Kansitaide Hallatar
No Stars Upon The Bridge
CD
[ Svart Records ]

( )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Mirrors
02. Raven s Song
03. Melt
04. My Mistake
05. Pieces
06. Severed Eyes
07. The Maze
08. Spiral Gate
09. Dreams Burn Down

Jos aiot syvään ja hartaasti sukeltaa Hallattaren No Stars Upon The Bridge -levyn syövereihin, pyydän ystävällisesti lopettamaan arvion lukemisen tähän, sillä millään mitä minä tässä sanon ei ole kokemuksesi kannalta mitään merkitystä. Peilaan tässä vain omia kokemuksiani ja tuntemuksiani. Se, miten sinä levyn koet, on sinun ja vain sinun. Pidä siitä kiinni. Juuri tämän levyn kohdalla se on ensisijaisen tärkeää.

Vuosi sitten Juha Raivio loi häikäisevän kauniin muistokirjoituksen edesmenneelle elämänkumppanilleen Aleah Starbirdgelle ja ikuisti heidän yhteisen aikakauden luomistyönsä ikuisiksi ajoiksi tähtitaivaalle tuikkimaan. Trees Of Eternityn Hours Of The Nightingale meni niin syvälle, että vastaavaa kokemusta harvoin eteen sattuu. Raivion halu tuoda Starbridgen taide tietoisuuteemme ei varmasti ole helppoa, mutta määrätietoisesti mies jatkaa Aleahille antamansa lupauksen toteuttamista tuomalla meille nyt levyn, jonka kuuntelemista ei voi sanoa kuin suureksi etuoikeudeksi. Tekstit ovat kokonaisuudessaan Starbridgen käsialaa ja itse levyn Raivio sävelsi pian hänen kuolemansa jälkeen, juuri sillä hetkellä, kun elämä näytti niitä kaikkein synkimpiä varjopuoliaan. Se yksinään luo niin järisyttävän hohteen tämän uskomattoman taideteoksen ympärille, että arvion kirjoittaminen tuntuu äärimmäisen typerältä ja jopa vastenmieliseltä: kuka minä olen tähän mitään sanomaan. Varsinkin levy pisteyttäminen tuntuu yhdentekevältä, joten jätän sen tekemättä.  

Aito taide on sitä, että osaa vangita todellisia elämäntilanteita, tunteita ja kokemuksia, ja purkaa niitä oman instrumenttinsa kautta ulos; on kyse sitten musiikista, kirjallisuudesta, kuvataiteesta tai mistä tahansa muusta taiteenalasta. Lopputulosta voi kukin peilata omaan elämäänsä ja tutkailla teoksen itse kussakin herättämiä tuntemuksia. Taide voi toimia myös terapeuttisena tapana käsitellä elämän kolhuja ja kipukohtia. Mitä syvemmältä kaivetaan, sen vahvemmat ovat musiikin voimaannuttavat vaikutukset. Näiden näkökantojen täyttämisessä No Stars Upon The Bridge onnistuu harvinaislaatuisen vahvasti. Vaikka itse en koskaan ole kokenut sitä mitä Raivio kesän kynnyksellä 2016 kävi läpi, levy herättää kerta toisensa jälkeen uskomattoman vahvoja tunnereaktiota: surua, tuskaa ja särkyneitä unelmia.

Musiikillisesta ilmeestä voi löytää yhtäläisyysmerkkejä sekä Trees Of Eternityn että Swallow The Sunin tuotantoon. Hallattaren yleisilme on kauniin rauhallisista osioista huolimatta monin verroin raaempi ja raskaampi – ajoittain mennään suorastaan painostavan synkän funeral doomin maisemissa. Suurin ero löytyy kuitenkin vokaaleista, jotka Tomi Joutsenen tulkitsemana vievät ilmaisun aivan äärirajoille – ellei jopa yli. Pehmeämpää väriä tarjoaa Draconianin Heike Langhans, jonka heleä laulu toimii Joutsenen raa’an ilmaisun lomassa täydellisen tasapainottavana tekijänä. Tunnelmia maalataan väliin myös puhtaan runonlausunnan keinoin, joka hienosti korostaa lyyrisen sisällön merkitystä. Starbridgen tummahkot tekstit ovat kauttaaltaan soljuvan kaunista käsialaa, ja moni ajatus jää aforismien kaltaisesti mieleen muhimaan.   

Viimeisen kappaleen käynnistyessä kirkonkellojen hiljaisella säestyksellä Joutsenen tulkinta nousee niin raa’alle tasolle, että sen rinnalla miehen kaikki suoritukset Amorphiksen leirissä kalpenevat tuutulaulujen tasolle. Joutsenen seurana duetoiva Starbridge onnistuu kuitenkin nostamaan esiin sen läpi albumin hohtavan vahvimman tunnetilan upeasti ja se on se, mitä levyn tarjoamasta matkasta jää jäljelle: kaiken pimeyden ja synkkyyden läpi paistaa suunnattoman vahva ja kirkas rakkaus. Rakkaus on ihanaa, rakkaus on lämmintä ja pehmeää, mutta rakkaus on myös luopumista ja pimeyttä – kipua ja surua. Rakkautta kuitenkin.

No Stars Upon The Bridge aukeaa lopulta vahvaksi oodiksi tunteista kaikkein suurimmalle – rakkaudelle, joka kenties parantaa kipeimmätkin haavamme.12.10.2017, Henry Lunabba
https://www.facebook.com/Hallatardoom/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3889
Palaa »