Kansitaide Enslaved
E
CD
[ Nuclear Blast ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Storm Son
02. The River's Mouth
03. Sacred Horse
04. Axis of the Worlds
05. Feathers of Eolh
06. Hiindsiight

Norjalainen Enslaved on tehnyt varsin kunnioitettavan uran. Vuodesta 1991 alkaen nämä viikinkien perilliset ovat tehneet tunnetuksi ainutlaatuiseksi mukautunutta metalliaan, joka on elännyt kolmatta kauttaan jo toistakymmentä vuotta.

Jaan Enslavedin uran kolmeen eri vaiheeseen omista päähänpinttymistäni johtuen, niistä lienee turha yrittää googlata mitään. Siinä missä alkutaival ja neljä ensimmäistä levyä menivät vielä perinteisempään black metaliin kallellaan, aloitti vuoden 2000 Mardraum: Beyond the Within omanlaisensa suunnan, jota myös yhtyeen suvantovaiheeksi kutsuisin.

Neljä levyä ja kuusi vuotta myöhemmin ilmestyi taianomainen Ruun, joka mielestäni ajoi bändin uuteen kukoistukseen, jota kutsun yhtyeen kolmanneksi vaiheeksi.

Tällä tiellä jatkaa myös E, yhtyeen neljästoista studioalbumi. Viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana Enslavedin tyyliä on voinut luonnehtia progressiviiseksi viikinkimetalliksi, jossa viimeksi mainittu on enemmänkin estetiikkaa ja aihepiirejä kuin varsinaisesti osa musiikkia.

Äärimetallista muistuttaa lähinnä vain ajoittainen ärinälaulu. Sen sijaan monimuotoinen progressiivisuus jopa retromittareita myöden on ollut vahvasti yhtyeen punainen lanka jo useamman levyn verran. E ei muuta tätä ajatusta mihinkään.

E on kuitenkin ehkä yhtyeen vähiten vetävä levy miesmuistiin, sillä vaikka se tuttuja latuja suksiikin, se on kokonaisuutena kulmikkaampi ja vähemmän tarttuva kuin sen niin monet edeltäjät. Lennokkuutta ja liitävyyttä on karsittu. Soitanta on hieman tökkivämpää ja kulmikkaampaa kuin ennen. Tämä ei tietenkään tarkoita automaagisesti huonompaa levyä, mutta siihen suuntaan on menty muuten niin railakoihin edeltäjiinsä nähden.

E koostuu kautta linjan pitkistä biiseistä, jotka tuntuvatkin välillä enemmän pitkiltä biisijameilta kuin loppuun asti hiotuilta sävellyksiltä. Samaa voisi sanoa levyn soundeista, jotka möyrivät kovin orgaanisen oloisesti, jopa retrohtavan vanhanaikaisesti.

Laulupuoli on viime levyjen tapaan enemmän puhdasta kuin ärinää, joista viimeksi mainittu tuntuu olevan se pakollinen linkki vanhaan Enslavediin. Tarvittu sitä ei ole enää moneen levyyn, siinä määrin kauas ovat yhtyeen viime vuosien levytykset aiemmin mainitusta äärimetallista pudonneet.

Vaikka Enslaved-mittapuulla E on lievä pettymys, on se levynä yllättävänkin vahva ja kokonaisvaltainen teos. Herkimmillään ja kauneimmillaan tuotos on todella vaikuttavaa kuultavaa, mutta rehellisyyden nimissä tasapainoa kiikutetaan toiseen suuntaan vähemmän antaumuksellisilla osilla.

Hammondit, syntikat ja jopa saksofoni tuovat outoa, mutta toimivaa lisäsävyä Enslavedin omintakeiseen ilmaisuun. E on väkevä osoitus taidosta, vaikkei yhtyeen kärkilevyihin ylläkään.

Mainittakoon vielä, että arvostelukappaleessa on vain kuusi raitaa, kun ilmeisesti bonusraidoilla varustetussa versiossa on materiaalia kahdeksan kappaleen verran, mukaan lukien Röyksopp-coveroinnin What Else Is There?13.10.2017, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Roadburn Live
Roadburn Live
[ CD ]
The Sleeping Gods - Thorn
The Sleeping Gods - Thorn
[ CD ]
Vikingligr veldi
Vikingligr veldi
[ LP ]
In Times
In Times
[ CD ]
Frost
Frost
[ CD ]
http://enslaved.no/ https://www.facebook.com/enslaved Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1780
Palaa »