasti rokkaava Väärät profeetat, koskettavasti omalle jälkikasvulle suunnattu Isä ei jätä, leipäjonossa riutumisesta kertova Toisen luokan kansalainen ja uskonnollisia asioita pohdiskeleva Vääriä valintoja ja niin edelleen... Ainuttakaan huonoa kappaletta ei levy kätke sisäänsä, mutta jos nyt niitä vähemmän päähän soimaan jääviä biisejä pitää listata, niin Suunsoittaja sekä Marmoritiski tulevat omassa soittolistassa useimmiten ohitettua.

Mitään radikaaleja uudistuksia bändi ei ole lähtenyt onneksi tekemään, vaan alusta loppuun saakka noudatetaan tutuksi ja turvalliseksi tulleita kaavoja, mitä nyt Rautiaisen laulutapaan on soolovuosilta tarttunut hieman monipuolisempia tulkintatyylejä. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös Lauluja Suomesta, mutta levyn päättävä Kun tie päättyy on taas sellainen rauhallisen kova synkistely, jonka tarjoamassa tahdissa on suomalaisen miehen hyvä puida nyrkkiä ilmaan tai päätä seinään.

 

 03.11.2017, Tero Kukkonen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Perunkirjoitus
Perunkirjoitus
[ DVD ]
Hartes Land
Hartes Land
[ CD ]
Kylmä tila
Kylmä tila
[ CD ]
Hyvä ihminen
Hyvä ihminen
[ CDS ]
Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus
Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus
[ DVD ]
https://fi-fi.facebook.com/timorautiainentrioniskalaukaus/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4601
Palaa »