Kansitaide Saiva
Markerna bortom
CD
[ Nordvis Produktion ]

( 8 )
Osta CDON:ista
01. Lávket
02. Nordmarkens älvar
03. Där vindar vänder
04. Varsel i vildmark
05. Mykät loitsut
06. Nordan

Ruotsalaista Saivaa on joissain yhteyksissä kutsuttu black metal -yhtyeeksi, mikä ainakin Markerna bortom -kokopitkän kohdalla tuntuu kaukaa haetulta. Ennemminkin kyse on palaneelta puulta ja metsän kasvillisuudelta tuoksahtava, selkeän folkahtava ja vähemmissä määrin metallinen levytys, jossa nyt sattuu olemaan mukana etäisesti black metalille sukua olevia osatekijöitä.

Kauniinsynkällä, akustisen kitaran varaan rakennetulla Lávket-biisillä alkava levy on yhdistelmä haikeutta, luonnonkauneutta ja vahvaa tunnelmallisuutta. Suurin osa kappaleista on laulettu ruotsiksi, puhtaan ja raspisen ilmaisun sekoituksena, jos mukana on myös suomeksi vedetty Mykät loitsut -sävellys. Tästä vastaakin Tervahäät-yhtyeen J. Kaarna. Levyn muut vierailevat nimet ovat Panopticon-yhyeen Austin Lunn ja Griftistä tuttu Erik Gärdefors.

Saivan ainoana varsinaisena jäsenenä toimiva A. Petterson on vastannut muutoin kaikista soittimista, kuten myös kappaleiden sävellyksistä ja tekemisistä. Ilmeisesti Lapissa asuva Petterson selittänee myös se miksi levyltä voi kuulla joikut mieleen tuovia lauluosioita. Nämä ovatkin kiehtova lisäys muuten niin periruotsalaiseen metalli-ilmaisuun aina melodiakielestä lähtien.

Musikaalisesti Saiva rokkaa ja kansanmusisoi jossain Lifeloverin tietämillä, mutta selvästi enemmän folkahtaen. Metallisuus on vahvasti läsnä, mutta vain osana musikaalista kerrontaa. Soundit ovat ohuen orgaaniset ja vähäsäröiset, mikä lieneekin täysin oikea ratkaisu levyn luonnonmukaisuutta tavoiteltaessa.

Black metal -levytystä odottaville Saiva lieneekin selkeä pettymys, kun taas omanlaistaan folk-tunnelmaa havitteleville Saiva saattaa osoittautua varsin miellyttäväksi levyksi. Edes kappaleiden pitkä kesto ei vaivaa, kun sävellykset toimivat näinkin hyvin. Kuuden biisin levylle nimittäin kestoa on kertynyt peräti 51 minuuttia.

Esikoislevyksi Markerna bortom onkin varsin mukavaa kuultavaa. Se on sekoitus synkkää melankoliaa ja toisaalta rauhallista tunnelmointia jossain perinteisen metallin, folkin ja rock-kitaroinnin välimaastossa. Vaikka tuttuja osasia löytyy monesta suunnasta, lopulta Saiva seisoo aivan omalla saarellaan musiikkinsa kanssa.13.10.2017, Serpent
https://saiva.bandcamp.com/ https://www.facebook.com/saivaofficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Lukukertoja : 978
Palaa »