Kansitaide Vuur
In This Moment We Are Free – Cities
CD
[ InsideOut Music ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. My Champion - Berlin
02. Time - Rotterdam
03. The Martyr and the Saint - Beirut
04. The Fire - San Francisco
05. Freedom - Rio
06. Days Go By - London
07. Sail Away - Santiago
08. Valley Of Diamonds - Mexico City
09. Your Glorious Light Will Shine - Helsinki
10. Save Me - Istanbul
11. Reunite! - Paris

Metallimusiikin laululintusen, Anneke Van Giersbergenin, ääni on ollut jo tovin Devin Townsend -fanien yksinoikeus. Nyt on asiaan saatu muutos. Anneken kauniin äänen ympärille on kasattu Vuur- niminen yhtye, joka ei todellakaan ole mikään Kummelin Kari ja Karvattomat. Esimerkiksi rumpalina toimii Arjen Lucassenin luottomies Ed Warby, joka tälläkin levyllä loihtii sellaisia rumputaikoja, että moni shamaani jäisi toiselle sijalle. Sävellyspuolella on Anneken ja yhtyeen omien kitaristien lisäksi sellaisia tekijämiehiä, kuin Mark Holcomb (Periphery), Esa Holopainen (Amorphis) ja Daniel Cardoso (Anathema). Levyn tuottaja on myös monia taisteluja kokenut Joost van den Broek, jolle saatekirjeen mukaan on annettu tilaa myös levyn luomisprosessissa.

Tässä vaiheessa epäilyksen harmaa pilvi nousee taivaalle. Näinköhän kyseessä on jälleen epäonnistunut superkokoonpano, jonka takana on vain raha ja ilkeät kokoomuspoliitikot. Epäilyt ovat kuitenkin turhia, sillä debyytti onnistuu lunastamaan sitä kohtaan kasatut odotukset kiitettävin arvosanoin.

On häkellyttävää kuunnella, kuinka Vuurin luoman progressiivisen metallin myrskyn keskeltä nousee Anneken ääni, joka kaikessa hauraudessaan ja kauneudessaan on kuitenkin ylivertaisin instrumentti yhtyeessä. Sävellykset sopivat Anneken äänelle hyvin ja melodiat saavat kylmät väreet kulkemaan iholla. Näitä hetkiä nykymusiikissa tulee yhä harvemmin vastaan. Onneksi menetetyt kananlihat saadaan Vuurin debyytillä takaisin.

Levyn punainen lanka pyörii niin musiikillisesti, kuin sanoituksellisesti kaupunkien ja vapauden ympärillä. Jokainen kappale on nimetty jonkun kaupungin mukaan ja näihin säveliin ja sanoihin on pyritty saamaan kyseisen kaupungin henki. Ja kyllähän ne kaupungit kappaleista tunnistaa. Toiset ovat ehkä selvemmin tunnistettavissa, kuin toiset, mutta on mukavaa, ettei kaikkea anneta niin helposti kuulijalle. Toisaalta, onko progressiivisessa musiikissa yleensäkään annettu mitään halvalla tai peräti poisheittohinnalla?  Teema pysyy hyvin käden ulottuvilla koko levyn keston eikä sävellysten taso notkahda missään vaiheessa.

Vahvan kokonaisuuden seasta on kuitenkin erotettavissa muutama selkeä hitti. Näitä kultakimpaleita ovat Freedom, My Champion ja Your Glorious Light Will Shine. Varsinkin Riosta inspiraationsa saanut Freedom saa sambajalan vipattamaan oikein urakalla ja yön hämärässä olisi tehnyt mieli laittaa karnevaalibikinit ylle.

Kaiken hehkutuksen keskellä joudun verottamaan yhden pykälän arvosanasta levyn kitarasovitusten vuoksi. Useamman kerran levyn edetessä jäin odottamaan kitaravallien keskelle pieniä suvantokohtia. Hetkiä, jolloin olisi voinut antaa muille instrumenteille ja tunnetiloille vahvempaa paikkaa näyttämöllä. Nyt jäi sellainen olo, että jos kerran tehdään raskasta musiikkia, niin sitten myös tehdään raskasta musiikkia. Toivon, että tämä tyylirikko olisi kuitenkin vain debyytille ominaista hapuilua. Toisaalta hyvähän se on, että jää seuraavalle levylle vähän petrattavaa. Toivonkin tältä rykmentiltä uutta tavaraa mahdollisimman pian!

 

 31.10.2017, Verneri Laari
https://fi-fi.facebook.com/vuurband/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1816
Palaa »